× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Wiliam Rapuzzi: V Slovane sa skladá mužstvo s jasným cieľom


30.05.2021

Bratislavský Slovan bude počas nasledujúcej sezóny oslavovať storočnicu. Pred špeciálnym ročníkom sa v tíme z hlavného miesta udialo viacero zmien – oznámených už bolo niekoľko odchodov aj príchodov. Do kádra „belasých“ pribudli okrem Slovákov aj legionári. Ako doteraz posledného z nich klub predstavil Wiliama Rapuzziho.

 

Američan Rapuzzi pôsobí na starom kontinente už od roku 2014. Slovensko bude pre neho piatou európskou hokejovou zastávkou, predtým hrával vo Švajčiarsku, Nórsku, Fínsku a naposledy v Rakúsku. „Spomínam si, že rozhodnutie prísť do Európy sa udialo veľmi rýchlo. Dostal som ponuku zo Švajčiarska, z tímu Visp. Rozhodnúť som sa musel do dvadsiatich štyroch hodín. Zavolal som niekoľkým ľudom, ktorým dôverujem, a dospelo to k tomu, že som sa rozhodol túto ponuku prijať. S doterajším pôsobením v Európe som nadmieru spokojný. Stretol som tu skvelých ľudí,“ pochvaľuje si tridsaťjedenročný útočník, ktorý si obľúbil všetky európske krajiny, v ktorých doposiaľ legionárčil. „Je náročné vybrať miesto, kde sa mi páčilo najviac. Každá krajina a každý môj tím mi ponúkli niečo rozdielne a zaujímavé. Zistil som, že hokejisti sú v podstate na celom svete rovnakí. V každom mojom pôsobisku som stretol skvelých spoluhráčov, ktorí mi uľahčili život a ako cudzincovi mi pomohli adaptovať sa do nového prostredia.“

 

Počas posledných dvoch sezón obliekal rodák z amerického Anchorage dres rakúskeho Dornbirnu. V lanskom ročníku s ním v nadnárodnej ICE Hockey League obsadil šiestu priečku, vo štvrťfinále play-off bol nad dornbirnské sily favorit zo Salzburgu. „Uplynulá sezóna bola vo viacerých ohľadoch veľmi špecifická. Množstvo hráčov z nášho tímu nemalo ešte týždeň pred štartom ročníka podpísané zmluvy či absolvovanú lekársku prehliadku, takže nestihli sme ani veľa spoločných tréningov. V takej situácii bolo pomerne náročné stanovovať si nejaké konkrétne tímové ciele. Na druhej strane, asi bolo v niečom aj dobré byť hneď hodený do vôd súťažných zápasov a pozerať sa na to, ako sa postupne formuje tímová identita. V play-off sme mali na to, aby sme sa dostali ešte ďalej. Verím, že náš klub bol s výsledkami spokojný.,“ vrátil sa náš respondent do nedávnej minulosti. U svojho posledného zamestnávateľa našiel skvelú partiu. „Tie dva roky v rakúskej lige som si naozaj užíval, zahral som si tam s viacerými skvelými hráčmi. Hlavne v poslednej sezóne sme ako celý tím udržiavali veľmi silné väzby. Pre mňa bolo dôležité, že moji spoluhráči z formácie sa v priebehu ročníka príliš nemenili. Vďaka tomu sa medzi nami vytvorila správna chémia, navzájom sme si dôverovali, vedeli sme, čo od seba môžeme čakať. Práve to potom malo veľký podiel aj na mojich individuálnych úspechoch,“ povedal druhý najproduktívnejší hráč Dorbirnu za minulý ročník.

 

zdroj: EHC Visp Sport AG (twitter)

 

Medzi spomínaných stálych Rapuzziho kolegov z formácie patrili aj útočník Andrew Yogan s obrancom Mattom MacKenziem. Šancu na ďalšie spoločné odohrané minúty budú mať aj na Slovensku, keďže spomínaná dvojica sa upísala „belasým“ ešte skôr. „Yogan s MacKanziem boli v Dornbirne mojimi najlepšími kamarátmi. Keď sme sa dozvedeli, že by bola možnosť hrať opäť spolu, začali sme o tom diskutovať. Vymenili sme si niekoľko informácií tak, aby sme si navzájom pomohli čo najviac, ako sa len dá. Pri zmene tímu nám veľmi pomôže, že sa veľmi dobre poznáme. Človek sa cíti v novom prostredí príjemnejšie, keď tam vidí známe tváre,“ teší sa Rapuzzi na ďalšiu sezónu so svojimi priateľmi. O bratislavskom Slovane, resp. celej slovenskej lige sa Wiliam Rapuzzi rozprával aj s viacerými známymi, ktorí v našej krajine pôsobili. „Jednania ohľadne zmluvy boli veľmi rýchle, všetko prebiehalo hladko. Na Slovan som dostal dobré referencie, čo uľahčilo moje rozhodovanie. Hokejový svet je veľmi malý, takže mal som možnosť hovoriť s viacerými chalanmi, ktorí hrávali slovenskú ligu. Všetci mi povedali, že Bratislava sa im ako mesto veľmi páčila. My sme v nej hrali aj s Dornbirnom, no kvôli opatreniam sme nemohli spoznať pravú krásu mesta,“ objasnil náš respondent. Slovanisti sa pred storočnicovou sezónou netaja najvyššími ambíciami, no a práve to zohralo pri jeho príchode veľkú rolu. „ Viedol som zopár rozhovorov s realizačným tímom a vedením klubu. Viem, že sa tu skladá mužstvo, ktoré bude mať jasný cieľ – vyhrať titul. Možnosť byť súčasťou tímu, ktorý má najvyššie ciele a ktorý chce urobiť maximum pre úspech, bola rozhodujúcim faktorom pri podpise zmluvy so Slovanom. Čo sa týka mojich osobných cieľov, o tých je ešte predčasné hovoriť. Viac sa uvidí po tom, ako sa pripojím k tímu a ako sa začne liga,“ uviedol ofenzívny univerzál. 

 

O zámorských hokejistoch je vo všeobecnosti známe, že vynikajú fyzickou silou, ich tímy od nich očakávajú predovšetkým priamočiarosť a patričný dôraz, najmä v predbránkovom priestore. „Som hráč, ktorý chce ísť na ľade príkladom. Hrám jednoduchým štýlom, snažím sa tvrdo pracovať tak v ofenzíve, ako i defenzíve. Veľa nerozprávam, pokiaľ nemám pocit, že je naozaj potrebné sa ozvať. Nepútam na seba priveľkú pozornosť, chcem sa sústrediť na každý detail a robiť si svoju prácu najlepšie, ako len viem,“ opísal Rapuzzi svoj herný štýl. K svojmu novému zamestnávateľovi sa plánuje presunúť v priebehu leta. „Aktuálne žijem v meste Scottsdale, v Arizone. Do júla sa budem pripravovať doma, následne sa pripojím k novým spoluhráčom, na čo sa už veľmi teším,“ uzavrel.

 

autor: Samuel Brecko , Miroslava Meličková | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY