× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Zoom na posily: Ville, Ligas, Rapuzzi


22.05.2021

Najhorúcejšou témou pre všetkých hokejových fanúšikov sú momentálne rozbiehajúce sa lotyšské Majstrovstvá sveta, no zaujímavé veci sa dejú tiež v našej domácej súťaži. Prestupový trh nikdy nespí a tímy naďalej predstavujú nové akvizície do ďalšieho ročníka. Tentokrát si v našej rubrike prídu na svoje priaznivci Spišskej Novej Vsi, Nových Zámkov a bratislavského Slovana.

 

Malo Ville 

Na začiatok si priblížime kariéru francúzskeho reprezentanta, ktorý prvýkrát okúsi našu Tipos extraligu v drese nováčika zo Spiša. Rodák zo Chamonix pochádza z hokejovej rodiny, profesionálne sa najdynamickejšiemu športu venoval jeho otec a jeho mladší brat aktuálne háji farby Českých Budějovic. Samotný Male začínal s hokejom vo svojom rodnom meste, ale už v mladom veku sa presunul na sever Európy, konkrétne do Fínska, kde v tamojších mládežníckych súťažiach rozvíjal svoj talent a pôsobil aj v takých renomovaných akadémiách ako Jokerit Helsinki či TPS Turku. Po prekonaní juniorskej vekovej hranice ešte v krajine tisícich jazier zostal a dve sezóny nastupoval na zápasy za celok RoKi, ktorý je účastníkom druhej najvyššej fínskej súťaže. Počas nich odohral dohromady päťdesiat duelov a nazbieral dvadsaťdeväť bodov. Po konci ročníka 2018/2019 sa ale rozhodol pre návrat domov a vo francúzskej Ligue Magnus obliekal dvadsaťpäťročný útočník v šesťdesiatjeden stretnutiach dres klubu z jeho rodiska, kde patril ku kľúčovým hráčom mužstva. V priebehu tohto týždňa však prikývol na novú výzvu a stane sa jedným z mála Francúzov, ktorí brázdili ľady na našich štadiónoch.

 

zdroj: Timo Savela

 

Branislav Ligas

Kontrakt na sezónu 2020/2021 si u „býkov“ vybojoval Branislav Ligas. Ešte stále iba dvadsaťjedenročný odchovanec Martina doteraz zväčša pôsobil len vo svojom materskom klube. Výnimkou bol ale minulý ročník, keď práve na hosťovaní v Nových Zámkoch prvýkrát okúsil našu najvyššiu súťaž. V siedmich dueloch si pravoruký obranca pripísal jednu asistenciu a jeden plusový bod. Prioritou bol však pre neho Martin, s ktorým v play-off Slovenskej hokejovej ligy neuspel a predsezónny cieľ tak „rytieri“ nenaplnili. Celkovo to bol pre mladého beka len druhý rok v seniorskom hokeji, počas ktorého ukázal oproti tomu prvému výrazný progres, čo sa prejavilo najmä v štatistike +/-. Sezónu 2019/2020 zakončil s bilanciou -11, no v tej iba nedávno uplynutej bol už deväť bodov v pluse. Je to výrazný rozdiel, a práve takýto posun bol možno jeden z faktorov, prečo ho Novozámčania angažovali.

 

William Rapuzzi

Na záver sa zameriame na ešte minulotýždňovú posilu Bratislavčanov. Jedná sa o ostrieľaného tridsaťjedenročného útočníka, ktorý má za sebou pôsobenia vo Švajčiarsku, Nórsku, Fínsku a naposledy hrával v Rakúsku. Rodák z USA, samozrejme, pôsobil aj vo svojej rodnej vlasti. Počas štúdia na vysokej škole nastupoval v prestížnej NCAA a pred odletom do Európy pôsobil rok v ECHL.  Vo všeobecnosti je tento svetobežník veľmi produktívny a v každom celku patril k ofenzívnym lídrom. Inak tomu nebolo ani v posledných dvoch sezónach v drese Dornbirneru, keď dohromady v deväťdesiatich dvoch súbojoch zaznamenal úctyhodných sedemdesiatdeväť kanadských bodov. V uplynulom ročníku sa dokonca zaradil do najlepšej desiatky produktivity v rámci celej súťaže. Slovan tak získal ďalšiu výraznú posilu, ktorá by mu mala pomôcť obsadiť lepšiu priečku, než tomu bolo v nedávno skončenej sezóne. 

 

autor: Kamil Schreiber | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY