× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Jozef Sládok: Ponuka od majstra neprichádza každý deň


18.06.2021

S predstavovaním posíl na nasledujúcu sezónu nezaháľajú ani v majstrovskom Zvolene. Jednou z nových tvári v kabíne HKM je obranca Jozef Sládok. Spoľahlivý bek hráva v našej najvyššej súťaží nepretržite od roku 2017, Zvolen bude po Detve a Trenčíne jeho tretím extraligovým pôsobiskom v kariére.

Fyzicky zdatný hokejista sa do svojho materského klubu vracia po dlhej dobe. Posledný ligový duel za tím spod Pustého hradu odohral ešte v sezóne 2009/2010. „Pri mojom príchode zohralo rolu viacero faktorov. Dôležité bolo, že vo Zvolene mám viacero známych a poznám aj ľudí z klubu - hráčov, trénerov či kustódov. Som Zvolenčan, v klube som pôsobil od svojich úplných začiatkov až do juniorky, mám na to dobré spomienky. Zavážilo aj to, že Zvolen je výborný klub, dokázal vyhrať titul. Ponuka od majstra neprichádza každý deň, záujem ma potešil,“ objasnil Sládok dôvody podpisu zmluvy so Zvolenom, o ktorom má veľmi pozitívnu mienku. „Zvolen vnímam ako jeden z najlepších slovenských tímov, ktorý dlhodobo patrí k špičke našej ligy. K tomuto klubu sa mi viažu aj príjemné spomienky z detstva. Ako malý chlapec som s otcom a bratom chodil na každý domáci zápas a pozorne sledoval obľúbených hráčov,“ povedal náš respodent. Zvolenskí „rytieri“ neboli jediným extraligovým záujemcom o jeho služby. „Aj keď som minulú sezónu ukončil predčasne kvôli zraneniu, dostal som viacero ponúk. Komunikovalo so mnou niekoľko tímov, všetkým som za záujem vďačný,“ vyjadril sa.

Pred Zvolenčanmi stojí v nasledujúcej sezóne veľká výzva – pokúsiť sa úspešne obhájiť titul. Po triumfoch v rokoch 2001 a 2013 sa im to nepodarilo. Budú „rytieri“ do tretice úspešní? Je veľký predpoklad, že ligová špička bude opäť veľmi vyrovnaná, okrem medailistov z minulého ročníka netaja veľké ambície ani v Slovane či Košiciach. „Obhájiť titul z minulej sezóny bude veľmi náročné, no všetci v klube sme nastavení tak, že je to náš jediný cieľ. Tvrdou prácou sa to dá dosiahnuť. Ak k tomu pridáme skromnosť a pokoru, môžeme byť úspešní. Čo sa týka osobných cieľov, mne ide najmä o to, aby som odohral celú sezónu bez zranení. Chcem sa cítiť dobre, byť oporou tímu, pomáhať chlapcom na ľade aj mimo neho. Urobím všetko pre to, aby sme boli spokojní a úspešní,“ prízvukuje tridsaťtriročný bek. Vo svojich predošlých pôsobiskách patril k lídrom kabíny - funkciu kapitána zastával dlhodobo v Detve a v niektorých zápasoch aj v Trenčíne. „Vo Zvolene je viacero vodcovských typov. V kádri sú starší, úspešní hráči, ktorí majú niečo odohrané, no určite sa budem snažiť pridať k ním a patriť medzi lídrov tímu, či už na ľade, alebo aj mimo neho,“ tvrdí.

zdroj: hockeyslovakia.sk

Kto sleduje našu najvyššiu súťaž, vie, že Jozef Sládok patrí medzi tvrdých mužov a nikdy sa nebojí zhodiť rukavice. Na slovenskej aj zahraničnej ligovej scéne sa prezentoval množstvom úspešných pästných výmen. Popri hokeji si vyskúšal aj bojové športy. Ak bude treba počas zvolenských duelov urobiť na ľade poriadok, nebude s tým mať najmenší problém. „Vždy som preferoval fyzický štýl hokeja a v tomto smere neplánujem nič meniť. Ak nastanú nejaké pästné výmeny, budem rád. Ide o správne spestrenie zápasu, ktoré majú fanúšikovia radi. Každý tím má na takéto situácie svojich špecialistov. Ak niečo podobné nastane v našich zápasoch, som na to pripravený,“ uviedol zvolenský rodák na margo svojho herného štýlu. V rámci fyzického hokeja sa Sládok zdokonalil pôsobeniami v zahraničí. Ako junior hrával tri roky v USA a potom legionárčil na britských ostrovoch, kde strávil päť sezón. Pred návratom na Slovensko v roku 2014 si nakrátko vyskúšal aj druhú fínsku ligu. „Pôsobenia v zahraničí mi dali veľa. Ako mladý chlapec som odišiel do Ameriky, bola to výborná skúsenosť. Mladým hráčom to môžem odporučiť, naučia sa veľa, tak po hokejovej stránke, ako aj osobnej. Budú sa musieť spoliehať len sami na seba. Bola to pre mňa výborná škola. Človek spoznáva nové kultúry, musí sa naučiť nový jazyk. Rovnaké konštatovanie platí aj pre Veľkú Britániu. Tieto angažmány mi naozaj veľmi pomohli, mám na ne veľa pekných spomienok, určite nič neľutujem,“ zaspomínal si na svoje zahraničné anabázy.

Minulý ročník musel Jozef Sládok ukončiť už v novembri, keďže v dueli na ľade Michaloviec utrpel zlomeninu nohy, ktorá ho vyradila do konca sezóny. Aktuálne je už ale zdravotne v poriadku a môže sa plne sústrediť na letnú prípravu. „S prípravou na novú sezónu som začal prakticky hneď, ako som so zranenou nohou mohol hýbať. Chodil som do posilňovne. Teraz je už noha úplne v poriadku, zdravotne sa cítim dobre. Od 7. júna som sa pripojil k tímu, začali sme spoločnú letnú prípravu. Pracujeme pod vedením nášho kondičného trénera. Tento systém sa mi páči, je to moderná príprava. Som rád, že už teraz môžem byť v kolektíve,“ uzavrel.

autor: Samuel Brecko | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY