× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Zoom na posily: Pierog, Galbavý, Čiliak


06.07.2021

Prelom júna a júla bol podobne ako predchádzajúce týždne bohatý na zaujímavé posily. Všetky nové Tipos extraligové tváre sa nám však do zoomu nezmestia, preto sme si opäť vybrali iba trojicu, ktorá nám najviac imponuje. Popri Nicovi Pierogovi a Matejovi Galbavom si dnes priblížime i kariéru skúseného slovenského brankára Mareka Čiliaka, ktorého pozná azda každý pozorný fanúšik.

Nic Pierog

Začnime prvým spomínaným, ktorý sa rozhodol upísať úradujúcemu majstrovi zo Zvolena. Pre robustného útočníka to bude premiérové pôsobenie na Slovensku i v Európe zároveň. Rodák z kanadského Georgetownu totižto až doteraz pôsobil len v zámorí. Počas štúdia na univerzite v Clarksone hrával NCAA a dokonca v dvoch sezónach bol kapitánom svojho tímu. Odtiaľ sa presunul do ECHL, kde strávil s miernymi prestávkami necelé štyri ročníky. V ich priebehu nastúpil na stodeväťdesiat duelov s bilanciou osemdesiatjeden gólov a šesťdesiatjeden asistencií. Pravoruký dvadsaťosemročný forvard okúsil aj farmársku AHL, ale iba na pätnásť stretnutí, v ktorých päťkrát zabodoval. K „rytierom“ teda prichádza ostrieľaný útočník, ktorý svojou postavou a ofenzívnymi schopnosťami môže narobiť problémy každej defenzíve, avšak určite je potrebné mu z úvodu sezóny nechať priestor na adaptáciu s európskym štýlom hry.

Matej Galbavý

Banskobystričania už minulý rok ukázali, že ich ambície sa výrazne zmenili a zrejme v tejto ceste budú pokračovať aj naďalej. Jednou z ich najčerstvejších tvári je ešte stále iba dvadsaťdvaročný útočník Matej Galbavý. Pre rodáka zo Zvolena to však bude premiéra v našej najvyššej súťaži, pretože ostatné roky strávil vo Švédsku, no odskočil si aj na krátke hosťovanie do nórskeho Ringerike, kde v dvadsiatich siedmich dueloch zaznamenal devätnásť kanadských bodov. V krajine vikingov tiež okúsil najvyššiu ligovú úroveň, avšak dlhodobo sa tam nedokázal udržať, a tak posledné dva ročníky hrával až v tamojšej tretej najvyššej súťaži. Vo farbách Borlänge i Nybra bol veľmi produktívny a nechýbalo mu veľa, aby dosiahol magickú hranicu bodu na zápas. Šikovný forvard prichádza pod Urpín ako čistá nepopísaná doska, a preto bude vskutku zaujímavé sledovať, akými výkonmi sa v jeho nováčikovskej sezóne bude prezentovať.

zdroj: bistricoviny.sk

Marek Čiliak

Toto brankárske meno je v našich končinách dobre známe, ale určite si zaslúži bližšie predstavenie. Nová jednotka vicemajstrov z Popradu sa do Tipos extraligy vracia po dlhých deviatich rokoch. Až na výnimku jednej sezóny, odchovanec zvolenského hokeja strávil tento čas v českých tímoch, kde sa postupne vypracoval na jedného z najuznávanejšich legionárov. O tom jednoznačne svedčia aj úspechy, ktorými sa môže pýšiť. S Kometou Brno dokázal vyhrať titul dvakrát v rade, takisto dvakrát sa stal MVP celej českej extraligy a aby toho nebolo málo, dvakrát bol vyhlásený aj za najlepšieho strážcu svätyne. Síce mu posledný ročník rozhodne nevyšiel podľa predstáv, keď v drese Motoru České Budějovice odchytal iba dvadsaťtri duelov s úspešnosťou zákrokov ani nie osemdesiatsedem percent, no o jeho vysokých kvalitách nemožno pochybovať. Ešte stále len tridsaťjedenročný brankár rozhodne má čo ponúknuť. Ak sa mu podarí návrat k výkonom z predchádzajúcich sezón, práve on môže byť kľúčom k úspechu „kamzíkov”.

 

autor: Kamil Schreiber | grafika: Kristína Prievalská

 

PODOBNÉ ČLÁNKY