× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Finálové ohliadnutie


09.05.2021

Finálová séria je už pár dní minulosťou a s ňou aj tento ročník našej najvyššej súťaže. Majstrom Slovenska sa po tretí krát stali hokejisti Zvolena, ktorí si vo finálovej sérii poradili s Popradom výsledkom 4:1 na zápasy. Hoci išlo o kratšiu zápasovú sériu, aj napriek tomu priniesla niekoľko zaujímavých momentov a udalostí, ktoré ovplyvnili tohtoročné finále a prispeli k tomu, že z titulu sa tešia Zvolenčania.

 

Výsledky lepšie pre Zvolen

Finále zahájili lepšie hráči HKM, ktorí začínali v domácom prostredí, už aj s divákmi na tribúnach zvolenského zimného štadióna, čo určite prispelo k lepšej celkovej atmosfére v samotnom finále. I keď boli tribúny zaplnené len riedko, tristovka fanúšikov Zvolena si mohla užiť vrchol sezóny na vlastné oči. Dôležitý prvý zápas vyšiel lepšie domácim, treba však dodať, že stretnutie bolo vyrovnané, o čom svedčí aj jeho výsledok. Na dobrý základ nadviazali hráči HKM aj v druhom stretnutí, ktoré bolo z pohľadu výsledku ešte vyrovnanejšie, než to predchádzajúce -  rozhodlo sa až v predĺžení. Pod Tatry tak mohli Zvolenčania cestovať za stavu 2:0 na zápasy, čo im určite prinieslo psychickú pohodu. Tá sa odzrkadlila aj v treťom, pre priebeh série významnom zápase. Tretí duel skončil, rovnako ako druhý, až v predĺžení a z víťazstva sa opäť radovali Zvolenčania, hrajúci tentoraz v pozícii hostí. „Kamzíci“ tak mali nôž na krku a ak nechceli z finále odísť bez víťazstva, museli vo štvrtom zápase spraviť všetko pre to, aby vyhrali. Problémom Popradu bol najmä nedostatok strelených gólov, obzvlášť v domácom prostredí, čo negatívne hodnotil aj samotný tréner Mikula. V ďalšom zápase tak museli zapnúť v prvom rade útočníci. Hoci to nešlo úplne od začiatku a Poprad dokonca prehrával, následne sa ofenzíve Popradu podarilo do Rahmovej brány nasúkať postupne až sedem gólov, čím Zvolenu nedali šancu zvíťaziť štvrtýkrát za sebou. Samozrejme, aj hostia si boli vedomí toho, že majú k dispozícii ďalšie dva mečbaly, a preto nemuseli v závere tohto duelu nič siliť. Séria sa presunula opäť do Zvolena a domáci si od začiatku išli za víťazstvom, ktoré by spečatilo zisk titulu na domácom ľade. Popradčania síce svoju kožu nepredali lacno a až do posledných chvíľ bojovali, no prehru už neodvrátili a museli sa uspokojiť so ziskom strieborných medailí.

 

Návrat divákov na tribúny

Ako sme už spomenuli, atmosféru vo finále dotvárali po prvýkrát v sezóne aj fanúšikovia na tribúnach. I napriek relatívne vysokej cene lístka a všetkým protiepidemiologickým opatreniam sa finále odohralo najprv pred zrakom troch stovák Zvolenčanov, následne pred cca 350 Popradčanmi a napokon v piatom zápase pred 512 Zvolenčanmi, ktorí si mohli vychutnať zisk tretieho titulu v histórii svojho obľúbeného klubu. Výsledok epidemiologického experimentu síce ešte nie je známy, no vzhľadom na prísne podmienky, zníženú kapacitu štadiónov a dvojnásobné vstupné testovanie, predpokladáme, že všetci prítomní odchádzali z tribún iba s radostným pocitom z možnej prítomnosti na zimnom štadióne.

 

zdroj: HKM Zvolen

 

Do tretice všetko dobré, ale nie pre Poprad

Pre Poprad išlo o tretiu finálovú účasť, fanúšikovia, hráči či ľudia okolo klubu preto určite verili tomu, že do tretice sa im už podarí uspieť. Po prehre vo finále v sezóne 2005/2006, kedy sa „kamzíkom“ postavila do cesty Žilina a sezóne 2010/2011, kedy narazili na Košice, si museli tentokrát poradiť so Zvolenom. Víťaz základnej časti mal tie najvyššie ambície, na Poprad tak čakala neľahká úloha. Hoci boli zápasy pomerne vyrovnané, predsa len ukázali „rytieri“ väčšiu kvalitu. To v kombinácii so šťastím, ktorému išli Zvolenčania v ústrety, spôsobilo, že ani do tretice sa pod Tatry nepodarí priniesť majstrovský pohár. S odstupom času síce budú v Poprade hodnotiť sezónu ako úspešnú, ten najvyšší cieľ však zostáva stále nesplnený.

 

Naopak vo Zvolene sa z titulu v minulosti tešili už dvakrát, chceli preto pridať úspech aj v podobe tretieho zisku trofeje. Naposledy priniesli hráči HKM titul pod Pustý hrad v sezóne 2012/2013, kedy porazili HC Košice výsledkom 4:1 na zápasy. Podobný úspech, len s iným súperom, sa im tak podarilo zopakovať aj tentoraz. HKM sa ziskom tretieho majstrovského titulu zaradilo k Banskej Bystrici a Trenčínu, ktorí rovnako majú na svojom konte tri majstrovské trofeje. V počte medailí je Zvolen s deviatimi cennými kovmi na štvrtom mieste v histórii extraligy, na dobehnutie tretej Dukly Trenčín potrebuje ešte dve medaily. Poprad je na ôsmom mieste, pričom z tímov, ktoré ešte nezískali majstrovský titul, má na konte najviac cenných kovov – tri strieborné a dve bronzové medaily.

 

Ktoré faktory boli vo finálovej sérii rozhodujúce, sa dočítate v pondelňajšej obľúbenej rubrike Trieda a bieda, ktorá bude poslednou v sezóne 2020/2021. Ak sa pozrieme ďalej do budúcnosti, Poprad bude chcieť určite bojovať o titul aj v nasledujúcej sezóne, Zvolen taktiež deklaruje zachovanie sily mužstva. Ako napokon poskladajú kluby svoje kádre do ďalšej sezóny, to je otázkou najbližších mesiacov a my to budeme určite pozorne sledovať.

 

autor: Radovan Slávik  | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY