× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

AKTUALITY Z PRESTUPOVÉHO DIANIA


07.06.2021

Hokejové kluby veľmi dobre vedia, že na prestupovom trhu netreba ani chvíľu zaháľať. Niektoré z nich sa čo najskôr snažia vystavať základnú kostru tímu na nasledujúcu sezónu. Veľmi častým javom je putovanie hráčov medzi našou a českou najvyššou súťažou. Aktualizovane vás budeme informovať o prestupových novinkách hráčov, ktorí v nedávnej minulosti mali čo dočinenia so slovenskou extraligou. Najnovšie informácie budú stále vo vrchnej časti článku.

 

Ďalší klub

 

Po Skalici, Piešťanoch, Žiline, Zvolene a Michalovciach je tentokrát na rade Poprad. Tomáš Tomek bude strážiť svätyňu už šiesetho celku v našej najvyššej súťaži. Pod Tatrami nahradí na poste jednotky českého legionára Tomáša Vošvrdu, ktorý sa už dávnejšie upísal Liptákom. 

 

Majster sa poisťuje

 

Víťazná zostava sa nemení. O to sa snažia vo Zvolene. Síce im už zopár lídrov odišlo, no oznámili predĺženie spolupráce s dvoma dobre známymi útočníkmi - Václavom Stupkom a Marekom Viedenským. Aj keď ani jeden z nich nepatril k lídrom produktivity, avšak svojou bojovnosťou a skúsenosťou boli neodmysliteľnou súčaťou majstrovského tímu. 

 

Na Zemplín mieri dvojica útočníkov

 

Minulý ročník sa nadpriemerne vydaril Romanovi Žitnému v Nitre a Brunovi Mrázovi v Košiciach. To neostalo bez povšimnutia a Michalovce, ktoré majú opäť tie najvyššie ambície ich dokázali zlanáriť do svojho kádra. Obaja by mali patriť ku kľúčovým hráčom družstva.

 

Brankársky tandem pod Zoborom

 

Nitrania oznámili príchod dvoch brankárov v jeden deň. Konkrétne sa jedná o Matta O'Connora, ktorý predĺžil zmluvu a novou akvizíciou sa stal český brankár David Honzík. Momentálne dvadsaťsedemročný gólman si vôbec prvýkrát v kariére zahrá našu Tipos extraligu.

 

Po Skokanovi ďalšia opora

 

Dávid Skokan napriek veľkému záujmu bude pokračovať v HK Poprad a okrem neho nikam neodchádza ani ostrieľaný kanonier Lukáš Handlovský, ktorý bude chcieť prebrať taktovku najlepšieho strelca od Marcela Haščáka. Ten odišiel do českej extraligy.

 

Kapitán Detvy mieri domov

 

Ladislav Ščurko strávil v Detve predchádzajúce štyri roky, v posledných dvoch bol dokonca aj jej kapitánom a dotiahol stredoslovákov k historickému úspechu. Teraz sa však rozhodol pre zmenu a vracia sa tam, kde svoju kariéru odštartoval. Upísal sa nováčikovi zo Spišskej Novej Vsi, kde bude patriť k skúseným harcovníkom.

 

Piliér defenzívy predĺžil pod Urpínom

 

Kanadský obranca Jake Cardwell bude aj v sezóne 2021/2022 obliekať dres Banskej Bystrice. Bude to teda pre neho už tretí ročník v našej najvššej súťaži.

 

Jeden ostáva, jeden von

 

Ďalších dvoch hráčskych zmien sme sa dočkali v rámci kádra trenčianskej Dukly. Po dlhých desiatich sezónach na extraligových klziskách končí skúsený tridsaťštyriročný center Peter Sojčík. Vôbec prvýkrát vo svojej kariére si zahrá za A-mužstvo Dubnice, pôsobiacej v nižšej SHL. Držiteľ dvoch majstrovských titulov s Košicami hrával v rodnom meste naposledy ešte počas mládežníckych kategórií. Skúseností zo seniorského hokeja bude mať možnosť naďalej naberať Ján Urban. Devätnásťročný obranca stihol doteraz nazrieť do osemnástich extraligových duelov. 

 

Návrat majstra

 

Dvadsaťštyriročný odchovanec trenčianskeho hokeja Andrej Hatala sa z Nových Zámkov vybral na sezónu do Zvolena, kde sa mu podarilo získať majstrovský titul. Teraz sa vracia na známe miesto - znovu bude pôsobiť na juhu Slovenska. Za ,,býkov" doposiaľ odohral stopätnásť sútažných stretnutí so ziskom pätnástich kanadských bodov.

 

Skokan ostáva

 

Radostnou správou pre fanúšikov ,,kamzíkov" je zotrvanie člena minuloročného elitného útoku Dávida Skokana. Držiteľ Zlatej korčule udeľovanej najlepšiemu hráčovi play-off ostáva v rodnom meste po tom, čo údajne odmietol ponuky lottyšského účastníka KHL z Dinamo Riga i bratislavského Slovana. 

 

Enkláva z IceHL rozšírená

 

Klub HK Dukla Ingema Michalovce na svojich sociálnych sieťach informoval o novej zámorskej posile. Z rakúskeho Graz99ers sa na východ republiky sťahuje Američan Tony Cameranesi. Ako ,,líšky" avizovali, zaujať by mal pozíciu prvého centra. Vzrastom nižší pravoruký hokejista strávil väčšinu svojej kariéry v zámorí. Do Európy sa presunul pred sezónou 2019/20, keď posilnil nórsky Storhamar. Uplynulý ročník sa stal u svojho rakúskeho zamestnávateľa najproduktívnejším hráčom mužstva. 

 

Prvé dve zotrvania

 

Po zmene vedenia u trojnásobného šampióna slovenskej najvyššej hokejovej súťaže sme sa dočkali prvých dvoch predĺžení zmlúv. Pod Urpínom bude i v nasledujúcom ročníku pôsobiť kapitán Ivan Ďatelinka. Pre tridsaťosem ročného odchovanca topoľčianskeho hokeja pôjde už o ôsmu sezónu v štruktúrach ,,baranov". Jedno zo siedmich legionárskych miest klubu zo stredného Slovenska zaujme Jake Cardwell. Rodák z kanadského Ontaria nazbieral v minulej sezóne za Nitru, respektíve neskôr Banskú Bystricu dvadsaťdva bodov. 

 

Je späť! 

 

Obranca Jozef Sládok vynechal zo zdravotných dôvodov posledný ročník Tipos Extraligy. Nebojácný, dobre stavaný obranca sa však vracia a pripravuje na novú extraligovú sezónu. Po dlhých dvanástich rokoch sa vracia do rodného Zvolena. 

 

Návrat ex-kapitána

 

Vedenie košickej organizácie na čele so športovým manažérom Gabrielom Spilarom sa dohodlo na spolupráci s odchovancom Marekom Bartánusom. Bývalý kapitán ,,oceliarov" sa vracia na známe miesto po štyroch rokoch. Niekdajší slovenský reprezentant odohral po odchode z metropoly východu tri sezóny za Banskú Bystricu. Tú poslednú strávil na Zemplíne, kde svoju dôležitosť ukázal najmä počas play-off. 

 

Macejko späť v Tipos Extralige

 

Mimovianočný adventný kalendár Michaloviec odhalil ďalšie dve políčka. Na predĺžení angažmánu sa vedenie ,,líšok" dohodlo s útočníkom Jakubom Sujom. Do kádra bronzového celku pribudne obranca Miroslav Macejko. Skúsený zadák má na konte vyše štyristo duelov medzi slovenskou elitou. Pýšiť sa môže aj dvoma majstrovskými titulami z Košíc. Posledné dva roky bol súčasťou ruského Dizel Penza hrajúceho nižšiu VHL.   

 

Nový legionár na Spiši

 

Prvou zahraničnou posilou Spišskej Novej Vsi po príchode do Tipos Extraligy sa stáva Jérémy Beaudry. Dvadsaťsedemročný Kanaďan strávil posledný rok vôbec prvýkrát vo svojej kariére mimo zámoria. Na starom kontinente vystriedal počas jednej sezóny tri rôzne kluby. Ročník začal vo francúzskom Amiens a po dánskej zastávke spojenej s Rodovrhe ho zakončil v Sheffielde hrajúcom EIHL. 

 

Budúcnosť vyriešená

 

Slová Mareka Hudeca boli krátko po skončení posledného ročníka Tipos Extraligy jasné. ,,Všetko nasvedčuje tomu, že toto leto bude u mňa jasnejšie a pokojnejšie a o svojej budúcnosti budem mať jasno omnoho skôr ako tomu bolo minulý rok," povedal v rozhovore pre náš portál. Teraz sa táto myšlienka naplnila a zodpovedný obranca zotrvá pod Tatrami. 

 

Mikuláš naďalej posilňuje

 

Smelé ambície tímu z Liptova načŕtli už predchádzajúce podpisy. Teraz sa k ním pridáva predĺženie zmluvy s odchovancom, centrom Michalom Uhríkom. Do Mikuláša sa navyše sťahuje extraligovým fanúšikom dobre známy urastený center Tomáš Urban. Vyše dvojmetrový rodák z Ostravy odohral dve sezóny za Nové Zámky, po krátkej anabáze v poľskom Krakowe stihol odohrať počas minulého ročníka tridsaťjeden zápasov za prvoligovú Žilinu. Teraz sa vracia na extraligové klziská.  

 

Zlatí chlapci ostávajú 

 

Trojica odchovancov zvolenského hokeja Radovan Puliš, Peter Zuzin a Peter Hraško pomohli ,,rytierom" k zisku tretieho majstrovského titulu vo svojej histórii. Dres materského klubu budú na radosť svojich fanúšikov obliekať i počas ročníka 2021/22. 

 

Ďalšie duo na súpiske Košíc 

 

Skladačka košického celku pre novú sezónu sa rozrástla o ďalšie tri dieliky.  Do metropoly východu sa po dvoj-sezónnej pauze vracia obranca Eduard Šedivý. Senický rodák začal uplynulý ročník za Capitals v nadnárodnej IceHL, aby sa následne presunul do Michaloviec. Rok predtým pôsobil v bratislavskom Slovane. Za ,,oceliarov" v minulosti odohral štyri sezóny. V jednej kabíne sa opäť stretne s členom širšieho reprezentačného kádra Ladislavom Romančíkom. Dobre fyzicky stavaný Skaličan naberal počas mládežníckych čias skúsenosti vo Švédsku a v stále mladom veku okúsil už aj českú extraligu. Vlaňajšiu sezónu odohral podobne v tíme Bratislava Capitals.

 

Švec a Švec naďalej Trenčanmi

 

Kariéra slovenského hokejového útočníka Jozefa Šveca napíše svoju ďalšiu kapitolu v štruktúrach Dukly Trenčín. Dvadsaťpäťročný útočník je súčasťou ,,vojakov" už od sezóny 2013/14, kedy hrával ešte za juniorku. Medzi tunajšou elitou nazbieral vyše tristopäťdesiat duelov so ziskom sedemdesiatsedem kanadských bodov. Pod Hradom Matúša Čáka pokračuje aj jeho o štyri roky mladší spoluhráč zo zadných radov Enrik Švec

 

Nádejný brankár do Slovana

 

Novou posilou ,,belasých" sa stal mládežnický reprezentant Slovenska Samuel Hlavaj. Účastník troch juniorských svetových šampionátov podpísal s klubom z nášho hlavného mesta dvojročný kontrakt. Do tímu prichádza z kanadskej juniroky QMJHL a bude to pre neho vôbec prvá skúsenosť v seniorskom družstve.

 

Z juhu do Zvolena a Košíc

 

Pre web šport.sk riaditeľ HC Nové Zámky Imre Valášek potvrdil odchod dvojice členov minuloročného kádra. Do Zvolena má namierené doteraz služobne najstarší ,,býk" Samuel Hain, útok Košíc by mal posinliť forvard Patrik Rogoň. Prvý menovaný opúšta mužstvo Novozámčanov po dlhých štyroch sezónách a pracovitý útočník sa sťahuje do metropoly východu po tom, čo v päťdesiatjeden zápasoch zaznamenal dvadsaťjeden kanadských bodov za jedenásť gólov a desať asistencií.

 

Ďalšie predĺženie kontraktov

 

Pravidelná dávka informácií z michalovského kádra tentoraz obsahovala dvojicu mien Marek Mašlonka a Samuel Chalupa. Mašlonka je rodákom z Popradu a stabilným členom tímu ,,líšok", vo východoslovenskej organizácii pôsobí od roku 2017. Bol teda pri historickom postupe do Tipos Extraligy, premiérovej sezóne i minuloročnom bronzovom úspechu. Veľmi podobne je na tom jeho mladší kolega Samuel Chalupa, ktorý v uplynulom ročníku vsietil jeden gól a na ďalšie tri prihral. 

 

Košice s tretím legionárom

 

Presvedčiť slovenských fanúšikov o kvalitách ruských hokejistov sa pokúsi Vadim Pereskokov. Útočníka v najlepšom hokejovom veku (27) sa rozhodli angažovať HC Košice. Po dvojici zámorských obrancov - Tansey a Saucerman, ide už o tretiu zahraničnú posilu ,,oceliarov". Odchovanec CSKA Moskva strávil posledný rok v organizácii Torpedo Nižnij Novgorod. Doposiaľ bodovo najvydarenejšiu sezónu zažil pred dvoma rokmi vo fínskom Jukurite. 

 

Opäť na Slovensku

 

Šesť sezón - presne toľko trvala kariérna etapa Petra Novajovského spojená s Poľskom. Zodpovedný a produktívny obranca obliekal u našich západných susedov dresy Cracovie Krakow a GKS Tychy. Počas šiestich rokov sa tešil zo štyroch majstrovských titulov, jeden slovenský má na svojom konte navyše ešte z pôsobenia na Slovensku. V sezóne 2012/13 sa z titulu tešil ako hráč HKM Zvolen. Bratislavčan sa stal novou posilou HK Poprad.  

 

V bránkovisku bez zmeny

 

Brankársku dvojicu nováčika zo Spišskej Novej Vsi by mali i v extralige tvoriť Marcel Melicherčík a Filip Surák. Prvý menovaný skúsený gólman sa okamžite po príchode na východ Slovenska stal jedným z najlepších brankárov celej súťaže a zároveň zohral dôležitú rolu pri postupe Spišiakov. Dvadsaťpäťročný Surák dostal priestor v modrom polkruhu sedemkrát - disponoval úspešnosťou zárkokov na úrovni 94%. 

 

Predĺženie na juhu Slovenska

 

V Nových Zámkoch budú môcť diváci i naďalej sledovať dvadsaťtri ročného centra Richarda Ondrušeka. Tamojší rodák získal počas poslednej sezóny dokopy deväť kanadských bodov za štyri góly a päť asistencií.

 

Majstri k ,,líškam", prvý podpis Nitry

 

Čerstvý majstri slovenskej najvyššej hokejovej súťaže Jozef Tibenský a Marco Halama menia farby v rámci Tipos Extraligy. Služby dvojice ex-Zvolenčanov si vyhliadli ambiciózne Michalovce. Prvou oficiálne oznámenou posilou ,,corgoňov" z Nitry je dvadsaťjedenročný slovenský ofenzívny hráč Jozef Baláž. Bývalý mládežnícky reprezentant od mládežníckych čias pôsobil v susednom Česku. Pod Zobor prichádza z prvoligovej organizácie Draci Šumperk. 

 

Valent pokračuje, Southorn odchádza

 

Obľúbenec trenčianskych fanúšikov Michal Valent bude ,,vojakom" i v novej sezóne. Pre skúseného ochrancu priestoru medzi troma žŕdkami pôjde už o piaty ročník pod Hradom Matúša Čáka. Naopak Tipos Extraligu po troch rokoch opúšťa kanadský obranca Jordon Southorn. Zakaždým jeden z najproduktívnejších obrancov celej súťaže napíše ďalšiu hokejovú kapitolu u navrátilca nadnárodnej IceHL zo Znojma. 

 

Návrat strateného syna

 

Do mesta a klubu, kde svoju profesionálnu kariéru začínal, sa vracia útočník Branislav Rapáč. Urastený silový forvard pomáhal klubu niekoľko rokov už počas pôsobenia v nižšej SHL. Teraz sa so svojím bratom, spišskonovoveským športovým riaditeľom dohodol na zmluve pre novú sezónu. Pre dvadsaťosem ročného Rapáča pôjde už o ôsme slovenské pôsobisko. Po roku sa v rovnakej kabíne stretne s Filipom Vrábeľom. Košický rodák po sezóne sužovanej zraneniami smeruje za novou výzvou. 

 

Odchovanci i naďalej ,,kamzíkmi"

 

Hokejoví útočníci Matej Paločko a Peter Bjalončík budú súčasťou kádra hlavného trénera Petra Mikulu i v novej sezóne. Vedenie HK Poprad sa so svojimi odchovancami dohodlo na predĺžení kontraktu. 

 

Dve nové a dve staronové tváre 

 

Vedenie HK Dukla Ingema Michalovce naďalej pokračuje v skladbe kádra pre novú sezónu.  U ,,líšok" si svoje pôsobenie predĺžil mladý útočník Lukáš Lačný, jeho spoluhráčom bude taktiež navrátilec Dávid Hajnik. Pre michalovského odchovanca, ktorý v mladom veku okúsil Fínsko a následne sa ubral do Popradu pôjde o debutovú sezónu medzi seniormi Dukly. Z tej trenčianskej sa na východ republiky sťahuje dvojica Tomáš Bokroš a Andrej Kukuča.

 

Ostrieľaný Fín na východ

 

V tridsiatich troch rokoch sa rozhodol okúsiť hokej mimo rodnej krajiny fínsky forvard Janne Keränen. Vzrastom nie najvyšší krídelník obliekal počas posledných ôsmich sezón dresy účastníkov Liigy - Lukko, KalPa a naposledy Sport. Zakaždým patril k najlepším kanonierom svojho tímu, pričom za úspešnu v jeho prípade možno označiť sezónu 2016/17, kedy s KalPou dokráčal do finále, stal sa najlepším strelcom play-off i celej súťaže v počete presilovkových gólov. 

 

Fínsky strelec do hlavného mesta

 

Priaznivcom elitného slovenského hokeja je meno Joona Jääskeläinen dobre známe. Z krajiny tisícich jazier prvýkrát v kariére vytiahla stále mladého Fína Banská Bystrica. Po takmer päťdesiat-bodovej sezóne smeroval rodák z mesta Imatra do českej Mlady Boleslav, aby sa po slušnej sezóne opäť vrátil na Slovensko. Napriek dlhotrvajúcim špekuláciam a spojitostiam s ,,oceliarmi" je novým zamestnávateľom dvadsaťštyri ročného útočníka bratislavský Slovan.

 

Zahraničná légia na Liptove

 

Po dvoch rokoch budú mať fanúšikovia možnosť na extraligových klziskách opäť výdať obrancu Artursa Saliju. Dvadsaťdeväťročný Lotyš v minulosti na Slovensku obliekal postupne dresy Martina, Nových Zámkov a Popradu. Na Liptov prichádza z rodnej krajiny, kde naposledy z pozície kapitána viedol celok Liepaja. Z štruktúr rovnakého celku si Liptovský Mikuláš vyhliadol o dva roky mladšieho krajana Karlisa Ozolinša. Lottyšský reprezentant sa na začiatku ročníka 2019/20 nakrátko u staronového zamestnávateľa už predstavil. Tretím do partie je Alexander Šepelev. Ruský obranca sa posúva o stupienok vyššie, do posledného celku uplynulého ročníka prichádza od neúspeešného semifinalistu SHL z Martina.  

PODOBNÉ ČLÁNKY