× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

JÁN TABAČEK – Koniec kariéry ukážkového obrancu


04.05.2021

Dĺžka hokejového života závisí od viacerých faktorov a je veľmi nevyspytateľná, no Ján Tabaček je v tomto smere skôr ideálnym prípadom. Zodpovedný muž zadných radov zasiahol v seniorskej kategórii do dvadsiatich troch sezón.  Slovensko reprezentoval v jedenástich medzištátnych stretnutiach. Vo veku štyridsaťjeden rokov sa po zranením ovplyvnenom ročníku v martinskom drese rozhodol zavesiť korčule na klinec. Počas bohatej kariéry bol ukážkovým spoluhráčom a neobišli ho ani viaceré tímové úspechy.

 

Rodák z Martina prvýkrát jemne nakukol do mužského hokeja v sezóne 1998/99, keď v drese rodného mesta okúsil chuť extraligy v dvoch dueloch. Mužstvo z Turca ale v tom čase vypadlo do druhej najvyššej hokejovej súťaže a vtedy ešte mladý obranca bol stabilným členom kádra, ktorému sa hneď v nasledujúcom ročníku podarilo vybojovať postup medzi elitu. Ročník 2000/01 mu teda priniesol už bohatšie extraligové skúsenosti, keď nastúpil v štyridsiatich štyroch zápasoch. 

 

Po roku medzi mužskou elitou si ho v drafte NHL 2001 vybral zo stosedemdesiateho miesta Anaheim Mighty Ducks, no mladík sa pripojil k tímu z nášho hlavného mesta a so Slovanom Bratislava získal v roku 2002 slovenský extraligový titul. Následne už smeroval za zámorskými skúsenosťami. V rámci AHL odohral za Cincinnati Mighty Ducks dvanásť stretnutí a na dve merania síl si odskočil aj do ECHL. Nasledoval návrat na slovenské extraligové klziská, no triumf prišiel na tých európskych, keď Bratislavčania  v roku 2004 vyhrali Kontinentálny pohár IIHF. V ďalšom ovládli domácu scénu a Tabaček sa ako hráč Slovana tešil z druhého ligového prvenstva. Úspech v jednom hlavnom meste vystriedal triumf v ďalšej metropole, keď kroky talentovaného obrancu smerovali do Prahy. Tri sezóny obliekal dres Sparty a v prvých dvoch s ňou dosiahol až na český titul. 

 

Novou osudovou metropolou mu bola tá východoslovenská a pre muža s defenzívnymi povinnosťami začala žatva úspechov. Prvé tri ročníky v Košiciach mu vďaka trom extraligovým primátom zaistili zlatý hetrik. S „oceliarmi“ si vyskúšal aj štvrté finále v rade, no tí tentoraz podľahli dobre známemu protivníkovi z Bratislavy. Počas štvorročnej košickej kapitoly predvádzal unikátne výkony a až v troch sezónach bol vybraný do celosezónneho All-Star Tímu slovenskej extraligy. 

 

zdroj: myturiec.sme.sk

 

O jeho služby sa opäť prihlásil posledný premožiteľ Košičanov a čerstvý účastník KHL. V nadnárodnej súťaži si Ján na svoje konto zapísal štyridsaťtri odohraných duelov a po sezóne sa upísal finskej Tappare, za ktorú v tamojšej najvyššej súťaži naskočil do takmer štyridsiatich súbojov a na jedno stretnutie okúsil aj druhú najvyššiu fínsku ligu vo farbách LeKi. Na konci tohto ročníka ešte chvíľu hrával vo švajčiarskom ZSC Lions a s klubom sa tešil z ligového titulu. S mestom Zürich spojil aj začiatok nasledujúceho hokejového diania a okrem jedenástich duelov za ZSC stihol ďalších dvadsaťdva v kádri GS Küsnacht Lions. Tím pôsobil v druhej švajčiarskej lige a bol „béčkom“ prvoligového ZSC. 

 

Po nazbieraní zahraničných herných poznatkov sa definitívne vrátil na Slovensko a v extraligovom ročníku 2015/16 opäť hájil martinské farby. O rok na to bol už kapitánom turčianskeho MHC, no nebolo to najšťastnejšie obdobie, pretože táto značka v roku 2017 vinou krachu zanikla. Nasledovníkom sa stal miestny HK Martin pôsobiaci v druhej najvyššej súťaži, v tom čase už Ján nastupoval s „céčkom“ na hrudi za Liptovský Mikuláš. So spoluhráčmi sa mu v play-out podarilo zachrániť extraligovú príslušnosť liptovského hokeja. V roku 2018 prišla už tretia anabáza v domovine spojená so snahou vytiahnuť Martinčanov späť medzi slovenskú elitu, no žiaľ, nepodarilo sa. V slušne rozbehnutej sezóne 2019/20 si martinské mužstvo poradilo s celkom Žiliny vo štvrťfinále 4:0 na zápasy. Brány semifinále ale ostali kvôli pandémii zatvorené a o postupujúcom sa nerozhodlo. Na sklonku životnej hokejovej kapitoly čakalo na ostrieľaného obrancu nepríjemné prekvapenie v podobe dlhodobého zranenia, ktorého vinou nastúpil len do šiestich ligových duelov. 

 

Odchovanec martinskej hokejovej školy má za sebou závideniahodnú kariéru naplnenú mnohými úspechmi. Jeho obetavosť a zodpovednosť utkvela v pamäti nejedného fanúšika a mala by byť vzorom pre mladých hokejistov. Klubu z Turca bude pomáhať aj naďalej, no tentoraz už ako športový manažér, člen dozornej rady a asistent trénera. Jánovi gratulujeme ku skvelej kariére a držíme palce v nasledujúcom pôsobení.

 

autor: Martin Lehotský | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY