× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

PREVIEW: Rozhodnú finále presilové hry?


27.04.2021

Finálovú účasť si v aktuálnej sezóne vybojovali mužstvo HKM Zvolen, ako víťaz základnej časti a HK Poprad. Oba tímy sa už dlhšie snažia o zisk titulu, jednému z nich sa to v tomto roku určite podarí. Kým sa však dozvieme ktorému, čaká nás porcia finálových zápasov, v ktorých budú rozhodovať maličkosti. Tak, ako pred predchádzajúcimi sériami, aj tento raz sme sa zamerali na tri faktory, ktoré by mohli byť kľúčom k zisku extraligového titulu v sezóne 2020/2021.

 

Poprad je jediný klub, ktorý hrá v našej najvyššej súťaži nepretržite od jej vzniku a ešte nezískal titul. Zvolen má na konte šesť finálových účastí, z toho dva tituly, a to zo sezóny 2000/2001 a 2012/2013. Tieto dva tímy zároveň na seba v play – off narazili dovedna päťkrát, a to najmä na prelome tisícročí a v sezóne 2015/2016. Popradu sa nikdy nepodarilo sériu vyhrať.

 

Sila brankárskeho postu

V play – off rozhodujú brankári. O tom sme písali už niekoľkokrát a zároveň sa to aj vo viacerých tohtoročných sériách potvrdilo. V tomto prípade majú obe mužstvá približne rovnako kvalitný brankársky post. Pri pohľade na čísla z jednotlivých fáz vyraďovacej časti, mierne na vrch má zvolenská jednotka, Robin Rahm. Úspešnosť jeho zásahov sa po semifinálových zápasoch dostala na úroveň 94,79% v piatich odchytaných dueloch s priemerom 1,73 gólu na zápas. Vo štvrťfinále dosahoval brankár HKM percentuálnu úspešnosť zásahov 92,16% a dostal 1,84 gólu na stretnutie. Takéto štatistiky musia byť výkričníkom pre popradskú ofenzívu. No i tá zvolenská bude mať čo robiť. Brankárska jednotka „kamzíkov“ je v štatistických porovnaniach len o niečo horšia. Tomáš Vošvrda odchytal v semifinále šesť duelov a dosiahol úspešnosť 93,41% s priemerom 1,74 gólu na zápas. Štvrťfinálová úspešnosť Vošvrdu sa vyšplhala na úroveň 91,67%, priemer gólu na zápas bol o niečo vyšší – 2,24, a to pri rovnakom počte odchytaných zápasov. Obe mužstvá majú na svojich brankárskych postoch silných brankárov, a tak je možné, že vo viacerých zápasoch neuvidíme veľa gólov.

 

zdroj: Projekt Timeout ( Patrik Ľupták )

 

Úspešnosť presilových hier

Pri porovnaní štatistických ukazovateľov oboch mužstiev, je možné nájsť vo väčšine z nich takmer vyrovnané hodnoty. Len málo faktorov je výrazne v prospech jedného či druhého mužstva. Jedným z takýchto ukazovateľov je využitie presilových hier, kde má výraznejšiu prevahu klub spod Tatier. Vo štvrťfinálových zápasoch dosiahol HK Poprad až 31, 58% úspešnosť početných výhod, čo je najviac zo všetkých štvrťfinalistov. Premenené na reálne čísla, v devätnástich presilových hrách o jedného hráča dali hráči Popradu šesť gólov. V prípade početných výhod o dvoch hráčov je úspešnosť presilových hier „kamzíkov“ na úrovni 66,67 %, čo znamená dve využité presilové hry z troch. Aj v semifinále bola úspešnosť Popradských presilových hier výrazne vyššia, než na strane Zvolena. V osemnástich presilovkách strelil Poprad tri góly, čo predstavuje 16,67% úspešnosť. V prípade presiloviek o dvoch hráčov strelili Popradčania v troch presilových hrách jeden gól. Hoci ani Zvolen si nepočínal zle, predsa len sú štatistiky „rytierov“ značne horšie. Štvrťfinálová úspešnosť presilových hier Stredoslovákov je na hodnote 23,81 %, premenené na drobné – päť gólov v 21 početných výhodách. V prípade presiloviek o dvoch hráčov je úspešnosť Zvolena tretinová. V semifinále dokázal HKM v 27 presilovkách vsietiť iba dva góly, čo je 7,41 %, a v piatich početných výhodách o dvoch hráčov jeden gól, čo predstavuje 20% úspešnosť. Výrazne v prospech Popradu hrá aj úspešnosť ubránenia sa v oslabeniach, kde počas semifinále dosiahli Popradčania 95 % úspešnosť, čo znamená, že v dvadsiatich presilových hrách inkasovali len jeden jediný raz. Naopak Zvolen je v tomto ukazovateli na opačnom póle – dokázal sa ubrániť iba v 69,57 % prípadov. Receptom pre Zvolen je jedine vyvarovať sa zbytočným faulom a nedať tak Popradu šancu vyniknúť v špeciálnych formáciách.

 

Motivácia a hlad po zisku titulu

Ako sme už spomenuli v úvode, HK Poprad je jediný klub, ktorý je v extralige od jej samotného začiatku a ešte nezískal titul. Hlad po majstrovskej trofeji je pod Tatrami veľký, „kamzíci“ majú už niekoľko sezón len tie najvyššie ambície. Pravda, nie vždy tomu zodpovedala aj skladba tímu, no v ostatných troch sezónach už áno. V tej minulej však šancu zahatala „korona“, v tej predminulej neskorší majster, mužstvo Banskej Bystrice. Práve v naposledy hranom play – off, v sezóne 2018/2019, sa Zvolen s Popradom, v prípade semifinálového úspechu, mohli stretnúť vo finále. Obe mužstvá však neprešli bránami semifinále, a tak z vysokých ambícii nebolo nič, hoci aj Zvolen v tej sezóne hlásil útok na titul. Motivácia pre Poprad je ale jasná, zo svojich dvoch doterajších finálových účastí nepremenil v titul ani jednu. Raz sa z úspechu tešili hráči Žiliny, druhýkrát hráči Košíc. Samozrejme, odvtedy uplynul už nejaký rok a káder „podtatrancov“ sa kompletne obmenil, no motivácia získať premiérový titul a navždy sa zapísať do histórie klubu je určite silná, ako pre hráčov, tak aj pre trénerov, realizačný tím či vedenie. Predpokladáme preto, že v Poprade spravia pre titul takmer všetko. Je jasné, že motivácia nebude chýbať ani na strane Zvolena, veď naposledy zdvihli hráči HKM titul nad hlavu pred ôsmimi, čo je dosť dlhá doba. Aj vo Zvolene majú v ostatných sezónach len tie najvyššie ciele, veľké sklamanie zavládlo v klube po vypadnutí v semifinále v sezóne 2018/2019. Do aktuálneho ročníka však nastúpil Zvolen zrejme ešte v silnejšej zostave, než tomu bolo pred dvoma rokmi, čo aj potvrdil na ľade. Víťazstvo v základnej časti nebolo náhodne a tento úspech budú chcieť Zvolenčania potvrdiť aj ziskom majstrovskej trofeje. Pridali by sa tým k dvojici klubov Trenčín – Banská Bystrica, ktoré majú na svojom konte tri majstrovské trofeje. Motiváciou pre oba kluby bude určite aj prítomnosť desiatok fanúšikov na tribúnach, po prvý raz v tejto sezóne, a tí hlučnejší môžu byť jazýčkom na váhach v prospech svojho obľúbeného klubu.

 

Vzájomné zápasy v aktuálnej sezóne:

HK Poprad – HKM Zvolen 9:2

HKM Zvolen – HK Poprad 3:2

HKM Zvolen – HK Poprad 2:3

HK Poprad – HKM Zvolen 4:6

 

autor: Radovan Slávik  | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY