× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Tri dôvody vypadnutia HC Slovan Bratislava


23.04.2021

Hokejisti Slovana Bratislava si na rekordný deviaty slovenský titul v ére samostatnosti budú musieť ešte počkať. „Belasí“ prehrali v semifinálovej sérii so Zvolenom 1:4 na zápasy a sezóna sa pre nich skončila. V tomto článku sa pozrieme na tri dôvody, ktoré mali podľa nášho názoru najväčší podiel na vypadnutí bratislavského tímu.

 

Efektivita v rovnovážnom stave

Slovanistom sa v sérii proti Zvolenu podarilo udržať na kvalitnej úrovni oslabenia (úspešnosť vyše 92%), pričom výrazne sa zlepšili v presilových hrách – na gól využili vyše 31% z nich. Ako značný problém sa ale ukázala hra v rovnovážnom stave. Pri vyrovnanom počte hráčov na ľade strelili Bratislavčania Zvolenu v piatich zápasoch iba dva góly. Pre porovnanie, „rytieri“ zaznamenali v rovnovážnom stave až jedenásť presných zásahov. Zvolenská schopnosť lepšieho presadzovania sa pri vyrovnanom počte hráčov na ľade sa ukázala ako jeden z kľúčových faktorov tejto semifinálovej série.

 

zdroj: Projekt Timeout (Patrik Ľupták)

 

Neustráženie ofenzívnych lídrov Zvolena

Už pred začiatkom série sme písali, že sa možno tešiť na zaujímavý súboj pevnej defenzívy Slovana s nebezpečným zvolenským útokom. Zvolenčania boli v základnej časti tímom s druhým najvyšším počtom strelených gólov a treba povedať, že ich ofenzívne kvality sa Bratislavčanom nepodarilo eliminovať v dostatočnej miere. Týka sa to najmä fínsko-kanadskej dvojičky McPherson – Nuutinen. Prvý menovaný si v piatich semifinálových dueloch pripísal osem kanadských bodov, druhý sedem. Spomínané duo malo prsty napríklad aj vo víťaznom góle piateho zápasu, ktorý ukončil celú sériu. Svoju rolu mohla zohrať aj vyváženosť ofenzívy. Na zvolenskej strane dokázalo bodovať v sérii až desať útočníkov, zatiaľ čo zo Slovana len šiesti. Neberúc do úvahy samostatné nájazdy, „belasí“ zaznamenali v semifinále o päť presných zásahov menej ako „rytieri“. 

 

Nezvládnuté zlomové momenty zápasov

V základnej časti priniesli súboje Zvolena so Slovanom veľmi vyrovnané výsledky a inak tomu nebolo ani tentoraz. Až tri z piatich semifinálových súbojov sa v riadnom hracom čase skončili remízou a vyrovnane sa vyvíjali aj duely v Bratislave, ktoré Zvolen napokon dokázal vyhrať už po šesťdesiatich minútach. Pri takýchto dramatických stretnutiach sa ako kľúčové ukazuje zvládanie zlomových momentov, v ktorých tím dokáže preklopiť misky váh na svoju stranu. V semifinálovej sérii to Slovanu v tomto smere veľmi nevyšlo. V treťom stretnutí mali Slovanisti za stavu 2:2 k dispozícii päťminútovú presilovku, no namiesto skórovania v nej inkasovali gól, ktorý sa v danom zápase ukázal ako víťazný. Na konci štvrtého súboja prehrávali „belasí“ o gól a pri hre bez brankára trafili žŕdku, na čo Zvolen prakticky okamžite reagoval poisťujúcim zásahom do prázdnej bránky. Piaty duel dospel až do predĺženia, v ktorom klub z Bratislavy nevyužil veľmi sľubné príležitosti a onedlho po nich inkasoval rozhodujúci gól. Nezvládanie kľúčových momentov zo strany Slovana malo za následok to, že pomerne vyrovnaná séria sa rozhodla už po piatich zápasoch.

 

autor: Samuel Brecko | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY