× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Tri dôvody vypadnutia HK Nitra


10.04.2021

Aj HK Nitra sa už pridala k dvojici Nové Zámky – Detva, ktorým sa skončila tohtoročná hokejová púť vo štvrťfinále play – off. Nitra zostala pred bránami semifinále a nezískala medailu prvýkrát po ôsmych sezónach, a tak zavládlo pod Zoborom v tomto ročníku výsledkové sklamanie. Sezóna však bola náročná a takmer všetci hokejoví priaznivci vrátane klubových funkcionárov sú radi, že sa vôbec odohrala, čo trochu zmierni výsledkový neúspech. Aké sú dôvody faktu, že „corgoni“ nedokázali Slovan potrápiť výraznejšie?

 

Nedostatok skúseností v play – off

Nitrania vstúpili do sezóny s výrazne omladeným kádrom, priestor počas celého ročníka dostávali viacerí juniori či dorastenci. Pre rozvoj mládežníckych štruktúr a naberanie skúseností týchto hráčov je to určite výrazné plus, vo vyraďovacej časti si to však vyžiadalo svoju daň. Naraziť na skúsené mužstvo Slovana bolo pre týchto hráčov určite veľkou školou do ich ďalšej hokejovej kariéry, no práve to bola jedna z príčin vypadnutia a víťazstva iba v jednom štvrťfinálovom zápase. Na súpiske Nitry v play - off zápasoch bolo až trinásť hráčov, ktorí mali minimálne skúsenosti so zápasmi v najdôležitejšej fáze sezóny, prípadne ich hrali po prvý raz. Pätica Bodák, Nemec, Vitaloš, Drábek a Múčka nastúpili na svoje prvé seniorské play – off v kariére, minimálne skúsenosti mali aj hráči ako Hřebíček, Minárik, Fominykh, Žitný, Holešinský, či legionári Ege, Finlay a O´Connor. Títo všetci sa v doterajšej kariére stretli s vyraďovacími zápasmi len v nižších zámorských, zväčša juniorských súťažiach a v súťažiach nižších líg, a to doposiaľ iba raz. Pre Nitru je to však investícia do budúcnosti, s niekoľkými z menovaných už podpísala nové kontrakty do ďalšej sezóny. Mladícka neskúsenosť tak narazila na vyzreté mužstvo Slovana Bratislava. V kádri „belasých“ je hráčov s minimom skúseností len päť – Jendek, Kundrik, Lukošik, Urbánek a Parks a ani v jednom prípade nejde o obrancu.

 

zdroj: HK Nitra

 

Fyzická prevaha

Aspekt fyzickej prevahy je do určitej miery previazaný s predchádzajúcim dôvodom. Mladí hráči zväčša nemajú ešte natoľko robustné postavy, navyše Nitra dlhodobo stavia na rýchlych a šikovných útočníkoch, ktorí sú často nižšieho vzrastu. V súbojoch pri mantineli alebo v predbránkovom priestore potom nemajú navrch a prehrávajú ich, čo je práve v play – off rozhodujúce a navyše ich to stojí veľa síl. To platí rovnako v útoku, ako aj v obrane. Slovan navyše veľmi dobre a organizovane bránil svoju „modrú“ čiaru, čím znemožňoval ľahký prechod nitrianskych hokejistov do útoku. Vidieť to bolo vo štvrtom zápase, kedy hra Nitry vyviedla Slovanistov z miery natoľko, že nehrali svoju hru, resp. za nepriaznivého stavu dali väčší priestor domácim. Tí ukázali svoju ofenzívnu šikovnosť a Slovanu strelili až šesť gólov v jednej tretine. Výraznejšie sa však ofenzívna sila Nitry neprejavila. Odzrkadlilo sa to aj pri presilových hrách. Hoci Nitra bola v základnej časti druhým najlepším mužstvom v presilovkách, vo štvrťfinálových zápasoch so Slovanom využila iba 10 % početných výhod, čo je v porovnaní s percentuálnou úspešnosťou 22,91 % zo základnej časti výrazný pokles. „Corgoni“ v štyridsiatich presilových hrách vsietili len štyri góly, v početných výhodách o dvoch hráčov ani jeden. Navyše, v presilovkách ešte dvakrát inkasovali, a tak gólovo vyťažiť dokázali v podstate iba v dvoch presilových hrách. Aj v počte strelených gólov patria Nitre posledné priečky z osmičky najlepších, to sa už ale dostávame k tretiemu významnému faktoru.  

 

Strelecká nemohúcnosť nitrianskeho útoku

O tom, že  v play – off rozhodujú brankári, sme písali už v preview pred samotnou štvrťfinálovou sériou. To sa aj potvrdilo, brankár Slovana Parks nadviazal na skvelé výkony a úspešnosť zásahov zo základnej časti. Tam sa jeho čísla pohybovali na úrovni 93,97 %. Vo vyraďovacej časti tento štatistický ukazovateľ ešte o niečo vylepšil a dosiahol úspešnosť 94,38 %, a, ako zatiaľ jediný brankár v play – off, si pripísal jeden zápas s čistým kontom. Až na štvrtý duel na ľade hostí podával spoľahlivé výkony a útočníci Nitry si na ňom „vylámali zuby“. Lídri nitrianskych štatistík, Tvrdoň, Žitný, Hrnka či Holešinský sa len veľmi ťažko presadzovali, ako tak sa darilo iba Marekovi Slovákovi. Okrem kvalitných výkonov brankára Slovana tomu výrazne dopomohla aj spoľahlivá obrana Bratislavčanov. „Corgoni“ potrebovali na dvanásť presných zásahov v piatich dueloch až 167 striel, čo je mimochodom najviac zo všetkých, no úspešnosť streľby sa pohybuje na úrovni len 7,19 %. To je suverénne najnižšie číslo z celej osmičky. Treba tiež dodať, že až osem gólov z celkového počtu dokázali vsietiť Nitrania v jednom zápase, vo zvyšných štyroch teda skórovali len štyri krát, čo je veľmi málo. A hoci v play – off často vidíme aj tesné víťazstvá s minimálnym počtom strelených gólov, pri takejto streleckej úspešnosti by hokejisti Nitry pre dosiahnutie postupu v podstate ani nemohli inkasovať.

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY