× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Šimon Nemec: Mojím cieľom je prebojovať sa na majstrovstvá sveta


01.05.2021

Šancu prebojovať sa do záverečnej nominácie na tohtoročné majstrovstvá sveta dostali až traja hokejisti v juniorskom veku – Samuel Kňažko, Juraj Slafkovský a Šimon Nemec. Zatiaľ čo prví dvaja menovaní rozvíjajú svoj talent vo fínskych mládežníckych súťažiach, sedemnásťročný obranca pôsobí už druhý rok v A-tíme Nitry. V tejto sezóne odohral v Tipos extralige dohromady tridsaťsedem duelov, v ktorých zaznamenal vskutku obdivuhodných devätnásť kanadských bodov. Jeho forma neostala bez povšimnutia, a preto ho momentálne môžeme sledovať v drese s dvojkrížom na hrudi.

 

Náš národný tím doposiaľ odohral štyri prípravné duely – dva proti Lotyšsku a dva proti Nemecku. Rodák z Liptovského Mikuláša nastúpil na tri z nich a predvedenou hrou príjemne prekvapil nie len trénerov, ale aj všetkých fanúšikov. „Zápasy hodnotím určite pozitívne. Predviedli sme dobré výkony, takisto sa mi darilo aj individuálne, čiže z tohto pohľadu som spokojný,“ v krátkosti okomentoval minulotýždňové stretnutia a na margo svojich pocitov pri premiére dodáva, „Zo začiatku som bol mierne nervózny, no už po pár striedaniach to zo mňa opadlo a dostal som sa do správneho tempa.“ Vedenie reprezentácie už viackrát deklarovalo, že sa tento rok pokúsi výrazne omladiť zloženie nášho kádra. Napriek tomu je však nesmierne dôležité, aby mladú krv doplnili aj skúsenosti. Ostrieľanejší hráči môžu výrazne pomôcť v lepšej adaptácii najmä nováčikom, ktorým je taktiež náš respondent. „Najviac rád mi dáva Marek Ďaloga, s ktorým na striedačke zvyknem rozoberať určité situácie, čo mi hlavne v úvode veľmi pomohlo,“ chváli si prínos svojho defenzívneho kolegu. 

 

zdroj: sport.aktuality.sk

 

Pozvánku do reprezentácie mužov obdržal nádejný bek po sústredení juniorov, kde svoje kvality ukázal predovšetkým v dvoch súbojoch proti českým rovesníkom. „Neočakával som to, ale dúfal som v to, lebo bolo nám povedané, že sa na nás prídu pozrieť tréneri A-mužstva a niektorých hráčov posunú vyššie. Som šťastný, že práve ja som jedným z nich,“ s nadšením konštatuje. Šimon je už z našej najvyššej súťaže zvyknutý na tempo seniorského hokeja, no predsa len, medzinárodná úroveň je ešte o niečo ťažšia a najbadateľnejší rozdiel vníma v tejto činnosti. „Celkovo som nemal nejaké problémy adaptovať sa, ale oproti extralige som pociťoval najväčšiu rozličnosť v rýchlosti hry.“ Hlavným trénerom slovenského národného družstva je celosvetovo uznávaný odborník Craig Ramsay, ktorý sa u nás teší pomerne veľkej obľube a každý hráč v nominácii robí všetko pre to, aby skúsenému koučovi „padol do oka“. Podľa všetkého sa to urastenému mladíkovi už teraz podarilo, no ako ho naopak vníma on? „V prvom rade je to veľký profesionál na ľade i mimo neho. Vie, ako to chodí vo vrcholovom hokeji, taktiež z neho vyžaruje príjemná a pozitívna energia. Som veľmi rád, že mám možnosť hrávať pod jeho vedením. Zároveň má aj skvelých asistentov, ktorí najmä nám mladším vždy podrobne vysvetlia to, čo je potrebné zlepšiť. 

 

Prvé škrty v kádri ofenzívne ladený pravák prežil, a tak šanca zúčastniť sa svetového šampionátu výrazne vzrástla. „Mojím primárnym cieľom bolo dostať sa do nominácie, avšak teraz sa stopercentne sústredím na to, aby som sa prebojoval na majstrovstvá,“ odhodlane uzatvára rozhovor nitrianska sedmička.  

 

autor: Kamil Schreiber | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY