× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Zoom na posily: Honzík, Bowns, Pohjanoksa


22.06.2021

V minulotýždňovej časti sme si predstavili trojicu hráčov, ktorí budú pôsobiť na východe našej republiky, no a tentokrát sa pozrieme na trio Tipos extraligových brankárskych nováčikov. V tejto tematickej epizóde teda postupne „zazoomujeme“ na čerstvé posily Nitry, Trenčína a Michaloviec.  

David Honzík

Majster zo sezóny 2015/2016 v priebehu posledných siedmich dní predstavil svoju brankársku dvojicu na nadchádzajúci ročník. Na predĺžení zmluvy sa „corgoni“ dohodli s kanadským strážcom svätyne Mattom O'Connorom. Po jeho boku už však nebude stáť Evan Cowley, ale dvadsaťsedemročný David Honzík. Produkt českej hokejovej školy pôsobil posledné roky vo svojej rodnej vlasti, kde striedal dve tamojšie najvyššie súťaže, no jeho výkonnosť nebola nijak oslnivá a s  úspešnosťou zákrokov okolo deväťdesiat percent patril k ligovému priemeru. Zrejme aj z toho dôvodu obliekal vo svojej doterajšej kariére dresy až ôsmich seniorských českých tímov – Karlovy Vary, Baník Sokolov, Dukla Jihlava, Sparta Praha, Slavia Praha, Litvínov a Frýdek-Místek. Úspešnejšia bola ale jeho juniorská etapa. Viackrát sa ocitol v mládežníckej reprezentácii, hrával v QMJHL a v roku 2011 si ho dokonca zo sedemdesiateho prvého miesta na drafte NHL vybral Vancouver Canucks. V tom čase isto nepredpokladal, že jeho hokejová cesta povedie týmto smerom, avšak ešte sa to dá zmeniť, a práve preto môže byť Nitra jeho odrazovým mostíkom.

Ben Bowns

Toto meno pozná každý slovenský hokejový fanúšik, a to vďaka jedinému zápasu, ktorý odohrali naši reprezentanti proti Veľkej Británii na nedávnych Majstrovstvách sveta v Rige. Síce sme v tom stretnutí zvíťazili 2:1, no hlavnou hviezdou duelu bol práve Ben Bowns, na ktorého išlo až štyridsaťtri striel, za chrbát mu však prešli len dve a úspešnosť jeho zákrokov sa vyšplhala až na úžasných 95,35%. Z jeho výkonu boli unesení aj rozhodcovia a počas stretnutia s humorom tvrdili, že by rodákovi z Rotherhamu okamžite ponúkli zmluvu. Možno práve tieto slová inšpirovali Branka Radivojeviča, aby hviezdu britského národného tímu priviedol do Dukly Trenčín, kde by podľa všetkého mohol byť brankárskou jednotkou. Pre robustného gólmana to bude len druhé pôsobisko mimo EIHL. V uplynulej sezóne nastúpil na trinásť zápasov v nadnárodnej ICEHL za rakúsky Graz, no okrem toho prežil svoju doterajšiu kariéru len na ostrovoch. Naposledy hájil svätyňu Nottinghamu Panthers, no ešte predtým hrával šesť sezón v Cardiffe, s ktorým to dvakrát dotiahol až na samotný vrchol a okrem toho získal množstvo individuálnych ocenení. Tipos extraliga bude pre neho novou výzvou, v ktorej sa ukáže, či je dlhodobo schopný preraziť v európskych súťažiach.

zdroj: hockeyallsvenskan.se

Julius Pohjanoksa

Najmladším z predstavenej trojice je dvadsaťštyriročný fínsky brankár. Julius Pohjanoksa sa bude spoločne s Karolusom Kaarlehtom a Michalom Vojvodom biť o priestor v bránkovisku „líšok“. Len stosedemdesiatdeväť centimetrov vysoký gólman prichádza na Zemplín z druhej najvyššej švédskej súťaže, kde vo farbách Hästenu odchytal počas sezóny 2020/2021 dvadsaťdeväť duelov a v nich zaznamenal úspešnosť zákrokov tesne pod deväťdesiat percent. Odchovanec slávneho TPS Turku pred pôsobením v krajine Vikingov hrával vo svojej rodnej vlasti, konkrétne v TUTO Hockey, ale taktiež má skúsenosti s Liigou, kde v drese spomínaného TPS dohromady nastúpil na sedemnásť stretnutí. V Michalovciach sa bude musieť vysporiadať so zvýšeným tlakom na svojich ramenách, pretože Dukla má opäť tie najvyššie ciele a o post brankárskej jednotky bude musieť tvrdo bojovať. 

autor: Kamil Schreiber | grafika: Lukáš Ďugel

PODOBNÉ ČLÁNKY