× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Štefan Fabian: Postupom sme opätovali fanúšikom ich podporu


22.04.2021

Uplynulý ročník Slovenskej hokejovej ligy bol výnimočný tým, že víťaz mal garantovaný priamy postup do najvyššej súťaže. Túto jedinečnú šancu sa podarilo využiť Spišskej Novej Vsi, ktorá vo finále zdolala Žilinu a zabezpečila si návrat medzi ligovú elitu po jedenástich rokoch. Na rozhovor sme oslovili kapitána Spišiakov Štefana Fabiana. 

 

Spišská Nová Ves získala v základnej časti o dvadsaťpäť bodov menej ako Vlci, no vo finále sa ukázalo, že play-off je naozaj novou súťažou. Východniari ukončili sériu už po piatich dueloch, pričom zaujímavé je, že až tri zo svojich štyroch víťazstiev dosiahli na žilinskom ľade. „Pre Spišskú Novú Ves je to veľký úspech, z ktorého sa tešíme, sú to príjemné pocity. Veľmi dôležitý bol podľa mňa úvodný zápas. Žilina dovtedy neprehrala doma ani raz, no po tejto prehre sa jej psychika naštrbila. My sme si, naopak, uvedomili, že aj s týmto súperom sa dá hrať,“ myslí si skúsený štyridsaťročný obranca. 

 

Piaty finálový zápas, ktorý sa napokon ukázal ako rozhodujúci, dospel až do samostatných nájazdov. Tie mali mimoriadne dramatický priebeh – víťazný zásah z hokejky Róberta Ďzugana prišiel až v dvanástej sérii. Pre zverencov Miroslava Mosnára šlo vtedy už o ôsmy nájazdový mečbal. Predchádzajúcich sedem sa neujalo, jedným z neúspešných exekútorov bol aj Fabian, ktorý na seba vzal zodpovednosť v desiatej sérii. „Samozrejme, chcel som rozhodnúť. Pred nájazdom som mal v hlave myšlienku, čo urobiť, no na poslednú chvíľu som ju zmenil a nevyšlo to. Celý čas som však bol pozitívne naladený, niekde vo vnútri som cítil, že v nájazdoch uspejeme,“ uviedol Fabian na margo rozhodujúcich momentov piateho duelu. Po príchode domov čakalo čerstvých extraligistov vrelé privítanie od fanúšikov, ktorí počas noci prišli tímu poďakovať priamo pred autobus. Treba povedať, že v priebehu play-off a hlavne finálovej série žila hokejom prakticky celá Spišská Nová Ves. „Cítili sme, že fanúšikovia nás výrazne podporujú, sme im za to veľmi vďační. My sme im to opätovali tým, že sme dotiahli Spišskú Novú Ves do najvyššej súťaže. Verím, že ak to opatrenia dovolia, budú v extralige navštevovať štadión vo výraznom počte,“ praje si náš respondent.

 

zdroj: hockeyslovakia.sk

 

Štefan Fabian prišiel na Spiš prvotne v januári minulého roka na krátke hosťovanie z Popradu. To sa najprv predĺžilo do konca nedohraného ročníka a následne sa obe strany dohodli na spolupráci aj pre sezónu 2020/2021. „Novejša“ tak získala veľkú posilu, ktorá má na svojom konte vyše tisíc štartov v najvyššej slovenskej súťaži či bronzovú medailu z MS do 18 rokov (z roku 1999). „Do Spišskej som počas minulej sezóny šiel najprv len na krátku výpomoc, pred play-off som sa mal vrátiť do Popradu. Vedel som však, že tam veľa šancí nedostanem, zatiaľ čo v Spišskej som bol vyťažovaný v maximálnej miere. Dohodli sme sa teda na pokračovaní spolupráce do konca ročníka. Pred touto sezónou som o zmene dresu ani neuvažoval. Svoju rolu zohralo aj to, že Spišská Nová Ves je blízko Prešova, kde študujem na vysokej škole,“ priblížil muž, ktorého dres počas uplynulého ročníka zdobilo kapitánske céčko. Bol to teda práve on, kto zodvihol nad hlavu víťazný pohár ako prvý. „Tento titul, resp. postup zo Spišskou Novou Vsou je pre mňa osobne najväčším úspechom v kariére, čo sa týka klubovej úrovne. Samozrejme, veľmi si cením aj druhé miesto v extralige s Popradom z roku 2006. Kľúčové je vyhrať posledný zápas sezóny, no a to sa nám vtedy nepodarilo. Splnilo sa mi to teraz, vo veku štyridsiatich rokov,“ teší sa.

 

V štyridsiatke už niektorí hokejisti nepokračujú v aktívnej hráčskej kariére, iní zas rozmýšľajú o jej ukončení. Zaujímalo nás, ako je na tom v tomto smere Štefan Fabian. Plánuje pridať k vyše dvadsiatim odohraným extraligovým sezónam aj ďalšiu? „Otázku konca kariéry nechávam otvorenú. Samozrejme, so svojimi najbližšími sa o týchto veciach už bavím, ale na verejnosť ešte nechcem dávať žiadne vyjadrenia. V krátkom čase sa rozhodnem definitívne,“ vyjadril sa k svojej budúcnosti. Ak by sa opora zadných novoveských radov rozhodla pokračovať, bola by to pre ňu už dvadsiata druhá sezóna v najvyššej súťaži. Väčšinu z nich odohral v drese popradských „kamzíkov“, proti ktorým bude hrať Spišská Nová Ves od nového ročníka ligové derby zápasy. „Proti Popradu sme hrali už v Kaufland Cupe a bolo to pre mňa neutrálne. Keby proti ním nastúpim aj v extralige, mal by som pocity ako pred bežnými zápasmi. Samozrejme, záležalo by aj na podobe kádra Popradu, s nejakými kamarátmi by možno prebehli podpichnutia,“ uzavrel Štefan Fabian.

 

autor: Samuel Brecko | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY