× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Nominácia hráčov Tipos extraligy pre najbližšie prípravné zápasy


17.04.2021

Po viac ako roku uvidíme na konci apríla reprezentačný hokej na úrovni A- mužstva. Reprezentačný kemp, ktorý v Piešťanoch začal dobrovoľným zrazom počas veľkonočných sviatkov, doplnili ďalší hráči, pričom gro aktuálneho výberu je tvorené hokejistami z extraligy. Dovedna jedenásť hráčov extraligových klubov, medzi ktorými je niekoľko nováčikov, sa predstaví v štyroch prípravných zápasoch.

 

Na prípravné zápasy s Lotyšskom v rámci Kaufland Challenge (dvojzápas, 20. a 21. apríla) a s Nemeckom (dvojzápas, 24. a 25. apríla), ktoré sa odohrajú v Piešťanoch, je nominovaných 23 reprezentantov. Šancu dostane viacero nováčikov a mladých hráčov, ktorí v prípravných zápasoch budú môcť ukázať svoj potenciál a zabojovať aj o finálnu nomináciu na tohtoročný šampionát v lotyšskej Rige. Keďže v tíme je niekoľko nových hráčov, rozhodli sme sa detailnejšie zamerať na ich skúsenosti, či prípadnú reprezentačnú minulosť a bližšie predstaviť hokejistov z jednotlivých extraligových klubov.

 

V bráne ako jediný zástupca extraligového hokeja dostane šancu mladík Filip Belányi (HC 05 Banská Bystrica). Dvadsaťročný odchovanec Banskej Bystrice podával počas extraligovej sezóny mnohokrát kvalitné výkony, čím zaujal aj reprezentačných trénerov, ktorí mu dali šancu. Počas celej sezóny odchytal dvadsaťdeväť zápasov, v ktorých si pripísal úspešnosť 91,18 % a tiež dve čisté kontá. V jeho prípade samozrejme s najväčšou pravdepodobnosťou nepočítame s tým, že by sa prebojoval až do záverečnej nominácie, no zažiť atmosféru reprezentačnej prípravy, bude pre neho určite cenná skúsenosť. Predpokladáme, že aspoň v jednom zo štyroch zápasov sa postaví medzi tri žrde, čím si pripíše debut v národnom tíme medzi mužmi. „Teším sa, budem bojovať, no v mojom mladom veku si takúto príležitosť idem hlavne užiť,“ povedal pred časom v rozhovore pre náš web. Skúsenosti má zatiaľ iba z reprezentácie do osemnásť rokov, v ktorej odchytal štyri stretnutia. 

 

Popri skúsených obrancoch, akými sú napríklad Marek Ďaloga a Adam Jánošík dostali v mužstve Craiga Ramsayho šancu aj nové tváre z extraligy. Ide o dvojicu Daniel Gachulinec (HC 07 Detva) – Martin Vitaloš (HK Nitra). Hoci prvý menovaný nepatrí medzi mladíkov, šancu v národnom mužstve dostáva až vo svojich dvadsiatich siedmich rokoch. Môže za to najmä v jeho podaní úspešná sezóna v drese Detvy, ktorá bola doposiaľ aj jeho bodovo najlepšou medzi mužmi. Dobré výkony v 51 zápasoch, šesť gólov a sedemnásť asistencií, iba dvadsaťdva trestných minút a v hodnotení +/- trinásť bodov, to sú všetko atribúty, ktorými si vyslúžil pozvánku do reprezentácie. S ňou sa stretol už v ročníku 2013/2014, vtedy však išlo o juniorku, s ktorou sa predstavil na MS hráčov do dvadsať rokov. Medzi seniormi tak uvidíme jeho debut.

 

zdroj: Projekt Timeout (Kristína Prievalská) 

 

Ten čaká aj druhého z dvojice, Martina Vitaloša. Dvadsaťročný rodák z Bratislavy, po návrate zo Švédska, dostal šancu v drese Nitry. Spoľahlivými výkonmi počas celej sezóny, v ktorej odohral 53 zápasov a pripísal si tri góly a sedem asistencií, zaujal aj na reprezentačnej úrovni. Aj pre neho to bude cenná skúsenosť, hoci v mládežníckych reprezentačných kategóriách sme ho už mohli vidieť, a to v sezóne 2019/2020, kde bol kapitánom výberu na MS hráčov do dvadsať rokov. 

 

Najväčšie zastúpenie hráčov z extraligy je v ofenzívnych radoch, do Piešťan prišlo osem extraligistov. Začneme najprv tými skúsenejšími hráčmi. Do tejto kategórie patrí určite dvojica Michal Chovan (HC Košice)Patrik Lamper (HC´05 Banská Bystrica). Útočník „oceliarov“ odohral na reprezentačnej úrovni štrnásť duelov, v nich zaznamenal dva presné zásahy. Jeho debut v národnom drese siaha až do sezóny 2009/2010, odvtedy dostal viacero šancí, no na záverečný turnaj sa doposiaľ ešte neprebojoval. Účasť v prvom tohtosezónnom zraze si vyslúžil tradične bodovo bohatou klubovou sezónou. V drese Košíc zaznamenal v 49 zápasoch dvanásť gólov a štyridsaťštyri asistencií, čo je dovedna päťdesiatšesť kanadských bodov a právom teda oblečie slovenský dres. Patrik Lamper so skúsenosťami na medzinárodnej scéne zaostáva iba minimálne, doposiaľ odohral trinásť zápasov a v nich si pripísal rovnako dva presné zásahy. Rodák z Banskej Bystrice bol však súčasťou reprezentačného výberu na olympijských hrách v roku 2018. Hoci sa „baranom“ v tejto sezóne príliš nedarilo, paradoxne práve pre to, aj vzhľadom na skladbu tímu, dostával Lamper väčší priestor na ľade a zaznamenal najúspešnejšiu sezónu medzi mužmi – získal dvadsaťdeväť kanadských bodov (12+17) v 42 zápasoch. V jeho prípade však body nie sú jediný a najdôležitejší faktor, prečo dostáva pozvánku do reprezentácie.

 

Menej skúseným hráčom je ešte stále mladý útočník Andrej Kollár (HK Nitra). Aj on už má na konte nejaké reprezentačné zápisy, konkrétne ide o šesť duelov. Skórovať sa mu v nich zatiaľ nepodarilo. Všetky zápasy stihol odohrať v priebehu minulej sezóny, no jej náhle ukončenie mu nedalo možnosť zabojovať aj o miestenku na MS. Pokúsi sa o ňu v aktuálnom ročníku, sezónu totiž nemá rozbehnutú najhoršie. Práve naopak, aj pre neho bol tento ročník bodovo najlepší v seniorskom hokeji. Kollár v drese „corgoňov“ odohral vrátane play – off 54 zápasov, v ktorých sa pätnásťkrát tešil z presného zásahu a na devätnásť gólov prihral, uvidíme teda, či bude v rovnakom duchu pokračovať aj na medzinárodnej úrovni.

 

Pozvánku do reprezentačného výberu dostali aj ďalší Kollárovi spoluhráči – Adrián Holešinský, Daniil Fominykh a Marek Tvrdoň (všetci HK Nitra). Všetci traja sú na reprezentačnej úrovni nováčikovia. Pre Holešinského znamenala aktuálna sezóna návrat do slovenského prostredia po päťročnom pôsobení v zámorí, kam odišiel zo žilinskej juniorky. Ešte predtým pôsobil v mládežníckych kategóriách na severe Európy, prevažne vo Švédsku. Z tohto obdobia má aj reprezentačnú účasť v kategórii hráčov do sedemnásť a osemnásť rokov. Svoj herný potenciál ukazoval už zo začiatku sezóny, pribrzdilo ho prerušenie z dôvodu pandémie ako aj zranenie chrbta. Naplno ho však ukázal v závere základnej časti, v ktorom si lepšie „sadol“ aj so spoluhráčmi v útoku, čo mu napokon vynieslo dovedna dvadsaťšesť kanadských bodov (14 + 12) v 44 zápasoch. Vo viacerých ligových zápasoch ukázal svoju technickú šikovnosť a určite aj preto ho vidíme v reprezentačnom výbere.

 

Daniil Fominykh je rodákom z ruskej Ufy a v priebehu sezóny 2019/2020 získal slovenské občianstvo, čo mu umožnilo nastúpiť aj na zápas tzv. Olympijského výberu, v ktorom dal dva góly a na jeden prihral. V „tradičnej“ reprezentácii sa však ešte neobjavil, prvý krát ho uvidíme práve v najbližších zápasoch. Rýchly a šikovný útočník Nitry síce nazbieral v aktuálnej sezóne v 29 zápasoch len šesť kanadských bodov za dva góly a štyri asistencie, no práve jeho šikovnosť a rýchlosť sú dôvody, prečo dostáva šancu aj na reprezentačnej úrovni a budeme sledovať, ako s ňou naloží. Účasť v kempe je však pre neho určite veľmi cennou skúsenosťou. Posledný z kvarteta nitrianskych útočníkov je Marek Tvrdoň. Ten sa do reprezentačného výberu dostal dodatočne, a to z dôvodu neúčasti jeho klubového spoluhráča, Andreja Šťastného, u ktorého pretrvávajú zdravotné problémy. Marek Tvrdoň má za sebou pomerne bohaté skúsenosti z viacerých zámorských, ale aj európskych nižších či vyšších súťaží. Detroitom draftovaný útočník mal kontakt s reprezentáciou v mládežníckych kategóriách (2009/2010 a 2011/2012), v seniorskom tíme sme ho ešte nevideli. Aktuálne sa tak deje najmä pre jeho bodovo úspešnú sezónu, ktorá mu vyniesla štvrté miesto v tabuľke produktivity celej extraligy po základnej časti. Zaznamenal v nej päťdesiatštyri kanadských bodov za dvadsaťtri gólov a tridsaťjeden asistencií v 50 dueloch, čo predstavuje viac ako bod na zápas. Okrem toho pridal v piatich zápasoch štvrťfinále jeden gól a dve asistencie. 

 

 

zdroj: Projekt Timeout (Kristína Prievalská) 

 

Extraligovú reprezentačnú nomináciu uzatvára dvojica mladíkov Oliver Okuliar (HK Dukla Trenčín) – Martin Faško – Rudáš (HC 05 Banská Bystrica). Pre oboch pôde rovnako o reprezentačný debut a obaja sa predstavili aj na MS hráčov do dvadsať rokov. Okuliar okrem toho reprezentoval aj v kategórii do osemnásť rokov a pozvánku do reprezentácie si vyslúžil najmä bodovo úspešnou sezónou v ktorej v 50 zápasoch v drese Dukly zaznamenal štyridsaťštyri kanadských bodov (18 + 26). Faško – Rudáš mal taktiež veľmi dobrú sezónu, podobne ako v prípade jeho klubového spoluhráča Lampera, prospel mu určite aj väčší priestor na ľade, čo tiež potvrdil v rozhovore pre náš web. V aktuálnom ročníku iste zúročil nadobudnuté skúsenosti zo zámoria, kde pôsobil tri sezóny a v kombinácii s väčším priestorom na ľade zaznamenal dovedna 41 kanadských bodov za sedemnásť gólov a dvadsaťštyri asistencii v 52 zápasoch. Pre oboch hráčov pôjde o cennú skúsenosť na reprezentačnej úrovni a určite sa obaja pokúsia zabojovať aj o finálnu miestenku na MS v Rige, ktoré nás čakajú už onedlho.

 

NOMINÁCIA SR NA KAUFLAND CHALLENGE A DVOJZÁPAS S NEMECKOM

Brankári: Denis Godla (HC Litvínov/ČR, 13/0), Branislav Konrád (HC Olomouc, 22/0), Filip Belányi (HC '05 Banská Bystrica, 0/0)

 

Obrancovia: Martin Bučko (HC Dynamo Pardubice/ČR, 0/0), Marek Ďaloga (HC Dynamo Pardubice/ČR, 96/10), Daniel Gachulinec (HC 07 Detva, 0/0), Mário Grman (SaiPa Lappeenranta/Fin., 23/0), Martin Chovan (iClinic Bratislava Capitals, 15/2), Adam Jánošík (IK Oskarshamn/Šved., 64/3), Patrik Koch (HC VÍTKOVICE RIDERA/ČR, 26/0), Martin Vitaloš (HK Nitra, 0/0)

 

Útočníci: Miloš Bubela (iClinic Bratislava Capitals, 13/2), Dávid Buc (iClinic Bratislava Capitals, 40/3), Martin Faško – Rudáš (HC´05 Banská Bystrica, 0/0), Daniil Fominykh (HK Nitra, 0/0), Adrián Holešinský (HK Nitra, 0/0), Michal Chovan (HC Košice, 14/2), Patrik Lamper (HC´05 Banská Bystrica, 13/ľ), Andrej Kollár (HK Nitra, 0/0), Adam Liška (Severstal Čerepovec/KHL, 22/6), Marek Tvrdoň (HK Nitra, 0/0), Oliver Okuliar (HK Dukla Trenčín, 0/0), Miroslav Mucha (Lake Superior Stat University/NCAA, USA, 0/0)

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY