× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Zoom na posily: Salija, Jääskeläinen, Keränen


08.06.2021

V uplynulom týždni tiposextraligové kluby mierne zvýšili tempo podpisovania nových hráčov, čoho logickým vyvrcholením boli aj príchody viacerých zaujímavých mien zo zahraničia. Nás spomedzi nich najviac zaujali tri mená, ktoré vám v nasledujúcich riadkoch stručne a výstižne predstavíme – Arturs Salija, Joona Jääskeläinen a Janne Keränen.

 

Arturs Salija

Začnime prvým menovaným. Liptáci sa v nadchádzajúcej sezóne budú chcieť odlíšiť od tej minulej a prispôsobujú tomu aj stavbu kádra. Po dobre známych a overených menách ako Vošvrda, Jurík či Obrdžálek, prichádza aj lotyšský reprezentant, ktorý už nejaké skúsenosti s našou najvyššou súťažou má. Nazbieral ich počas troch sezón v troch rôznych kluboch. Slovenskú púť odštartoval v Martine, odtiaľ sa presunul k novozámockým „býkom“ a počas ročníka 2018/2019 hájil farby HK Poprad. Liptovský Mikuláš bude teda už jeho štvrtou zástavkou na našej hokejovej mape a k doterajším stosedemdesiatim šiestim duelom pridá ďalšie. Aktuálne dvadsaťdeväťročný obranca okrem iného okúsil aj poľskú, kazašskú, lotyšskú ligu a takisto VHL i KHL. V klube zo severu krajiny by mal patriť nie len k lídrom defenzívy, ale vďaka svojím vodcovským schopnostiam taktiež k hlavným postavám celej kabíny.

 

zdroj: delfi.lv

 

Joona Jääskeläinen

Ak pravidelne sledujete Tipos Extraligu, neexistuje, že by vám toto meno nebolo ani len trochu povedomé. Joona u nás síce doteraz strávil len jednu sezónu, avšak zanechal za sebou výraznú stopu. Počas pôsobenia v Banskej Bystrici totižto nastúpil na päťdesiattri zápasov, počas ktorých bodoval až úctyhodných štyridsaťšesťkrát, čím si vybojoval kontrakt v Mladej Boleslavy. Ani tam rozhodne nesklamal, veď zaznamenať v českej extralige štrnásť presných zásahov a sedemnásť asistencií sa nepodarí len tak každému útočníkovi. Pravoruký dvadsaťštyriročný Fín sa však nechal zlanáriť späť na Slovensko. Tentokrát už ale nebude obliekať dres „baranov“, ale „belasých“. Tí vzhľadom na ich sté výročie majú len tie najvyššie ciele, a práve dvadsaťštyriročný rodák z Imatry by mal na tejto ceste patriť k ich základným kameňom úspechu.

 

Janne Keränen

Michalovčania pokračujú v nastolenej fínskej ceste, no a tentokrát z Vaasan Sportu ulovili tridsaťtriročného ostrieľaného forvarda, pre ktorého to bude vôbec prvé pôsobenie mimo rodnej vlasti. Čítate správne, odchovanec Kurra až doteraz počas svojej kariéry hrával len v Liige. Strávil tam nepretržite dlhých pätnásť sezón a vystriedal počas nich „len“ štyri kluby. Preto môžeme pokojne povedať, že ide z jeho pohľadu o veľkú životnú zmenu. Poďme však na individuálne štatistiky, ktoré sú u neho pochopiteľne veľmi pestré. Celkovo nastúpil na osemstosedemdesiatjeden stretnutí, nazbieral štyristoštyri kanadských bodov za dvestodesať presných zásahov a stodeväťdesiatštyri asistencií. Žiaľ, titul majstra fínskej najvyššej súťaže sa mu nikdy nepodarilo získať. „Líškam“ rozhodne má čo ponúknuť a  sme zvedaví, ako sa mu podarí uchytiť a adaptovať sa na Tipos Extraligu. 

 

 

autor: Kamil Schreiber | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY