× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Má dva slovenské tituly. Vracia sa na miesto, kde sa cíti dobre


03.07.2021

Narodil sa v Štokholme, okrem švédskeho občianstva však vlastní aj slovenské, keďže jeho rodičia pochádzajú z našej krajiny. Najvyššiu slovenskú súťaž okúsil už v minulosti, teraz sa do nej vracia. Reč je o Gilbertovi Gaborovi, dvadsaťpäťročnom útočníkovi, ktorý sa stal jednou z posíl Banskej Bystrice pred nadchádzajúcou sezónou.

Dá sa povedať, že pri tomto podpise stavili tak Bystričania, ako aj samotný hráč na istotu. V osobe Gilberta Gabora získali „barani“ hokejistu, ktorý v ich drese odohral stosedemdesiatjeden ligových zápasov a získal dva majstrovské tituly. „Už počas predošlého pôsobenia som sa v Banskej Bystrici cítil dobre. Minulý rok som sa aj kvôli situácii s koronavírusom rozhodol ostať doma vo Švédsku. Bola to zaujímavá skúsenosť, no zistil som, že v Bystrici sa po hokejovej stránke predsa len cítim lepšie. Svoje zohrala aj vidina zrekonštruovaného štadióna či výmena manažmentu,“ povedal Gilbert Gabor na margo svojho návratu pod Urpín. V tíme „baranov“ odohral nielen spomínané dve majstrovské sezóny, ale aj predčasne ukončený ročník 2019/2020. „Každý rok bol iný. Najkrajšie spomienky mám na prvý titul, na ten si budem pamätať do konca života. Z môjho individuálneho pohľadu bola najlepšia asi nedohraná sezóna 2019/2020. Veľmi ma mrzelo, že po úspešnej základnej časti sme nemohli pretaviť formu v play-off, veľmi som vtedy veril tímu aj sebe. Teraz ale začína niečo nové, nemôžeme sa pozerať dozadu. Je potrebné koncentrovať sa na novú sezónu, v ktorej chcem zažiť ďalšie úspechy,“ upozorňuje.

Ako už bolo spomenuté, po trojročnom pôsobení na strednom Slovensku sa v roku 2020 Gilbert Gabor rozhodol pre návrat do rodného Švédska. Covidom poznačenú sezónu strávil v druholigovom tíme Västerviks, pričom počas krátkeho hosťovania odohral šesť duelov za tím Linden Hockey v tretej najvyššej súťaži. „Keďže kvôli koronavírusu bol posunutý začiatok NHL či AHL, do švédskej druhej ligy prišlo veľa hokejistov, ktorí mali hrať v týchto súťažiach. V prípade nášho tímu šlo zhruba o päticu hráčov. Tréner mi najprv nedával veľa priestoru. Bol som však trpezlivý, tvrdo som na sebe pracoval a nakrátko sa presunul aj do tretej ligy, aby som nabral hernú prax. Keď som sa vrátil naspäť, všetko sa otočilo k lepšiemu – každým dňom som sa zlepšoval, začal som hrávať, darilo sa mojej formácii aj tímu celkovo,“ zhodnotil ofenzívny univerzál uplynulý ročník. Z hokejového pohľadu si v ňom vyskúšal trochu iný herný štýl ako v našej najvyššej súťaži. „Allsvenskan (švédska druhá liga, pozn. red.) je kvalitou podobná Tipos extralige. Tímy z extraligy by sa v tejto súťaži nestratili a platí to aj naopak. Rozdiel je možno v tom, že Allsvenskan je trochu rýchlejšia, hrávajú tu mladší hokejisti, ja som si tam pripadal staršie. Extraliga je náročnejšia, čo sa týka fyzickej sily a osobných súbojov. Navyše, pôsobí v nej viacero skúsených hráčov, ktorí majú za sebou sezóny v reprezentácii či kvalitných zahraničných ligách,“ pridal náš respondent zaujímavé porovnanie. Zaujímavé je, že priezvisko Gabor ostalo na súpiske Banskej Bystrice napriek tomu, že v minulej sezóne za ňu Gilbert nehrával. Pod Urpínom v tom čase nastupoval jeho mladší brat Kevin. „Pre brata bolo pôsobenie v Banskej Bystrici veľkou skúsenosťou. Samozrejme, bolo to pre neho náročné, šlo o jeho prvý rok v profesionálnom hokeji, navyše sa hralo pred prázdnymi tribúnami. Aktuálne ešte rieši svoju ďalšiu budúcnosť, v Bystrici už pokračovať nebude,“ uviedol starší z bratov Gaborovcov.

zdroj: facebook HC'05 Banská Bystrica

Banská Bystrica má za sebou sezónu, v ktorej nebojovala o vrchné priečky tabuľky. Pod trénerom Poikonenom sa ale mužstvo v závere ročníka zlepšilo a naznačilo potenciál do budúcnosti. Fínsky kormidelník ostáva na lavičke mužstva spod Urpína aj naďalej, vedeniu klubu sa navyše podarilo udržať ostrostrelca Ihnačáka a okrem Gilberta Gabora sa do kádra trojnásobného majstra Slovenska vracia aj Dávid Šoltés. Medzi hlavných favoritov súťaže budú patriť iné tímy, no pri vyrovnanosti, akej svedkami sme boli v posledných sezónach na čele s tou minulou, je možné všetko. „Pred začiatkom súťaže je ťažké hovoriť o konkrétnych cieľoch. Viac o tom budeme diskutovať, keď sa stretneme ako mužstvo. Každopádne, hokej hráme preto, aby sme vyhrávali. Chceme sa dostať do play-off a uspieť aj v ňom, teda vyhrať posledný zápas v sezóne. Myslím si, že káder aj trénerský tím sú tu na slušnej úrovni. Čo sa týka individuálnych cieľov, chcem byť lepším hráčom ako pri mojom predošlom bystrickom pôsobení. Myslím, že vo Švédsku som sa po hernej stránke zlepšil. Chcem hrať fyzický štýl hokeja – do tela, zodpovedne v defenzíve, aby mali súperi pocit, že sa im proti nám hrá ťažko. Zároveň sa budem snažiť byť viac nápomocný smerom do ofenzívy a streliť viac gólov ako v minulosti. Kľúčové bude, aby sa mi darilo napĺňať pokyny od trénerov a aby som tímu pomohol k dobrým výsledkom,“ praje si hokejista, ktorý zvykol v Banskej Bystrici nosiť dres s číslom dvanásť. 

 

autor: Samuel Brecko | grafika: Lukáš Ďugel

PODOBNÉ ČLÁNKY