× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Zvolen je vo finále, hrdina Nuutinen je hladný po ďalšom úspechu


22.04.2021

HKM Zvolen mal po štvrtom zápase semifinálovej série so Slovanom k dispozícii až tri mečbaly. „Rytrieri“ dokázali využiť hneď prvý. V stredajšom stretnutí sa podobne ako v prvých dvoch dueloch predlžovalo a napokon rozhodol fín Mikko Nuutinen. Po postupe do finále vypukla na štadióne pod Pustým hradom obrovská radosť.

 

Už od úvodných minút sme mohli vo Zvolene vidieť vyrovnaný priebeh zápasu. Približne v polovici prvého dejstva mali domáci početnú výhodu o dvoch hráčov, no tú nedokázali využiť. Druhá dvadsaťminútovka priniesla vedenie hostí, to však trvalo len niečo málo cez jednu minútu. V tretej tretine sa hral opatrný hokej. Ani jeden z aktérov stretnutia nechcel urobiť chybu, ktorá by znamenala výrazné ovplyvnenie vývoja zápasu. Napokon tak ako v prvých dvoch dueloch na ľade Zvolena nasledovalo predĺženie. V ňom sa ocitol zoči-voči Gudlevskisovi fínsky krídelník Mikko Nuutinen. Brankára obišiel a zakončil do odkrytej brány, čím ukončil nielen piate semifinále, ale aj celú sériu. „Videl som, že puk ide za bránku, takže som zostal pred ňou a sledoval ho. Keď sa dostal ku mne, povedal som si, že musím zostať pokojný, nemal som totiž rýchlosť. Som rád, že som šancu využil. Toto však ešte nie je koniec, som hladný po ďalšom úspechu,“ opísal moment, ktorý znamenal postup samotný strelec gólu Mikko Nuutinen. 

 

Pred presným zásahom Fína mohli diváci pri televíznych obrazovkách sledovať famózny zákrok Romina Rahma, ktorý však zostal v tieni víťazného prekonania jeho náprotivka. „Obe mužstvá predvádzali počas celej série, že vedia hrať výborný hokej. Poraziť Slovan nie je vôbec jednoduché, ale postup sme si zaslúžili, pretože v hre päť na päť sme využili viac šancí, dali viac gólov. Dôležité bolo predĺženie a zákrok Rahma pred gólom Nuutinena,“ zhodnotil kormidelník HKM Peter Oremus. Zvolen má momentálne pred sebou niekoľko dní voľna pred samotným finále, keďže semifinálová séria medzi Popradom a Michalovcami je zatiaľ vyrovnaná. „Kvalita je veľká na strane oboch potenciálnych súperov, no každý protivník môže hrať len tak, ako mu dovolíme. Ak budeme disciplinovaní a zodpovední ako v semifinále, tak máme veľkú šancu aby sme to zvládli. Chceme sa pripraviť tak, aby bol pohár v našich rukách,“ pokračoval tréner domáceho celku. 

 

 

autor: Projekt Timeout (Patrik Ľupták)

 

Hokejisti spod Pustého hradu dokázali zvíťaziť v prvom dueli po nájazdoch, druhý prehrali po inkasovaní gólu štyri sekundy pred koncom predĺženia. Stav série bol 1:1 a na programe dve stretnutia v hlavnom mesta. V nich kvôli zdravotným komplikáciám nemohol nastúpiť kapitán HKM Radovan Puliš. Ten sa však napokon objavil na súpiske domácich pre piaty zápas a dopomohol tak k postupu do finále. „Musím poďakovať chalanom, že zvládli dva zápasy v Bratislave aj bezo mňa. Takmer som zinfarktoval, keď som sa na to iba pozeral. Je to niekedy ťažšie, akoby človek hral. Som rád, že máme kvalitu i v hráčoch, ktorí vedia zastúpiť tých chýbajúcich. Ja som už chcel hrať, pretože mi to nedalo byť doma,“ uviedol Puliš. 

 

Center prvého zvolenského útoku, Juraj Mikúš, aktuálne prežíva nezabudnuteľné chvíle v osobnom aj športovom živote. Naskôr sa mu narodila dcérka Karolínka, potom postúpil do finále našej najvyššej súťaže. O titul si tak zahrá vôbec po prvýkrát. „Slovan mal dobrých brankárov, skúsených a silných bekov, úžasné presilovky, v ktorých dal v správnom čase góly, na druhej strane my máme skvelých krídelníkov, takže rozhodla asi ich rýchlosť, vďaka ktorej sme to urvali na svoju stranu. Snažili sme sa hrať na krátke prihrávky. Dôležité bolo, že aj naši obrancovia hrali výborne, neodpaľovali zbrklo puky, naopak – ukazovali ako sa hrá moderný hokej a tým pomohli nám - útočníkom. Samozrejme, netreba zabudnúť na skvelého brankára Robina Rahma. Dnešný hokej je o rýchlosti a šikovnosti. Proti Slovanu sa dalo hrať moderný hokej,“ zhodnotil semifinálovú sériu tridsaťštyriročný útočník HKM Zvolen. 

 

Slovan Bratislava si po deviatich rokoch finále extraligy nezahrá. „Bohužiaľ, vypadli sme. Ku koncu mal náš tím viacero šancí, no gól z toho nebol. Treba povedať, že hráči hrali výborne, obrana fungovala perfektne, no Zvolen bol ešte o trochu lepší a vyhral,“ vyzdvihol kvality svojho mužstva tréner „belasých“ Róbert Döme. Tím z hlavného mesta zažíval počas sezóny rôzne turbulentné obdobia. „Bola to špecifická sezóna. Mali sme v nej totiž veľa zranených hráčov, takže mužstvo často nebolo pohromade. Po tejto stránke to pre nás bola zakliata sezóna. Nechceme sa však na to vyhovárať. Naopak, ukázalo sa nám, že sa oplatí podporovať mladých odchovancov, ktorí sa ukázali v dobrom svetle. Celý tím aj napriek spomínaným zdravotným komplikáciám bojoval a za to si zaslúži rešpekt, pretože chlapi makali od začiatku až do konca, blokovali strely a pochvalu si zaslúžia, samozrejme, aj brankári,“ zhodnotil sezónu kormidelník štvrtého celku aktuálneho súťažného ročníka Tipos extraligy. 

 

autor: Patrik Ľupták | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY