× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Tím rodákov: HC Slovan Bratislava


14.06.2021

Bratislavský Slovan oslavuje počas sezóny 2021/2022 svoju storočnicu. Počas dlhých sto rokov sa v drese „belasých“ vystriedalo viacero zvučných mien, ale i kvalitných odchovancov klubu. Medzi rodákov v drese osemnásobného majstra Slovenska patria napríklad Jozef Golonka, Dušan Pašek starší i mladší alebo Vladimír Dzurilla. Poďme sa však spoločne pozrieť do aktuálnej sezóny a trochu si priblížiť - ako by vyzeral Slovan, keby sa na ľade predstavia len aktívni rodáci z Bratislavy.

Jaroslav Halák

Medzi tri žŕdky by sa teoreticky mohol postaviť Jaroslav Halák, ktorý v rodnej Bratislave zažil nielen hokejové začiatky, ale aj debut medzi seniormi. Za Slovan odchytal v sezóne 2003/2004 dvanásť zápasov, pričom sa už vtedy prezentoval veľmi kvalitnými výkonmi. Svedčí o tom aj úspešnosť zákrokov nad úrovňou 94%, či priemer inkasovaných gólov na zápas, ktorý dokázal šikovný gólman udržať pod číslom dva. Po spomenutej sezóne putoval Halák do zámoria, kde sa už po troch ročníkoch predstavil aj v NHL. V najprestížnejšej súťaži sveta má pripísaných vyše päťsto štartov.

Martin Fehérváry

Jeden z najväčších talentov slovenského hokeja za posledné desaťročie začal s hokejom v Bratislave, avšak za Slovan nenastúpil ani raz. Fehérváryho začiatky sa totiž spájajú s Ružinovom. Talentovaný obranca už v mladom veku opustil domovinu a šiel rozvíjať svoje schopnosti do Švédska, kde v podstate hokejovo vyrástol. V sezóne 2017/2018 zaujal svojimi výkonmi trénerov reprezentácie a predstavil sa na majstrovstvách sveta. Martin má za sebou aj šesť štartov v NHL a je isté, že si vďaka svojim kvalitám ešte nejaké pripíše.

Michal Čajkovský

Dobré fyzických predpoklady, kvalitné výkony v obrannej fáze hry a produktivita v tej útočnej. Tak by sa v skratke dal definovať Michal Čajkovský, ktorý v súčasnosti oblieka dres Dynama Moskva v KHL. Dvadsaťdeväťročný obranca začal svoj hokejový život v bratislavskom Slovane a už po prvej sezóne medzi seniormi vyskúšal hokej v zámorí. Po krátkom pôsobení v slovenskom seniorskom hokeji sa presunul do OHL, kde strávil tri sezóny. Následne si pripísal štarty v ECHL aj AHL. V sezóne 2015/2016 po Čajkovskom siahla Sparta Praha, prestup k našim západným susedom by sa dal považovať za určitý zlom v kariére tohto obrancu.

Adam Ružička

Mladý ofenzívny bojovník obliekal dres Slovana v extralige dorastu, následne sa predstavil na slovenských klziskách už len v štyroch prípadoch, a to vo farbách reprezentácie do osemnásť rokov. Potom nasledoval odchod za veľkú mláku. Draft NHL v roku 2017 sa navždy zapíše do pamäte Adama Ružičku, keďže si ho vo štvrtom kole vybral tím Calgary Flames. Talentovaný forvard stihol odohrať tri zápasy v najkvalitnejšej lige sveta, pričom v nej už má na svojom konte aj prvý kanadský bod. Fyzicky zdatný útočník je bezpochyby budúcnosťou slovenského hokeja.

zdroj: hockeyslovakia.sk

 

Adam Liška

Adam Liška pricestoval späť do rodnej Bratislavy po sezóne v zámorskej OHL a ihneď ukázal svoje kvality v drese s orlom na hrudi. V tej dobe hrali „belasí“ v KHL, no príliš sa im nedarilo, aj napriek tomu sa v dobrom svetle ukazoval mladý talent Adam Liška. Ten patril k pozitívym zjavom mužstva trénera Vladimíra Országha. Následne prišla v kariére mladého útočníka prvá pozvánka do seniorskej reprezentácie a napokon sa Liška predstavil aj na majstrovstvách sveta. Po sezóne 2018/2019 jeho kroky smerovali do Čerepovca, kde pôsobí dodnes. 

Filip Krivošík

Filip Krivošík pochádza z liahne ružinovského hokeja, kde pôsobil do svojich šestnástich rokov. Následne sa presunul do Chomutova a po dvoch ročníkoch v Česku jeho kroky smerovali do Fínska. V krajine tisícich jazier pôsobí nepretržite od sezóny 2016/2017, kedy dokázal získať nielen juniorský, ale i seniorský titul. Okrem toho sa pričinil o zisk striebra našej reprezentácie do osemnásť rokov z majstrovstiev sveta zo sezóny 2014/2015. Filip Krivošík patrí jednoznačne medzi kvalitných útočníkov s veľkým potenciálom, ktorý s určitosťou využije.

 

Brankári:

J. Halák (Boston Bruins/NHL), M. Tomek (Kometa Brno/CZ)

Obrancovia:

M. Fehérváry (Hershey Bears/AHL), M. Čajkovský(Dynamo Moskva/KHL)

R. Vydarený (České Budejovice/CZ), K. Sloboda (Bratislava Capitals/ICEHL)

M. Nemčík (Košice/SR), P. Novajovský (Poprad/SR)

P. Maier (Slovan Bratislava/SR)

Útočníci:

A. Ružička (Stockton Heat/AHL), A. Líška (Čerepovec/KHL), F. Krivošík (Saipa/FIN)

P. Knies (Bentley Univ./NCAA), M. Čajkovič  (Val-d'Or Foreurs/QMJHL), F. Gerhát (Litvínov/CZ)

R. Žitný (Nitra/SR), A. Dauda (Nové Zámky/SR), D. Jendek (Slovan Bratislava/SR)

S. Petráš (Slovan Bratislava/SR), R. Kukumberg (Martin/SR2), M. Preisinger (Poprad/SR)

 

autor: Patrik Ľupták, Radovan Slávik | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY