× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

AKTUALITY Z PRESTUPOVÉHO DIANIA


02.05.2021

Hokejové kluby veľmi dobre vedia, že na prestupovom trhu netreba ani chvíľu zaháľať. Niektoré z nich sa čo najskôr snažia vystavať základnú kostru tímu na nasledujúcu sezónu. Veľmi častým javom je putovanie hráčov medzi našou a českou najvyššou súťažou. Aktualizovane vás budeme informovať o prestupových novinkách hráčov, ktorí v nedávnej minulosti mali čo dočinenia so slovenskou extraligou. Najnovšie informácie budú stále vo vrchnej časti článku.

 

„Býci“ posilnili útok  

 

Nové Zámky v uplynulom ročníku prejavili chuť dostať sa minimálne medzi najlepšiu osmičku. V nasledujúcej sezóne by im k tomu mali dopomôcť noví útočníci – Martin Barto a Adam Dauda. Prvý menovaný nedávno oslávil dvadsiate druhé narodeniny a na juhozápad Slovenska prichádza z rodného Martina. Na svojom konte už má aj pár štartov práve v novozámockom drese. Dauda prichádza k „býkom“ spod Zobora. Okrem dvojice nováčikov si vedenie tamojšieho klubu poistilo služby aj šestnásťročného centra Viktora Petríka. 

 

Spišiaci zbroja ďalej 

 

Na Spiši to s extraligovými ambíciami myslia vážne a do svojho kádra získali slovenskými ľadmi ostrieľaných hokejistov - Lukáša Hamráčeka a Ľubomíra Malinu. Vedenie klubu sa dohodlo aj na pokračovaní zmluvy s trojicou Lukáš Vartovník, Dávid Romaňák a Boris Česánek. 

 

Jeden ostal, druhý odchádza 

 

Z dvojice michalovských urastených obrancov bude ďalej v kádri „líšok“ pôsobiť len Vladimír Mihálik, ktorý sa s klubom dohodol na predĺžení kontraktu. Jeho kolega Mark Louis sa po roku na východe Slovenska opäť vracia do Cardiffu. 

 

„Rytieri“ do Česka 

 

Káder majstrovského Zvolena opúšťa dvojica obrancov. Kanadský rodák T.J. Melancon spolu s Michalom Ivanom miera k našim susedom, aby vystužili obranu tímu Bílí Tygři Liberec. 

 

Budovanie tímu pokračuje

 

Liptovský Mikuláš nezaháľa a zmluvne si poistil ďalších hokejistov. Nováčikom v ich drese bude popradský útočník Matúš Paločko. Spoluhráčmi mu budú aj Mário Kurali spolu s Filipom Mezovským, ktorí ostávajú na Liptove aj v nasledujúcej sezóne.

 

Koniec podtatranskej pätice 

 

Z kádra strieborného Popradu sa porúčali ďalší hokejisti. Tentokrát popradské vedenie nepredĺžilo kontrakt až piatim hráčom, ktorými sú Peter Hamerlík, Dominik Kramár, Brandon Mashinter, Steven Seigo a Janne Tavi. 

 

Liptáci sa činia   

 

Unikátny úlovok sa podaril vedeniu HK 32 Liptovský Mikuláš. Na Liptov smeruje hneď štvorica skúsených a kvalitných hokejistov. Prvým z nich je tamojší rodák Martin Kriška, ktorý už veľmi dobre vie, ako chutí hokej v domovine. Spoluhráčmi mu budú aj dvaja krídelníci z novozámockého tímu - Petr Obdržálek a Juraj Jurík. Okrem ofenzívy sa výrazne vystužila aj opačná strana klziska. Bránku Liptákov totižto bude hájiť finalista uplynulého ročníka Tomáš Vošvrda.

 

Spišiaci lovia ďalej 

 

Spišská Nová Ves je v snahe vybudovať extraligovo konkurencieschopný káder zatiaľ úspešná. Najnovším úlovkom východniarov je fínsky útočník Hannu Kuru, ktorý doposiaľ pôsobil len vo svojej domovine. Skúsenosti má aj s reprezentačným hokejom, keď bol v roku 2011 súčasťou tímu Fínska do dvadsať rokov.

 

Smer Kometa

 

Na ľadoch slovenskej extraligy v najbližšej budúcnosti neuvidíme Andreja Kollára. Mladý center sa dohodol na podmienkach zmluvy s českým Brnom a vyskúša si kvalitu tamojšej najvyššej súťaže.

                                                                                     

Ikona ostáva

    

Trenčianska Dukla sa znova dohodla na spolupráci s obranným pilierom, ktorý je už štyridsaťročný Tomáš Starosta. Ten však dokazuje, že vek je iba číslo a "vojakom" bude pomáhať aj v ďalšej sezóne.

 

Skúsenosti do Nových Zámkov 

      

Viac než ostrieľaného hokejistu získalo novozámocké vedenie. Dres "býkov" bude v nasledujúcom období obliekať Tomáš Klempa. Tridsaťsedemročný krídelník spojil väčšinu svojej kariéry so zámorskými súťažami. Následne rok pôsobil v Piešťanoch, potom striedal dresy maďarskej Budapešte a rumunského Brašova. Tentoraz mieri na juh Slovenska, kde po šiestich rokoch opäť okúso chuť našej extraligy.

 

Koniec pod Tatrami       

 

Vedenie popradského klubu nepredĺžilo kontrakt s dvojicou útočníkov. Tridsiatnici Miroslav Preisinger a Matúš Paločko nezažili bodovo najvydarenejšiu sezónu a v ďalšom ročníku nebudú hájiť farby Podtatrancov.

 

Ďalšia nová destinácia 

 

Pod Zoborom predvádzal v bránke Nitry ukážkové výkony a v nasledujúcej sezóne si obohatí svoj zoznam hokejových krajín. Stále ešte mladý brankár Evan Cowley si po Amerike, Poľsku, Dánsku a Slovensku tentoraz vyskúša francúzsky ligový hokej v drese Angers. 

 

Cez celú republiku 

 

Slovenskými klziskami ostrieľaný útočník Samuel Takáč sa zo Zemplína sťahuje do hlavného mesta. Po dobre odvedenej práci v michalovskej Dukle sa dohodol na dvojročnom kontrakte s bratislavským Slovanom.

 

Návrat zo zámoria

 

Po krátkom minulosezónnom angažmáne v Dukle Trenčín odišiel za príležitosťou do AHL. Teraz sa však vracia späť na Slovensko, no nie do našej extraligy. Kanadský gólman Connor Lacouvee bude v ICEHL hájiť bránku bratislavských Capitals.

 

Novozámocké úlovky 

 

Na extraligový juhozápad smeruje Ľubomír Fetkovič. Pre zanedlho dvadsaťpäťročného centra to bude druhá skúsenosť so slovenskou najvyššou súťažou. V sezóne 2019/20 totiž krátko hájil nitrianske farby. Potom už však bol súčasťou švédskeho tímu Väsby IK. Spoluhráčom mu v nasledujúcom ročníku bude aj Branislav Ligas, ktorý sa takisto zmluvne dohodol s Novými Zámkami.

 

Skúška a prestup 

 

Skúsený muž obranných radov Karel Kubát prichádza k nováčikovi našej extraligy. Český hokejista pôsobil počas minulej sezóny v českej druhej najvyššej súťaži a v poľskej lige, no na Spiši si skúsi try-out. Na istom prestupe sa ale vedenie klubu z východného Slovenska dohodlo s dvadsaťpäťročným francúzskym útočníkom, ktorý už má na svojom konte aj fínske, zámorské a reprezentačné skúsenosti. Novou akvizíciou Spišiakov je Malo Ville.

 

Ostáva na juhu

 

Matúš Holenda sa opäť raz rozhodol pokračovať v slovenskej extralige. Pôsobisko však meniť nebude, jeho defenzívnu prácu si zmluvne potvrdili Nové Zámky.

 

Záujem z Česka 

 

Za hokejovými kulisami sa povráva, že o čerstvého slovenského reprezentanta Adriána Holešinského prejavili interes dva kluby z českej najvyššej súťaže. Zaujímali ich aj podmienky, za ktorých sú Nitrania ochotní pustiť svoj minulosezónny klenot.

 

Košičana vystužujú

 

"Oceliari" si najprv po spoľahlivých výkonoch poistili služby gólmana Dominika Riečického a zanedlho ohlásili nového člena tímu, ktorým bude v nasledujúcej sezóne Marek Slovák. Tridsaťdvaročný center prichádza do dobre známeho prostredia, keďže na východe Slovenska pôsobil v rozpätí rokov 2012 až 2014. 

 

Zmena prostredia

 

Najnovšie informácie o ukončení pôsobenia v našej extralige sa týkajú slovenskej dvojice hokejistov. Dvadsaťštyriročný útočník Boris Sádecky a o dva roky mladší obranca Samuel Fereta spojili svoju najbližšiu hokejovú budúcnosť s tímom Bratislava Capitals pôsobiacim v rakúskej ICEHL.

 

Mladé krídlo do Fínska 

 

S našou najvyššou súťažou svoje najbližšie hokejové kroky nespojí Oliver Okuliar. Minulosezónne trenčianske prekvapenie a ofenzívny líder "vojakov" smeruje do krajiny tisícich jazier, kde sa stane hráčom klubu SaiPa.

 

Zagrapan už nebude "kamzíkom" 

 

Viac než skúsený center Marek Zagrapan sa s vedením popradského klubu dohodol na ukončení svojho pôsobenia pod Tatrami. Nový Marekov zamestnávateľ ešte nie je známy.

 

Skúsenosti do útoku, mladá krv do obrany 

 

Zo západu Rakúska na západ Slovenska - to je najnovšia cesta čerstvej posily Slovana, ktorou je William Rapuzzi. Tridsaťjedenročný americký útočník prichádza do slovenskej extraligy po viac než päťdesiatbodovej sezóve v rakúskej súťaži ICEHL. Spolu s ním si klub z hlavného mesta poistil služby mladého obrancu Andreja Goliana. Urastený obranca nedávno oslávil dvadsať rokov a slovenským fanúšikom môže byť známy zo svetového šampionátu juniorov, takisto aj z pôsobenia v drese Detvy. Andrej si odskočil aj za oceán, kde v tamojšej WHL hájil farby Tri-City Americans.

 

Späť na východ 

 

V nedávno skončenej sezóne bol dôležitou súčasťou postupu druholigového Kladna do najvyššej českej súťaže, no teraz už mieri do dobre známeho prostredia. Brankár Andrej Košarišťan sa vracia do metropoly východu, aby opäť hájil košickú svätyňu. V drese "oceliarov" bol v minulosti skutočnou oporou, nie je teda prekvapením, že Košice znova siahli práve po dvadsaťsedemročnom rodákovi z Dolného Kubína.

 

Slovan s mladou puškou 

 

Hokejový klub z hlavného mesta si profesiónalnou zmluvou poistil služby talentovaného obrancu. Šestnásťročný Luca Krakovský, ktorý pôsobil aj v mládežnníckych tímoch Slovana, podpísal kontrakt do roku 2024.

 

Opora majstrov do Česka 

 

Po individuálne a tímovo úspešnej sezóne zakončenej ziskom titulu vo zvolenskom drese bude Radovan Bondra ďalej rozvíjať svoj talent v českej najvyššej súťaži. Stále ešte mladý krídelník sa úpisal klubu HC Vítkovice.

 

Prvá špekulácia potvrdená 

 

To, o čom sa dlhšie diskutovalo, je oficiálne potvrdené. Prvou posilou HC Košice sa stal robustný dvadsaťosemročný zadák Kevin Tansey. Rodák z kanadského Hammondu strávil väčšinu svojho hokejové života v zámorí. Do Európy sa rozhodol presunúť pred štartom ročníka 2019/20, kedy si jeho služby vyhliadol český účastník nadnárodnej EBEL (v súčastnosti IceHL) Orli Znojmo. Uplynulú sezónu strávil v rovnakej súťaži, tentoraz obliekal dres organizácie HC Innsbruck. Sezónu zakončil ako tretí najproduktívnejší obranca tímu. 

 

Tretí ročník rovnaký kouč 

 

Pred sezónou vyriešil trénerskú otázku aj HK Poprad. Mužstvo naďalej povedie skúsený šesťdesiatšesťročný kouč Peter Mikula, ktorý naposledy "kamzíkov" doviedol až do finále. Po zisku titulu vo zvolenskom drese bude Radovan Bondra ďalej rozvíjať svoj talent v českej najvyššej súťaži. Stále ešte mladý krídelník sa úpisal klubu HC Vítkovice.

 

Extraliga aj s obľúbencom fanúšikov

 

Marketingové oddelenie nováčika Tipos Extraligy zo Spišskej Novej Vsi originálnym spôsobom oznámilo predĺženie zmluvy jedného z obľúbencov fanúšikov tamojšieho hokeja. V hlavnej úlohe poľský talent Damian Tyczynski. 

 

Kapitán pokračuje

 

Radostnú správu sa dozvedeli fanúšikovia "oceliarov". Kapitán Michal Chovan bude súčasťou tímu z metropoly východu aj v ďalšom ročníku. "Teším sa na ďalšiu sezónu v našich farbách. Verím, že bude úspešná a dotiahneme ju do zdarného konca aj s vami na tribúnach," prihovoril sa vo videu svojim fanúšikom.  

 

Nečakaný koniec

 

Prvou zmenou v kádri HK Poprad po konci ročníka je nečakaný koniec českého brankára Tomáša Vošvrdu. Ostravský rodák končí pod Tatrami po troch rokoch. Podľa slov riaditeľa "kamzíkov" ide o rozhodnutie trénerského štábu a vedenia. 

 

Návrat do Škandinávie

 

Bronzový celok uplynulej sezóny Metal Ligaen, dánskej najvyššej hokejovej súťaže, opäť spojil svoje kroky so svojím bývalým hráčom. Kanadský útočník Grayson Downing sa po roku strávenom v Detve vracia na miesto, kde začínal svoju európsku púť. Dvadsaťdeväťročný hokejista nazbieral vo farbách Podpoľancov tridsať kanadských bodov v štyridsiatich štyroch dueloch. 

 

Zahraničný úlovok Slovana

 

Vedenie bratislavského Slovana angažovalo ďalšieho hokejistu spoza veľkej mláky. Dvadsaťdeväťročný útočník Andrew Yogan bol draftovaný v roku 2010 zo stého miesta, avšak do zápasového kolotoča NHL nikdy nenastúpil. Odohratých šesť sezón v AHL však svedčí o jeho kvalitách. Robustný forvard strávil posledné štyri roky v Európe. Do hlavného mesta prichádza z IceHL, kde naposledy obliekal dres tímu Dornbirner EC. 

 

Prvé zahraničné angažmán

 

Na prestupovom trhu sa lovilo už aj v košických vodách. Služby mladého slovenského obrancu Christiána Michalčina si vyhliadla francúzska organizácia Briancon. Dvadsaťštyriročný rodák z metropoly východu vystuží zadné rady posledného celku Ligue Magnus z uplynulej sezóny. Pôjde o vôbec jeho prvé pôsobenie za hranicami.

 

Kvalita do Brna

 

Zo špekulácie ohľadom príchodu Mateja Tomeka do Slovana sa napokon realita nestala a mladý gólman smeruje do Brna. Kometa získala aj veľmi cenný úlovok v podobe Marcel Haščáka, ktorý sa s tamojším prostredím dobre pozná z predchádzajúceho kariérneho obdobia.

 

autor: Martin Lehotský | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY