× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Magnet na poľské tituly Novajovský sa po troch rokoch lanárenia nechal zlomiť


08.06.2021

Pred šiestimi rokmi odchádzal k našim severným susedom ako mladý obranca a držiteľ jedného slovenského majstrovského titulu. V Poľsku sa napokon zdržal dlhých šesť sezón, pričom zakaždým patril k tým najproduktívnejším obrancom celej súťaže. Za spomínané obdobie sa v dovtedy pre život nepoznanej krajine udomácnil, naučil jazyk, vyhral tituly a zaradil k cenným legionárom. Po troch rokoch lanárenia sa upísal vicemajstrovi uplynulej sezóny z Popradu. Reč je o obrancovi, ktorým je Peter Novajovský. 

 

 

Šesť ročníkov – štyri majstrovské tituly, takáto je bilancia prvej predsezónnej popradskej posily. Peter Novajovský obliekal v Poľsku dresy dvojice klubov – Cracovia Krakow a GKS Tychy. Z titulu sa tešil už počas prvých dvoch sezón, po tretej prišiel prestup a obohatenie konta o ďalšie dve trofeje. Zo Slováka sa stal magnet na poľské triumfy. „Spomienky sú veľmi pozitívne! V Poľsku som spoznal veľmi veľa dobrých a priateľských ľudí, takže spoločne s rodinou budeme bezpochyby veľmi radi spomínať na toto šesťsezónne pôsobenie,“ hovorí rodený Bratislavčan. V pamäti mu najviac utkvie predvlaňajšia sezóna, kedy Tychy hrdo reprezentovali krajinu a bojovali o postup zo skupinovej fázy ligy majstrov. „Podarilo sa nám zdolať Viedeň Capitals a v skupinovej fáze sme získali štyri body. Účinkovanie v CHL mi vtedy vyšlo aj po osobnej stránke – v šiestich zápasoch som získal štyri kanadské body. Táto sezóna pre mňa bude pamätnou okrem iného aj vďaka gólu proti Viedni,“ spomína Novajovský. 

 

Názory slovenských fanúšikov na poľský hokej sa rôznia, rozdeliť by sme ich mohli na dve skupiny – jedni vidia každoročný progres tamojšieho hokeja, iní označujú Poľsko za nehokejovú krajinu. „Ak by som mal porovnať jednotlivé sezóny, každým rokom sa mi zdalo, že liga ide hore. Mohol za to i nával cudzincov, či už Čechov, Slovákov, Fínov alebo Rusov. Každoročne sa poľská liga skvalitňuje, no po systémovej stránke naďalej zaostáva. Hrá sa tam taký hurá hokej - všetci za pukom. Miestami sú zápasy taktiež dosť zákerné,“ vyjadruje sa na túto tému tridsaťjedenročný obranca. Čo náture našich severných susedov nemožno odoprieť, je zanietenosť k športom. Fanúšikovská oddanosť Poliakov je známa hlavne z futbalu, podobne je na tom však aj hokej. „Keď sme s GKS Tychy hrali spomínanú Hokejovú ligu majstrov, fanúšikovia s nami cestovali po celej Európe, od Bolzana až po Štokholm. Spomínam na to veľmi rád, priaznivci boli skvelí!,“ dáva za pravdu navrátilec na Slovensko. Pri téme fanúšikovskej základne sa mu vynára hneď niekoľko spomienok vyvolávajúcich zimomriavky. „Vo väčšom počte za nami pricestovali i do Švédska, kde v polovici prerušili poľskú hymnu a pustili švédsku. Naši fanúšikovia však spievali ďalej, až tak, že tú ich prekričali. Švédi museli svoju hymnu prerušiť, nakoľko bolo počuť iba spev našich priaznivcov,“ opisuje nezabudnuteľné momenty. 

 

 

Kariérna etapa spojená s Poľskom však dokráčala ku svojmu koncu. Peter Novajovský je prvou letnou posilou „kamzíkov“. Nebýva zvykom, že slovenské kluby javia o konkrétnych hráčov vehementný záujem hneď niekoľko rokov. Odchovanec bratislavského Slovana je netypickou výnimkou. „S pánom Jurínyim som bol v kontakte už tri roky. Ozval sa mi hneď, keď som skončil v Krakove. Od začiatku bol ku mne a mojej rodine veľmi ľudský, priamy, čo sa mi veľmi páčilo a usvedčilo ma to v tom ísť do Popradu,“ priznáva bývalý obranca Slovana, Banskej Bystrice, Zvolena i Trenčína. Jeho meno sa s tímom spod Tatier reálne spájalo dlhú dobu, prečo teda posilňuje mužstvo zo severu až teraz? „V Tychách som bol so svojou rodinou, kde sme boli veľmi spokojní. Nevideli sme väčší dôvod, prečo sa vracať na Slovensko. Samozrejme, na druhej strane ma miestami lákalo vrátiť sa domov. So snúbenicou sme si však určili, že v Poľsku ešte chvíľu zotrváme,“ ozrejmuje dôvody obranca Peter Novajovský.

 

Za najúspešnejší ročník strávený v domovine z jeho pohľadu možno označiť sezónu 2012/13, kedy bol pri zisku majstrovského titulu so Zvolenom. „S GKS sme do Zvolena pravidelne chodili na predsezónny turnaj, čiže spomienky na titul sa mi, pochopiteľne, vracali. Od tej doby však už ubehlo deväť rokov a človek aj pomaly zabúda. Rozhodne na to však veľmi rád spomínam,“ vraví obranca, ktorému chýba iba sedem duelov k zaokrúhleniu počtu štartov v slovenskej extralige na číslo dvesto. Šesť rokov je pomerne dlhá doba, v čom je teda Peter Novajovský momentálne iným hokejistom a človekom? „Počas pôsobenia na Slovensku som bol mladým hráčom. Teraz som starší, nadobudol som mnoho skúseností, pochopil nejaké veci. Veľa mi do hokeja dala práve CHL, kde som mal príležitosť hrať proti najlepším európskym hokejistom. Verím, že v Poprade sa mi bude dariť minimálne tak ako v Poľsku a potvrdím svoju formu,“ s úsmevom si želá držiteľ takmer sto päťdesiatich kanadských bodov z PHL. 

 

 

„Mám tridsaťjeden rokov, čiže osobné ciele veľmi do úvahy neprichádzajú. Chcem hlavne odohrať sezónu v zdraví a vo forme. Počas posledných rokov som si zvykol hrať finále, vyhrať nejaký titul, preto dúfam, že vo svojom novom pôsobisku v tom budem pokračovať,“ načrtá tému osobných a tímových ambícií pred začiatkom nového ročníka. V predchádzajúcich pôsobiskách sa vyznačoval zodpovednou defenzívnou hrou spojenou s na obrancu slušnou produktivitou. Najbližším cieľom je preto adekvátne sa pripraviť na nový ročník, čomu viditeľne prispôsobuje svoju letnú prípravu. „Od pondelka už trénujem v klube, z Poľska sme sa presťahovali rovno sem. Mal som záujem hneď naskočiť s chalanmi do letnej prípravy a byť pri tíme od začiatku. V Poprade by sme mali trénovať do 7. júla, ale mojím plánom je pripravovať sa až do konca mesiaca, adekvátne sa pripraviť na nový ročník. Budem zarezávať až do ľadu,“ uzatvára Peter Novajovský, najnovšia posila HK Poprad.

 

autor: Silvester Bobko | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY