× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

HISTORICKÉ OKIENKO: Štyri zaujímavosti ôsmeho kola


05.07.2021

 

Naša séria historického okienka pokračuje a teraz zavítame do ôsmeho kola, v ktorom sa zrodilo viacero zaujímavých výsledkov. Zameriame sa na všetky zápasy a ukážeme si štyri zaujímavosti z celého kola.

Kruté debakle

Ôsme kolo sa nieslo prevažne v útočnom duchu. Z tridsiatich troch gólov padlo viac ako polovica iba v dvoch stretnutiach. Konkrétne išlo o súboje Liptovského Mikuláša so Slovanom a Dubnice s Trenčínom. Oba duely sa skončili pomerom 1:8. Takémuto ofenzívnemu divadlu sa ale nemôžeme diviť. Veď Slovan mal v útoku také mená ako Spilar, Kuľha, Školiak či Kapuš. Trenčín sa v tej dobe mohol tiež pochváliť útočníkmi svetového rangu – Hlinka, Demitra, Hossa, Gáborík. Všetko sú to hráči, ktorí sa hrubými písmenami zapísali do histórie slovenského hokeja. Výsledok ale nezodpovedá priebehu. Obaja porazení hrali veľmi dobre a dokazuje to aj počet striel. Paradoxne, v oboch zápasoch boli aktívnejší domáci. Dubnica prestrieľala svojho súpera v pomere 31:23 a Liptovský Mikuláš toho svojho v pomere 33:23.

Bezgólová remíza

Fanúšikovia boli v sezóne svedkom iba troch takýchto remíz. Prvá z nich nastala v ôsmom kole v stretnutí medzi Nitrou a Popradom. O útočný hokej a veľké šance ale nebola núdza. Duel totižto režírovali brankári. Na ochrancu svätyne „corgoňov“ letelo tridsaťtri striel. Na strane „kamzíkov“ to bola popradská legenda Stanislav Kožuch, ktorého kvality sa pretavili do štatistík a percentuálnou úspešnosťou zákrokov sa stal tretím najlepším brankárom ligy. V zápase vykryl o dve strely viac. Ani jeden gólman to pritom nemal jednoduché. V Nitre ukazovali svoje kvality Mihálik a Kollár, na opačnej strane zas Pavličko a Škovira.

zdroj: myzvolen.sme.sk

Gólová prestrelka

Napriek vysokým víťazstvám sa najlepšie divadlo odohrali v stretnutí medzi Zvolenom a Skalicou. Mohli sme vidieť až jedenásť presných zásahov a skóre 7:4 pre domácich. Dnes už takéto prestrelky nie sú veľmi časté a málo kedy uvidíme jedenásť pukov za bránkovou čiarou v jedinom duely. Keď sa ale pozrieme na zostavy oboch mužstiev, niet sa čo čudovať. Oba celky mali o útočnú silu postarané. Za rytierov to boli napríklad Orságh, Šechný či Klouda, na opačnej strane napríklad Hartmann, Jarolín alebo Zálešák.

Vyrovnanosť útokov

Ako poslednú zaujímavosť sme vybrali vyrovnané formácie jednotlivých tímov. V kole padlo až tridsaťtri gólov, no presadilo sa až dvadsaťosem rôznych strelcov. Len piati hráči dali viac ako jeden presný zásah. Hossa a Gáborík za „vojakov“, Rajčák za „rytierov“, Kapuš za „orlov“ a Ivičič za Skalicu. Všetci títo strelci sa presadili dvakrát. Z toho Gáborík, Rajčák a Ivičič hrali v tretích alebo štvrtých útokoch. Dokopy bolo z tretích a štvrtých útokov až trinásť strelcov, čo je takmer polovica. Ktokoľvek vedel presne zamieriť a ktokoľvek mohol zápas rozhodnúť. V celej sezóne padlo naozaj veľké množstvo gólov, za čo vďačíme aj vyrovnanosti formácií.

autor: Daniel Kopáč | grafika: Lukáš Ďugel

PODOBNÉ ČLÁNKY