× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Päť bitkárov sezóny


25.04.2021

Najväčšiu pozornosť v hokejových tímoch pútajú bodovo produktívni hokejisti či skúsené opory. Súčasťou hokeja sú však aj tvrdé súboje, ktoré v kombinácii s nervozitou vedia viesť až k pästným výmenám. V tomto článku sa pozrieme na piatich extraligových hráčov, ktorí v tejto sezóne ukázali, že so zhodením rukavíc nemajú žiadny problém. 

 

Brandon Mashinter – HK Poprad

Na začiatku januára oznámili popradskí „kamzíci“ angažovanie kanadskej posily Brandona Mashintera. Tento tridsaťdvaročný krídelník má vo svojej kariére odohraných vyše šesťdesiat zápasov v NHL, pričom v AHL nastúpil na viac než päťsto duelov. Pod Tatrami si od jeho angažovania okrem prílevu skúseností sľubovali aj zvýšenie dôrazu a fyzickej sily tímu. Brandon totiž prišiel na Slovensko s povesťou hráča, ktorý sa nikdy nebál zhodiť rukavice, a to aj v zápasoch prestížnej zámorskej profiligy. Do niekoľkých pästných výmen sa stihol Mashinter zapojiť už aj po príchode do našej najvyššej súťaže.

 

Mark Louis – HK Dukla Michalovce

Michalovce sa v tomto ročníku mohli spoľahnúť na služby pätice Kanaďanov, ako posledný z nich zavítal na Zemplín Mark Louis. Pravoruký zadák prišiel do tímu „líšok“ najprv na skúšku, no tá dopadla úspešne, a tak sa michalovská defenzíva rozrástla o fyzicky zdatného hokejistu. Počas svojho pôsobenia v AHL či britskej EIHL zažil Louis aj sezóny s vyše sto trestnými minútami a svojej povesti tvrdého muža nezostal nič dlžný ani na Slovensku. V Tipos Extralige nazbieral stošesťdesiatpäť trestných minút, čo je druhý najvyšší počet z celej ligy. Výrazný podiel na tomto čísle mali viaceré potýčky. Čo sa týka priamych pästných výmen, prvá Louisova na Slovensku – proti Patrikovi Maierovi, dopadla tak, že od ďalších sa ho snažili odhovoriť aj jeho spoluhráči. 

 

Martin Nemčík – HC Košice

Odchovanec považskobystrického hokeja si počas svojej kariéry vyskúšal pôsobenie v zámorí či dvojročný angažmán v Banskej Bystrici, obohatený aj o jeden majstrovský titul. Už v mužstve „baranov“ patril Nemčík k najtvrdším mužom, ktorý nemal problém zhodiť rukavice a urobiť si na ľade poriadok. V lete sa pripojil k mužstvu Bratislava Capitals, no za ten nastúpil iba na jeden súťažný duel. Koncom decembra sa dvadsaťosemročný bek vrátil do našej najvyššej súťaže, siahli po ňom Košice. Okrem zodpovedného bránenia bolo Nemčíkovou úlohou aj chránenie kreatívnych hráčov z kádra „oceliarov“ pred zákrokmi a provokáciami súperov. Pred koncom základnej časti zaujal Martin pästnou výmenou, v ktorej bol jeho protivníkom tvrdý Kanaďan Ryan Devine z Dukly Trenčín.

 

Matej Bača – HC Detva 

Počas svojej najúspešnejšej sezóny v extralige sa Detva rozhodla rozšíriť káder o obrancu Mateja Baču, ktorý pod Poľanu zavítal z Liptovského Mikuláša. V osobe synovca majstra sveta z roku 2002 získali „medvede“ spoľahlivého beka, ktorý je fyzicky zdatný a problém mu nerobia ani pästné výmeny. Na základe toho teda neprekvapí, že Bača, podobne ako Mark Louis, patril k najtrestanejším hráčom v Tipos Extralige. Po svojom príchode do Detvy zvládol rodák z Liptovského Mikuláša bitku s popradským Mikeom Dalhuisenom a úspešne si počínal aj proti banskobystrickému Jakeovi Cardwellovi.

 

Martin Belluš – HC Košice

V metropole východu pôsobil druhý ročník po sebe krídelník Martin Belluš. Spišskonovoveský rodák hráva v našej najvyššej súťaži už dlhšiu dobu, a tak je v nej pomerne známym hráčom. Jeho najväčšími prednosťami sú dôraz a fyzická sila. Tie využíva jednak na to, aby sa presadzoval v predbránkovom priestore, no zároveň si vďaka ním vie na ľade získať potrebný rešpekt. Viacerými pästnými výmenami sa dvadsaťdeväťročný útočník prezentoval už aj vo svojich predošlých pôsobiskách a svoje prednosti viackrát ukázal aj v drese „oceliarov“.

 

autor: Samuel Brecko | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY