× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Tím rodákov: HC 21 Prešov


04.07.2021

Nováčikom nadchádzajúceho ročníka Tipos extraligy bude okrem Spišskej Novej Vsi aj tím z metropole Šariša – HC 21 Prešov. Keďže hokej bol v tomto meste dlhodobo v úzadí, medzi hokejovou verejnosťou nie sú rodáci a odchovanci Prešova natoľko známi, keďže tí najlepší nastupujú za iné kluby. My sme sa preto v rámci nášho seriálu o rodákoch pozreli na to, ako by mohol vyzerať tím Prešova, ak by bol zložený z rodákov z tohto mesta.

Jaroslav Janus- aktuálne azda najväčšia hviezda prešovského hokeja by sa postavila medzi tri žŕdky. Tridsaťjeden ročný odchovanec v uplynulej sezóne obliekal dres tímu Fehérvár AV19, ktorý pôsobil v ICEHL, niekoľko sezón odohral v českej extralige, v KHL, kde bol hráčom Slovana Bratislava, zopár ročníkov pôsobil aj v zámorí, kde čakal na svoju šancu v NHL. Napriek tomu, že bol v roku 2009 draftovaný tímom Tampa Bay Lightnings, v najlepšej lige sveta sa žiaľ nepresadil. S akým klubom bude spojená jeho najbližšia budúcnosť, nevedno, aj podľa jeho slov sú všetky možnosti otvorené. Je však možné, že ho uvidíme aj v extralige. Vráti sa do domáceho prostredia?

Vladimír Mihálik – rodákom a odchovancom prešovského hokeja je tiež Vladimír Mihálik. S Jaroslavom Janusom majú okrem svojho rodiska spoločné aj to, že boli obaja draftovaný tým istým klubom NHL. Mihálikovi sa však na rozdiel od svojho brankárskeho kolegu do zámorskej súťaže podarilo prebojovať a v drese Tampy odohral 15 zápasov v sezónach 2008/2009 a 2009/2010. Okrem toho pôsobil v nižších zámorských súťažiach, v KHL v drese Slovana Bratislava a výraznú stopu zanechal aj pod Urpínom, kde sa stal trojnásobným majstrom Slovenska. Uplynulú sezónu sa upísal michalovským “líškam”, na Zemplíne bude pokračovať aj v nasledujúcom ročníku. O to zaujímavejšie sa bude cítiť, keď sa po šestnástich rokoch predstaví v súťažnom zápase na ľade svojho rodného mesta.

zdroj: projekttimeout.sk (Denis Sivák)

Ladislav Hopkovič – meno tohto skúseného obrancu je známejšie najmä pre fanúšikov slovenskej hokejovej ligy, Hopkovič pôsobil v predošlej sezóne v drese HC Humenné, kde odohral 42 zápasov a pripísal si v nich dvanásť bodov (1+11). Okrem toho sa predstavil vo viacerých prvoligových mužstvách – Prešove, Bardejov či Michalovciach, v jednej sezóne „okúsil“ aj rumunskú ligu.  V obrannej dvojici s Mihálikom by tvorili skúsený defenzívny pár.

Marek Zagrapan - okrem toho, že je Marek Zagrapan prešovským rodákom, je zároveň aj prvým oznámeným hráčom novovzniknutého celku HC 21 Prešov, v pomyselnom tíme Prešova tak nie je len  virtuálne, ale bude v ňom aj v skutočnosti. Minulosť tohto tridsaťštyri ročného forvarda je spätá s českou extraligou, v ktorej sa stal dvojnásobným majstrom, ale aj KHL či zámorským hokejom. Aj on bol draftovaný, a to v roku 2005 organizáciou Buffalo Sabers, v zámorí však nastupoval iba v nižších súťažiach. Presadil sa aj v reprezentačnom hokeji, či už v mládežníckych kategóriách, odkiaľ má striebornú medailu z MS hráčov do 18 rokov, či neskôr v seniorskom výbere. Na Slovensku zatiaľ pôsobil iba v Poprade, práve posledné tri sezóny strávil pod Tatrami. Štvrtá však bude už v drese jeho rodného mesta.

Dalibor Bortňák - dobre stavaný center Dalibor Bortňák je taktiež odchovancom prešovského hokeja, i keď sa narodil v neďalekom Sabinove. V Prešove naposledy pôsobil v sezóne 2005/2006, a to ešte v mládežníckych kategóriách, jeho kroky následne viedli do Česka a za oceán, kde pôsobil počas troch sezón. Odtiaľ sa presunul naspäť do ČR a odvtedy je jeho kariéra spätá s česko - slovenským hokejom. Do rodnej krajiny sa vrátil v roku 2014, konkrétne do Zvolena. Hokej si však už zahral aj v Košiciach, Banskej Bystrici, s ktorou získal dva majstrovské tituly, Bratislave či Nitre. Naposledy pôsobil v Slovane a v nasledujúcej sezóne bude obliekať dres HK Poprad. 

Jakub Suja - útočné rady by posilnil aj Jakub Suja. Rodák a odchovanec Prešova ešte v mladom veku prešiel do mládežníckych štruktúr susedných Košíc, s ktorými je spojená aj väčšina jeho kariéry. V neskoršom veku nastúpil niekoľkokrát aj za rodný Prešov, v rokoch 2010 - 2014 hral za kluby českej extraligy a druhej ligy, odtiaľ sa však presunul naspäť na Slovensko, do, vtedy extraligového, Martina. Nasledovalo päť bodovo pomerne vydarených sezón v Košiciach, no jeho výkony mali klesajúcu tendenciu, aj preto sa na začiatku minulej sezóny presunul do celku Bratislava Capitals. Ani prostredie ICEHL mu vak úplne nesadlo, a tak nasledoval návrat na východ, tentokrát do Michaloviec, za ktoré nastúpi aj v nadchádzajúcej sezóne. 

 

Brankári:

Jaroslav Janus (Fehérvár AV19/ICEHL), Richard Sabol (Chamonix/FR)

Obrancovia:

Vladimír Mihálik (HK Dukla Michalovce/SR), Ladislav Hopkovič (HC 19 Humenné/SHL)

Martin Gernát (HC Ocelari Trinec/ČR), Tomáš Valečko (HC 19 Humenné/SHL)

Damián Novický  (HC 19 Humenné/SHL), Michal Pichnarčík (HK Spišská Nová Ves/SR)

Roman Jakubec (HK Dukla Michalovce U18/SR)

Útočníci:

Jakub Suja (HK Dukla Michalovce/SR), Marek Zagrapan (HC 21 Prešov/SR), Dalibor Bortňák (HK Poprad/SR),

Samuel Chalupa (HK Dukla Michalovce/SR), Juraj Milý (HC Košice/SR), Martin Krasničan (HC 21 Prešov/SR),

Adam Lukošík (HC Slovan Bratislava/SR), Jozef Danielčák (Draci Šumperk/ČR2), Juraj Šimek (EHC Kloten/Swiss league),

Marko Ferenc (HC 19 Humenné/SHL), Richard Miščík (Raahe-Kiekko/FIN), Jozef Tomčák (HC Topoľčany/SHL)

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Lukáš Ďugel

 

PODOBNÉ ČLÁNKY