× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Pred finále s Robinom Rahmom: Ak chceme uspieť, musíme zastaviť ich prvý útok


28.04.2021

Začína sa dlho očakávané finále. Doň sa prebojovali dve najsilnejšie mužstvá sezóny. Poprad a Zvolen sa v tejto fáze neukázali už veľmi dlho. Konkrétne „kamzíci“ desať rokov a „rytieri“ osem. Druhým menovaným sa vtedy zároveň podarilo vybojovať titul. Predtým, než začnú bitky o pohár Vladimíra Dzurillu, prečítajte si náš rozhovor s brankárskou jednotkou Zvolena, Robinom Rahmom.

 

Tento kvalitný švédsky brankár chytá na Slovensku po prvýkrát. Väčšinu svojej kariéry odohral v rodnej krajine. Okrem pôsobenia na severe Európy sa predstavil na dve sezóny v Dánsku a po jednej v Rakúsku a v poľských Katoviciach. Odtiaľ prestúpil do Tipos Extraligy. „Páči sa mi liga aj krajina. Nanešťastie zúri pandémia. Pre karanténu som neprecestoval a nevidel Slovensko do takej miery, ako by som chcel. K tomu tu nemám ani rodinu, takže v tomto smere je to o čosi ťažšie,“ hodnotí Robin Rahm svoje prvé pôsobenie v srdci Slovenska. Na ľade to ale nie je vidieť a podáva stabilné a kvalitné výkony. Zvolen skončil po základnej časti prvý a práve on je jeden z hlavných dôvodov tohto skvelého úspechu. „Celú sezónu sme patrili k najlepším. Vyhrávať je krásne. Zakaždým sme sa snažili ísť naplno a boli sme odmenení. V play-off sa nám taktiež veľmi darí, veď sme neuspeli iba v jednom zápase. Darí sa nám a pocity máme skvelé,“ neskrýva nadšenie ochranca svätyne. 

 

Prehrali iba jeden semifinálový duel. Štvrťfinále proti Novým Zámkom bolo z ich strany ešte presvedčivejšie, no nerodilo sa tak ľahko, ako by si väčšina divákov a fanúšikov myslela. „Bol to náročný boj. Neraz nás dokázali dostať pod tlak aj na dlhšiu dobu, ale mali sme šťastie, že sme v takých prípadoch dokázali z protiútokov dávať góly. Nové Zámky rýchlo stratili fyzické sily, ale utlmilo ich to aj po psychickej stránke,“ uznáva zvolenský gólman kvality súpera. Séria so Slovanom už bola aj náročnejšia, a rozhodne aj zaujímavejšia. Fanúšikovia videli množstvo gólov, veľa pekných akcií, nemálo tutoviek, ale aj kopu skvelých zákrokov na oboch stranách. Výsledok 4:1 je opäť skresľujúci. Až trikrát sa nerozhodlo v riadnom hracom čase a Slovan nebol ďaleko, aby vyhral o jeden alebo dva duely viac. „Bola to rozhodne parádna séria. Všetky stretnutia boli tesné, čo sme aj očakávali, lebo v základnej časti to bolo podobne vyrovnané. Sme naozaj šťastní, že sme zvíťazili takýmto rozdielom, keďže sme sa vopred pripravovali na sedemzápasový boj,“ vyzdvihol švédsky legionár oba celky. 

 

zdroj: Projekt Timeout (Patrik Ľupták)

 

To sa ale nestalo aj vďaka jeho neuveriteľným zákrokom, ktorými „orlov“ privádzal do beznádeje. K tomu od začiatku play-off vykazuje jeho forma stúpajúcu tendenciu. V predĺžení posledného stretnutia mali hráči Slovanu na hokejke niekoľko čistých príležitostí, ale Rahm zatiahol roletu. „Neviem, čím to je, že sa mi tak darí. Celú základnú časť som sa veľmi tešil na play-off, takže ma to zrejme viac motivuje. V konečnom dôsledku sa ale sústreďujem len na svoju hru. Snažím sa neustále zdokonaľovať, aby som mohol zo seba vydať čo najviac a pomôcť tímu zvíťaziť v každom zápase,“ premýšľa brankárska jednotka o svojich výkonoch. My môžeme iba povedať, že mu to naozaj vychádza. Postup do finále je veľká vec. O to väčšia, ak sa tam tím nepredstavil už osem rokov. „Užívali sme si celý zvyšok dňa, keď sme postúpili. Boli to neopísateľné pocity. To je už ale za nami a pred nami je ďalšia výzva. Oslavy sa už dávno skončili a všetko sústreďujeme na poslednú prekážku a prípravu, aby sme ju dokázali zdolať.“ 

 

Prípravu budú naozaj potrebovať, lebo ich posledná prekážka nebude prechádzka ružovou záhradou. Čaká ich Poprad. Kto iný by mohol preveriť schopnosti brankára, ak nie tím s najsilnejšou ofenzívou v lige? „Bez akýchkoľvek debát je to tím s najlepším útokom. Zároveň predvádzajú svižný a rýchly hokej, na ktorý musíme byť dostatočne pripravení. Dynamický prejav mali aj hráči Slovana, ale tí hrali viac do tela. Ak chceme uspieť, musíme všetci ukázať ešte lepšie výkony,“ zdvíha varovný prst švédsky odchovanec. Hrať otvorenú partiu s Popradom sa nemusí vyplatiť. Na druhú stranu, Michalovce neuspeli ani s defenzívou, takže recept môže byť predsa len útočný štýl. „Naša sila spočívala vždy najmä vpredu. Vytvárame si veľa šancí a tlačíme sa do bránky, takže aj keď ich niekoľko nepremeníme, tak dokážeme streliť viac gólov ako náš súper. No ak chceme zdvihnúť trofej nad hlavy, musíme v prvom rade zastaviť ich najlepší prvý útok. Ak sa nám to podarí, budeme úspešní,“ burcuje Robin Rahm.

 

Pomôcť by im mohol prijateľnejší program. Zvolen odohrá svoj prvý zápas po týždni, Poprad po štyroch dňoch. Naťahovanie série by mohlo teoreticky pomôcť práve „rytierom“. „Ak proti sebe nastúpia vyrovnané celky, môžu rozhodovať tie najmenšie detaily. Množstvo fyzických síl nie je výnimkou. Dúfam, že nám to naozaj pomôže. Ja vždy vravím, že odpočinok je silná a účinná zbraň proti každému. Či to tak aj bude sa ukáže až na ľade,“ vyjadril sa gólman k dlhšiemu voľnu. Sily by obom finalistom mohli dodať aj fanúšikovia, ktorých sa na štadióne ocitne až tisíc a konečne dodajú hokeju ten správny náboj. „Som veľmi rád a teším sa už na prvý duel. Konečne nastúpime na ľad pri potlesku fanúšikov a zažijeme tú pravú atmosféru, ktorá celú sezónu chýbala. Sme profesionáli a na prázdne tribúny sme si zvykli, ale klamal by som, ak by som povedal, že sa mi za nimi necnelo. Bude to perfektný zážitok nie len pre nás, ale aj pre nich,“ zakončil tridsaťštyriročný brankár.

 

autor: Daniel Kopáč | grafika: Lukáš Ďugel 

PODOBNÉ ČLÁNKY