× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

HISTORICKÉ OKIENKO: Trestné strieľanie v poslednej minúte


15.06.2021

Po krátkej odmlke sa vraciame k našej rubrike zameranej na návraty do minulosti našej najvyššej súťaže. V tejto časti historického okienka sa spoločne pozrieme na zápas piateho kola ročníka 2004/2005, v ktorom Poprad na domácom ľade privítal bratislavský Slovan.

Pre oba tímy šlo o druhý zápas v priebehu dvoch dní, deň predtým navyše hrali na opačnom konci republiky – Poprad vyhral v Skalici a Slovan doma zdolal Košice. „Kamzíci“ už v danom týždni mali za sebou jeden domáci zápas, no najradšej by naň zabudli – Trenčínu v ňom totiž podľahli vysoko 0:8. Proti tímu z hlavného mesta chceli hráči spod Tatier odčiniť tento debakel a potešiť svojich priaznivcov. 

Vtedajší tréner Popradu Ján Faith sa v danej sezóne nemohol spoliehať na služby legendárneho Arneho Krotáka, vtedajšieho hráča Košíc. Na zápasovej súpiske východniarov ale môžeme nájsť jednu z najväčších legiend popradského hokeja - Slavomíra Pavlička, či mená, ktoré sa v hokeji presadili aj po skončení hráčskej kariéry. Ide napríklad o terajšieho riaditeľa popradského klubu Ľudovíta Jurínyho, trénera Miroslava Ihnačáka či Juraja Faitha - v súčasnosti asistenta trénera Michaloviec. Čo sa týka Slovana, ten ešte nemal k dispozícii Miroslava Šatana, keďže situácia okolo výluky v NHL nebola v priebehu septembra vôbec vyriešená. Do Popradu však napriek tomu pricestoval silný a vyvážený tím. Za jeho piliere možno považovať gólmana Pavla Rybára, obrannú dvojicu majstrov sveta z roku 2002 Višnovský – Hecl či útočníkov Richarda Kapuša s Branislavom Jánošom. 

Popradčania začali proti favoritovi nebojácne a v jedenástej minúte sa ujali vedenia, keď sa presadil Jozef Slaninák. Faithovi zverenci ale doplatili na nedisciplinovanosť – Slovanisti v ďalšom priebehu duelu využili vďaka Školiakovi a Kuľhovi dve presilovky a skóre dokázali otočiť. Deväť minút pred koncom síce vyrovnal Miroslav Ihnačák, no bič plieskal až na konci, a to spôsobom, ktorý bol pre Popradčanov mimoriadne krutý. Na začiatku šesťdesiatej minúty priľahol domáci obranca Štefan Rusnák puk vo vlastnom bránkovisku a český rozhodca Minář nariadil trestné strieľanie. Skúsený Slovanista Richard Kapuš ho premenil a keďže Popradu sa v zostávajúcich päťdesiatich šiestich sekundách vyrovnať skóre už nepodarilo, Bratislavčania si domov zobrali všetky body.

 

zdroj: Pravda

Domáci boli po nevydarenom závere poriadne frustrovaní. Trénerovi Jánovi Faithovi sa priveľmi nepozdával výkon českého rozhodcu Milana Minářa. „My sme mali smolu v závere. Nemali by sme kritizovať rozhodcov, ale nedá mi. Ak si rozhodca nevšimne dva fauly na našich hráčov a potom odpíska trestné strieľanie, potom takí rozhodcovia ani nemusia spoza hraníc chodiť," povedal vtedy kormidelník Popradu pre tlačovú agentúru SITA. Podľa šéfa hosťujúcej lavičky, už nebohého Miloša Říhu, ovplyvnil kvalitu stretnutia v úvode spomínaný faktor nahusteného programu. Tento duel sa presunul z nedele na sobotu kvôli televíznemu prenosu. "Stretnutie nebolo až také kvalitné, keďže výkony oboch celkov boli poznačené cestovaním. Bolo vidieť veľa chýb. My sme mali v závere šťastie, keď domáci urobili veľkú chybu. Zápas sme potom dotiahli do víťazného konca,“ uviedol pre tlačovú agentúru SITA vtedajší kouč „belasých“.

 

HK Tatravagónka ŠKP Poprad - HC Slovan Slovnaft Bratislava 2:3 (1:0, 0:1, 1:2)

Góly: 11. Slaninák (Žemlička, Jurínyi), 51. Ihnačák (Š. Rusnák st., Faith) - 34. Školiak (Tabaček), 47. Kuľha (Macho, Pavlas), 60. Kapuš (z tr. strieľania). rozhodovali: Minář (ČR) - Krpelec, Valach (obaja SR), strely: 29:37, vylúčení: 6:6 , navyše Pavličko - Višňovský obaja 10 min za nešp. Správanie sa , presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, pred 1413 divákmi

Poprad: Kožuch - Š. Rusnák st., Javín, Klepáč, Bambúch, M. Turan, Jurčo, Fabián, Viazanica - Zavacký, Halaj, Pavličko - Ihnačák, Faith, Kubenko - Jurínyi, Slaninák, Žemlička - Š. Rusnák ml., Štolc, Misál

Slovan: Rybár - Višňovský, Hecl, Pavlas, Jendek, Horáček, Tabaček - Špilár, Kapuš, M. Hudec - Kuľha, Hujsa, Macho - Školiak, Jánoš, Junas

 

autor: Samuel Brecko | grafika: Kristína Prievalská 

PODOBNÉ ČLÁNKY