× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

HISTORICKÉ OKIENKO: Čisté konto mladého Jána Laca


25.06.2021

Písal sa 28. september roku 2004. Hokejoví priaznivci z Liptovského Mikuláša sa tešili na tretie domáce vystúpenie svojho tímu v novej sezóne. Hráčom z Liptova sa do cesty postavili Záhoráci zo Skalice. Bránku Mikulášanov kryl v tom čase dvadsaťdvaročný Ján Laco. Budúceho vicemajstra sveta čakal jeden z najlepších zápasov jeho rozbiehajúcej sa kariéry. 

Liptovský Mikuláš aj Skalica patrili v danej dobe medzi stabilných účastníkov našej najvyššej súťaže. Liptáci pôsobili medzi slovenskou ligovou elitou od prvej sezóny v ére samostatnosti a vo väčšine prípadov sa dokázali prebojovať aj do vyraďovacej fázy. Pre Skaličanov bol ročník 2004/2005 v poradí ôsmym v najvyššej súťaži. 

Vstup do sezóny 2004/2005 nevyšiel ani jednému z aktérov daného zápasu ideálne. Liptovský Mikuláš vyhral iba jedno z úvodných piatich stretnutí, Záhorákom sa dokonca nepodarilo triumfovať ani raz. Na Liptov navyše cestovali zverenci Ivana Černého s čerstvou nepríjemnou skúsenosťou – dva dni predtým prehrali na ľade Trenčína vysoko 2:9.

Miernym favoritom duelu bol domáci tím, na ktorého zápasovej súpiske možno nájsť niekoľko zaujímavých mien. V obrane MHK 32 nastúpil majster sveta z roku 2002 Jerguš Bača, pre ktorého bol ročník 2004/2005 posledným v aktívnej hráčskej kariére. Zaujímavým spôsobom zamiešala liptovskou zostavou aj avizovaná výluka v NHL – do kádra Liptovského Mikuláša priviala centra Martina Cibáka, ktorý v predošlej sezóne vyhral s Los Angeles slávny Stanley Cup. V drese stredoslovenského tímu nastúpili aj hokejisti, ktorých kariéry sa v tom čase ešte len rozbiehali . Okrem spomínaného Jána Laca to boli Rudolf Huna, Marek Hovorka, Martin Kriška či ďalší neskorší vicemajster sveta Michel Miklík.

zdroj: mojliptov.sk

Pri pohľade na súpisku Skalice zaujme najmä nasadenie vtedy ešte len sedemnásťročného útočníka Juraja Mikúša, súčasného majstra extraligy, ktorý v tínedžerskom veku rozbiehal kariéru vo veľkom hokeji. Cenné skúsenosti zbieral vo veku dvadsiatich rokov aj obranca Richard Stehlík, ktorý sa neskôr výraznejšie presadil v českej extralige. Záhoráci sa v danom stretnutí mohli spoľahnúť aj na služby brata Ľubomíra Višnovského, Tibora, ktorého takmer celá seniorská kariéra je spojená práve so skalickým klubom.

Na mikulášsky štadión si našlo cestu vyše dvetisíc divákov, čo je pomerne slušné číslo, o to viac, že sa hralo v utorok. Treba povedať, že ľudia, ktorí prišli podporiť hokejistov z Liptova, neoľutovali. Domácim totiž vyšla prvá tretina ako z rozprávky. Už po necelých piatich minútach otvoril skóre vo štvrtom útoku hrajúci Michel Miklík, na ktorého veľmi rýchlo nadviazal ďalším presným zásahom jeho spoluhráč Michal Školiak. Dvadsaťjeden sekúnd pred prvým odchodom do kabín navyše úspešne trafil do skalickej bránky aj Marek Hovorka, a tak mali hostia cez prestávku o čom premýšľať. V druhej tretine diváci žiaden gól nevideli, no v úvode tretej časti uštedril Záhorákom štvrtý úder Rudolf Huna a v tej chvíli už bolo o pokračovaní negatívnej skalickej série prakticky rozhodnuté. K žiadnej ďalšej zmene skóre už nedošlo, a tak Mikulášania vedení Jánom Šterbákom dokráčali k vysokej výhre. Strelecky aktívnejší síce boli v priebehu celého stretnutia Skaličania, no Ján Laco im zneškodnil všetkých dvadsaťsedem striel a udržal si čistý štít. 

 

MHK 32 Liptovský Mikuláš – HK 36 Skalica 4:0 (3:0, 0:0, 1:0)

Góly: 5.Miklík (Rudolf Huna), 7. M.ŠKoliak (Krátky), 20. Hovorka (Krátky), 41. Rudolf Huna. Rozhodovali: Jung -  Višnovský, Gašparík, strely: 18:27,  vylúčení: 2:3, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0,  2165 divákov

Liptovský Mikuláš: J.Laco – Bača, Kadlubiak, Urban, Fatyka, M.Školiak, Lištiak, Tomas, Droppa – Kriška, Pleva, Plch – Rudolf Huna, Cibák, J.Kopecký – Šebo, Hovorka, Krátky – Mravec, Trochta, Miklík

Skalica: Tuček – Flámik, M.Ivičič, P.Ivičič, Galvas, Stehlík, Komárek, Sloboda, Bukna – Hartmann, Jarolín, Kocák – Malík, Mrena, Liščák – Čarský, Prošvic, T.Višnovský – Grill, Kelner, Mikúš

 

autor: Samuel Brecko | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY