× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Nominácia hráčov Tipos extraligy na majstrovstvá sveta v hokeji 2021


16.05.2021

Od soboty, 15. mája, je známa finálna nominácia hráčov na Majstrovstvá sveta v hokeji 2021, ktoré sa uskutočnia v lotyšskej Rige. Ako už býva pravidlom, dostali sa do nej hráči prevažne z rôznych európskych líg, pričom nechýbajú ani zástupcovia slovenskej extraligy. Z 28 nominovaných odohralo celú sezónu na Slovensku šesť hráčov, traja z nich sa predstavili slovenským fanúšikom v úvodnej časti sezóny. Práve týmto hokejistom sme venovali nasledujúce riadky.

 

Výprava Slovenska odletela do Rigy v predstihu, päť dní pred začiatkom tohtoročných majstrovstiev, nakoľko celý realizačný tím vrátane hráčov, musí podstúpiť prísne protipandemické opatrenia. Súpiska hráčov je už kompletná, a tak nemôžeme očakávať ani to, že do nej počas šampionátu ešte nejaké meno pribudne, ako bývalo zvykom v minulosti. S vekovým priemerom 24,75 rokov ide o najmladšiu reprezentačnú výpravu v histórii slovenského hokeja, tento odvážny krok si v tíme mohli dovoliť aj pre to, že tento rok sa do nižšej kategórie nevypadáva. Šancu tak dostanú hráči, ktorí by sa možno za normálnych okolností do konečnej nominácie ani nedostali, no teraz majú príležitosť ukázať, čo je v nich a predviesť sa v čo možno najlepšom svetle. Očakávania verejnosti nie sú príliš veľké, hráči tak môžu iba príjemne prekvapiť a možno sa práve im po dlhej dobe konečne podarí prebojovať do vyraďovacej fázy šampionátu.

 

Zástupcovia extraligových klubov vystužia našu obranu a útok, brankárske posty sú obsadené legionármi zo zahraničia. Dvojnásobné zastúpenie bude mať majstrovský Zvolen a Nitra, po jednom hráčovi prichádza z Banskej Bystrice a Detvy.

 

V obrane sa popri skúsených obrancoch, akými sú napríklad Marek Ďaloga a Adam Jánošík predstaví v mužstve Craiga Ramsayho aj extraligová trojica - Daniel Gachulinec (HC 07 Detva) – Šimon Nemec (HK Nitra) – Michal Ivan (HKM Zvolen). Prvý menovaný sa medzičasom stal už hráčom Slovana Bratislava a zdá sa, že táto sezóna je pre dvadsaťsedem ročného obrancu zatiaľ najlepšou v jeho doterajšej kariére. Môže za to najmä úspešná sezóna v drese Detvy, ktorá bola doposiaľ aj jeho bodovo najlepšou medzi mužmi. Dobré výkony v 51 zápasochšesť gólov a sedemnásť asistencií, iba dvadsaťdva trestných minút a v hodnotení +/- trinásť bodov, to sú všetko atribúty, ktorými si vyslúžil pozvánku do reprezentácie. S ňou sa stretol už v ročníku 2013/2014, vtedy však išlo o juniorku, s ktorou sa predstavil na MS hráčov do dvadsať rokov. V príprave odohral osem zápasov a hoci nebodoval, svojimi výkonmi zaujal realizačný tím a vypýtal si miestenku aj do záverečnej nominácie. Ešte predtým sa však potvrdil jeho prestup do Slovana a do Rigy tak Gachulinec určite odletel dobre naladený a dúfame, že pohodu a dobrú náladu prenesie aj do svojich výkonov na ľade

 

Šimon Nemec podával v priebehu sezóny kvalitné výkony v obranných radoch Nitry, kde nastupoval aj po boku skúsených Mezeia či Švárneho. Ruky ani nohy sa mu neroztriasli a veľmi rýchlo si na svoju pozíciu zvykol a častokrát dával svojimi výkonmi zabudnúť na jeho vek – sedemnásť rokov. Ako spomenul aj v rozhovore pre náš web, od začiatku prípravy bol jeho cieľ jasný -  účasť na záverečnom turnaji. Podarilo sa, spolu s Jurajom Slafkovským a Samuelom Kňažkom patria k najmladším hráčom nášho výberu. Nemec okrem výkonov v extralige, kde nazbieral v 42 zápasoch devätnásť bodov za dva góly a sedemnásť asistencii, pričom bol aj pomerne slušne vyťažovaný, zaujal aj na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov, kde bol vyhlásený za jedného z trojice najlepších hráčov Slovenska. V príprave sa predstavil v siedmich dueloch a gólovo sa nepresadil, nabrať cenné skúsenosti na seniorských majstrovstvách sveta je však pre neho určite dôležitá skúsenosť.

 

zdroj: Projekt Timeout (Patrik Ľupták)

 

Z majstrovského tímu posilní defenzívne rady Michal Ivan, mladý 21 ročný zadák. Aj pre neho pôjde o veľmi cennú skúsenosť v pomerne mladom veku. Reprezentačné skúsenosti má z minulej sezóny, kedy sa predstavil v dvoch prípravných zápasoch. Okrem toho reprezentoval Slovensko v mládežníckych kategóriách. V aktuálnej sezóne odohral v drese HKM 42 zápasov a na svoje konto si pripísal dva góly a deväť asistencií, v play – off pridal v deviatich zápasoch tri body (1+2), dôležitejší ako osobné štatistiky je však určite zisk majstrovskej trofeje a tiež účasť na záverečnom turnaji. Kvôli dlhotrvajúcej sezóne nestihol v tejto sezóne dohrať žiadny prípravný zápas, prvýkrát sa tak na ľade predstaví až v Lotyšsku.

 

Aj reprezentačný útok posilní trojica extraligistov. Pozvánku do reprezentačného výberu a napokon aj účasť na záverečnom turnaji si svojimi výkonmi vypýtali Adrián Holešinský (HK Nitra), Miloš Kelemen (HKM Zvolen) a Martin Faško – Rudáš (HC '05 Banská Bystrica). Kým dvojica Holešinský – Faško – Rudáš prešli celou prípravou, Kelemen sa k tímu pripojil až po zisku majstrovskej trofeje. Všetci traja sú na reprezentačnej úrovni nováčikovia, absolútny reprezentačný debut zažije v Rige práve Kelemen. Pre Holešinského znamenala aktuálna sezóna návrat do slovenského prostredia po päťročnom pôsobení v zámorí, kam odišiel zo žilinskej juniorky. Ešte predtým pôsobil v mládežníckych kategóriách na severe Európy, prevažne vo Švédsku. Z tohto obdobia má aj reprezentačnú účasť v kategórii hráčov do sedemnásť a osemnásť rokov. Svoj herný potenciál ukazoval už zo začiatku sezóny, pribrzdilo ho prerušenie z dôvodu pandémie ako aj následné zranenie chrbta. Naplno ho však ukázal v závere základnej časti, v ktorom si lepšie „sadol“ aj so spoluhráčmi v útoku, čo mu napokon vynieslo dovedna dvadsaťšesť kanadských bodov (14 + 12) v 44 zápasoch. Vo viacerých ligových zápasoch ukázal svoju technickú šikovnosť. To potvrdzoval aj v prípravných zápasoch, kde nastúpil na osem duelov a zaznamenal dva presné zápasy a jednu asistenciu.

 

Martin Faško – Rudáš mal taktiež vydarenú sezónu, okrem dobrých výkonov na majstrovstvách juniorov mu určite prospel aj väčší priestor na ľade v drese „baranov“, čo potvrdil aj v rozhovore pre náš web. V aktuálnom ročníku zúročil nadobudnuté skúsenosti zo zámoria, kde pôsobil tri sezóny a v kombinácii s väčším priestorom na ľade zaznamenal dovedna 41 kanadských bodov za sedemnásť gólov a dvadsaťštyri asistencii v 52 zápasoch. V reprezentačnej príprave nastúpil v ôsmich zápasoch a pripísal si jeden presný zásah. Aj pre neho, vzhľadom na pomerne mladý vek, pôjde o veľmi cennú skúsenosť hneď v úvode jeho seniorskej kariéry.

 

Druhým hráčom majstrovského tímu aktuálnej sezóny je Miloš Kelemen. Aj v tomto prípade ide o mladého hráča, ktorý si miestenku do reprezentácie vybojoval najmä obrovským progresom v porovnaní s minulým ročníkom. Právom sme ho preto zaradili aj medzi šesticu skokanov sezóny. 56 zápasoch zaznamenal 25 gólov a 19 asistencií a počas takmer celej sezóny podával v drese Zvolena kvalitné výkony, ktoré korunoval ziskom majstrovskej trofeje, pričom bol dôležitým prvkom útočnej sily „rytierov.“ Ak nastúpi, pôjde v jeho prípade o vôbec prvý reprezentačný zápas v jeho kariére, zatiaľ reprezentoval iba v mládežníckych kategóriách.

 

Spomenúť musíme ešte dvojicu Marián Studenič a Róbert Lantoši. Studenič je kmeňovým hráčom New Jersey Devils, podobne ako Lantoši tímu Providence Bruins, obaja odohrali podstatnú časť sezóny na Slovensku, a to z dôvodu neskoršieho začiatku zámorských súťaží v tejto sezóne. Oboch sme ich tak mohli vidieť na extraligových klziskách, prakticky od začiatku sezóny až do konca kalendárneho roka 2020. Tri zápasy tiež odchytal v drese Zvolena Adam Húska.

 

 

NOMINÁCIA SR NA MAJSTROVSTVÁCH SVETA V HOKEJI 2021 V RIGE

 

Brankári: Július Hudáček (Spartak Moskva/KHL, 48/0), Branislav Konrád (HC Olomouc/ČR, 26/0), Adam Húska (Hartford Wolf Pack/AHL, 0/0)

 

Obrancovia: Martin Bučko (HC Dynamo Pardubice/ČR, 7/0), Marek Ďaloga (HC Dynamo Pardubice/ČR, 102/10), Daniel Gachulinec (HC 07 Detva, 8/0), Martin Gernát (HC Oceláři Třinec/ČR, 39/4), Mário Grman (SaiPa Lappeenranta/Fin., 30/0), Michal Ivan (HKM Zvolen 2/0), Adam Jánošík (IK Oskarshamn/Šved., 70/3), Samuel Kňažko (TPS Turku/FIN, 8/0), Šimon Nemec (HK Nitra, 7/0), Mislav Rosandič (Bílí Tygři Liberec/ČR, 25/0)

 

Útočníci: David Buc (iClinic Bratislava Capitals, 47/4), Peter Cehlárik (Leksand IF, 21/3), Martin Faško – Rudáš (HC ´05 Banská Bystrica, 8/1), Adrián Holešinský (HK Nitra, 8/2), Marek Hrivík (Leksand IF, 14/2), Miloš Kelemen (HKM Zvolen, 0/0), Michal Krištof (Kärpät Oulu/FIN, 37/5), Róbert Lantoši (Providence Bruins/AHL, 18/2), Adam Liška (Severstaľ Čerepovec/KHL, 29/7), Kristián Pospíšil (Lukko Rauma/FIN, 2/0), Miloš Roman (HC Oceláři Třinec/ČR, 4/2), Pavol Skalický (Lukko Rauma/FIN, 33/3), Juraj Slafkovský (TPS Turku/FIN, 7/1), Marián Studenič (New Jersey Devils/NHL, 13/2), Matúš Sukeľ (HC Sparta Praha/ČR, 37/8).

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY