× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

TRIEDA A BIEDA - Finále


10.05.2021

Po záverečnom finálovom boji je tu aj posledná tohtosezónna časť našej rubriky. Extraligové vyvrcholenie ponúklo hokejové divadlo plné krásnych momentov, súbojov a emócií. O všetkom dôležitom sa rozhodlo v pätici stretnutí a dôvod na veľké oslavy mal napokon zvolenský tím. So striebornými Popradčanmi si „rytieri“ poradili 4:1 na zápasy, no diania jednotlivých duelov by napovedali tesnejší konečný rozdiel.

TRIEDA

Nezastaviteľný Kanaďan

Allan Mathew James McPherson – meno, ktoré v play-off strašilo každého protivníka Zvolena a výnimkou neboli ani Podtatranci. Tridsaťročný rodák z Kinburn preukazoval svoju produktivitu už počas základnej časti, v ktorej sa k jeho menu pripísalo štyridsaťtri kanadských bodov, no ukážkovú športovú formu si šetril až na vyraďovacie duely. Stihol v nich totiž nazbierať až dvadsať bodov. Deviatimi z nich si svoje individuálne konto obohatil práve vo finálových súbojoch, počas ktorých bol spomedzi všetkých aktérov jednoznačným nositeľom kvality a zlomovým mužom na ceste za zvolenským titulom. Hokejový um a húževnatosť začal predvádzať hneď v úvodnom stretnutí s „kamzíkmi“, keď najprv asistoval pri vyrovnávajúcom druhom góle a v závere strelou do prázdnej bránky pečatil prvý zvolenský triumf 5:3. Druhý duel znamenal pre Allana jednu gólovú prihrávku. Séria sa presťahovala do Popradu, kde kanadský útočník zlomil bezgólový stav napokon tretieho víťazného zápasu. Následné meranie síl prinieslo gólové divadlo, McPherson sa síce do streleckej listiny nezapísal, ale k jeho menu sa zapísali dve asistencie. Čerešničku na svoje výkony položil v záverečnom boji pod Pustým hradom. Najprv opäť otvoril gólový účet, neskôr asistoval pri druhom presnom zásahu Zvolenčanov a necelých šesť minút pred koncom zakončil svoje predstavenie šikovným únikom a víťaznou trefou, ktorou rozhodol o celkovom extraligovom prvenstve Stredoslovákov. V rozhodujúcich zápasoch streliť štyri góly, pridať päť asistencií, stať sa najproduktívnejším hráčom play-off a vyhrať titul – krásne finále pre McPhersona a celý Zvolen.

 

Faktor Rahm

Ďalší nenahraditeľný muž zvolenského celku nesie meno Lennie Arne Robim Rahm. Švédsky rodák bol najaktívnejším gólmanom spomedzi všetkých mužov s maskou, ktorí nastúpili v play-off. Počas vyraďovacích bojov pustil do bránky svojho kolegu Adama Trenčana len na minútku vo štvrtom finálovom stretnutí. Kľúčovým hráčom bol pre mužstvo trénera Oremusa už v semifinálových súbojoch so Slovanom, keď v dvoch prípadoch musel vytiahnuť viac než štyridsať zákrokov za zápas. Proti Popradu to síce neboli štyri desiatky brankárskych zásahov ani raz, no Robin bol pilierom defenzívy a neustále musel byť v pozore. Na prvom finálovom bode Zvolenčanov sa podieľal dvadsiatimi piatimi a na druhom dvadsiatimi štyrmi zákrokmi, ktorými sa dostal do prevádzkovej teploty na duel číslo tri. Pod Tatrami sa veru nenudil a spoluhráčov ťahal za tretím víťazstvom tridsiatimi deviatimi intervenciami s úspešnosťou až 97,5%. Aj keď štvrté meranie finálových síl Zvolenu výhru neprinieslo, strážca zvolenskej svätyne úspešne čelil ofenzívnej aktivite „kamzíkov“ až tridsaťsedemkrát. V strehu musel byť aj v ostatnom súboji, keď zmaril tridsaťtri popradských pokusov, čím dopomohol k štvrtému víťazstvu, ktoré znamenalo zisk majstrovského titulu. Robin počas celej sezóny patril k hokejistom, ktorým patrí zvolenská vďaka.

 

zdroj: HKM Zvolen

 

BIEDA

Jedna zo šestnástich

Kedy je využívanie presilových hier dôležitejšie, keď nie vo finále? Popradská ofenzívna sila v tomto smere výrazne zaostávala za očakávaniami. Ešte horšie to pre Podtatrancov vyznie v porovnaní so zvolenskou efektivitou v početných výhodách. „Rytierom“ sa s výnimkou druhého stretnutia podarilo premeniť na presný zásah vždy aspoň jednu presilovku a v poslednom súboji dokonca dve. Zaujímavý je najmä pohľad na druhý presilovkový gól Zvolena v piatom stretnutí. Jedná sa o rozhodujúci zásah celej série, keď Stredoslováci už po siedmich sekundách využili vyšší počet mužov na ľade. Popradčania sa však o góly z početných výhod oprieť nemohli. V priebehu prvých troch finálových bojov si túto hernú činnosť vyskúšali dohromady len osemkrát, no trefu to neznamenalo ani v jednom prípade. Jediný úspech pri zvolenskom oslabení zaznamenali zverenci trénera Mikulu v druhom domácom stretnutí , v ktorom mali k dispozícii štyri početné prevahy. Piaty duel celého finále im ponúkol rovnaké množstvo príležitostí, na gól ale nepretavili ani jednu z nich. Proti Zvolenčanom teda využili zo šestnástich presilových hier len jedinú, čo sa do istej miery ukázalo ako jeden z dôvodov neúspešnej finálovej účasti. Strieborné medaily ocenia popradskí hráči asi až s odstupom času.

 

autor: Martin Lehotský | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY