× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

HISTORICKÉ OKIENKO: Zaujímavosti deviateho kola


07.07.2021

Zastavenie historicky dlhej série bez bodu, rozhodujúci gól v posledných sekundách či prvý štart zvolenskej posily z NHL. Aj deviate kolo sezóny 2004/2005 prinieslo niekoľko zaujímavostí, na ktoré sa spoločne pozrieme v tomto článku.

Osemkrát a dosť

Nováčik z Dubnice nad Váhom sa nemohol popýšiť vydareným úvodom svojej extraligovej anabázy. Považania v prvých ôsmich stretnutiach nielenže nevyhrali, dokonca v nich nezískali ani bod. Počas tejto série inkasovali až štyridsaťkrát, pričom utŕžili viacero debaklov, napríklad v poslednom dueli doma podľahli trenčianskemu susedovi vysoko 1:8. V deviatom kole ale zverenci Jána Šimčíka predsa len dokázali hrozivú šnúru porážok prelomiť. Na ľade Skalice totiž triumfovali výsledkom 4:3, vďaka čomu prvýkrát v sezóne bodovali, a to hneď aj naplno. Na prvom dubnickom víťazstve v novej sezóne mali podiel štyria rôzni strelci, výborný výkon previedol vtedy len dvadsaťdvaročný gólman Spartaku Peter Betinec, ktorý domácim zlikvidoval tridsaťsedem striel.  Zaujímavé je, že Dubničania svojím vstupom do ročníka 2004/2005 dlho držali negatívny rekord, čo sa týka čakania na prvý bod v sezóne. Prekonať sa ho „podarilo“ až Liptovskému Mikulášu, ktorý v poslednom ročníku bodoval až vo svojom desiatom vystúpení.

Veľké meno prvýkrát v akcii

Šlágrom deviateho kola bol bezpochyby súboj v Bratislave, kde sa domácemu Slovanu postavil do cesty Zvolen. Oba tímy mali za sebou vydarený vstup do sezóny – Slovanisti prehrali v úvodných ôsmych kolách len dvakrát, Zvolenčania dokonca len raz. Tak domáci, ako aj hostia mali súpisku nabitú viacerými známymi menami, čo v prípade „rytierov“ znásobil ešte jeden fakt. A to ten, že v Bratislave vôbec prvýkrát nastúpil v ich drese krídelník Richard Zedník. Bronzový medailista z MS 2003 mal za sebou v tom čase už osem sezón v NHL a vo veku dvadsiatich ôsmich rokov sa nachádzal na vrchole svojej kariéry. Tréner HKM Ján Jaško nasadil novú zvolenskú posilu do prvého útoku k skúsenému Richardovi Šechnému a ďalšiemu hokejistovi z profiligy Vladimírovi Országhovi, ktorý prvýkrát nastúpil za Zvolen päť dní predtým. Samotný zápas priniesol zaujímavú gólovú prestrelku, po ktorej sa z výhry 5:3 tešili hráči spod Pustého hradu. Richard Zedník si pri svojej premiére pripísal jednu asistenciu, zápas skvelo vyšiel hosťujúcemu bekovi Stanislavovi Jasečkovi, ktorý strelil dva góly a na jeden prihral.

zdroj: hockeyslovakia.sk

Bič plieskal na konci

Zaujímavé stretnutie sa hralo aj v košickej Crow Aréne, kde pricestoval Liptovský Mikuláš. V tomto zápase sa divákom predstavili hneď traja majstri sveta – na domácej strane Martin Štrbák a Ladislav Nagy, v tíme hostí zas Jerguš Bača. Oba tímy mali k dispozícii aj hokejistov, ktorí v posledných dvoch rokoch vyhrali Stanley Cup – Košičania Jiřího Biceka, Liptáci Martina Cibáka. Okrem nich boli v akcii aj mladí hráči, ktorí sa v extralige neskôr výrazne presadili. V košickom drese to boli mená ako Marek Bartánus, Richard Jenčík, Tomáš Bulík, Vladimír Dravecký či Lukáš Hvila, na strane tímu z Liptova dostali šancu Marek Hovorka s Michelom Miklíkom. Zápas mal dramatický priebeh – domáci trikrát viedli o gól, no Liptáci zakaždým dokázali vyrovnať. Keď sa už zdalo, že duel dospeje do predĺženia, zaskvel sa jeden zo spomínaných mladých hráčov, vtedy dvadsaťdvaročný Lukáš Hvila. Krídelník druhého košického útoku sa po asistencii Miroslava Vantrobu presadil v čase 59:55 (!) a svojím druhým zápasovým gólom rozhodol o tom, že všetky body zostanú na východe republiky.

Úderné útoky úradovali

Duely Trenčína proti Nitre a Popradu proti Žiline priniesli výraznejší rozdiel v skóre – „vojaci“ zdolali Nitranov výsledkom 4:1, popradskí „kamzíci“ si poradili so Žilinou ešte jasnejšie (5:1). Na víťazstvách domácich celkov mali veľký podiel ich kľúčové útočné formácie, ktoré potvrdili svoju dôležitosť. V súboji na trenčianskom ľade mal v troch presných zásahoch Dukly prsty hviezdny útok v zložení Gáborík – Demitra – Hossa. Pod Tatrami sa zas darilo popradskému triu Pavličko – Halaj – Škovira, ktoré sa podieľalo na štyroch góloch „kamzíkov“. Vydarený zápas zažil najmä prvý menovaný, ktorý si v zápase pripísal štyri kanadské body za dva góly a dve asistencie.

 

Výsledky 9.kola

HC Košice –  MHk 32 Liptovský Mikuláš  4:3

HK ŠKP Poprad – MSHK Žilina 5:1

HK Dukla Trenčín  –  HK Nitra 4:1

HK 36 Skalica – HK Spartak Dubnica nad Váhom 3:4

HC Slovan Bratislava – HKM Zvolen 3:5

 

autor: Samuel Brecko | grafika: Lukáš Ďugel

 

PODOBNÉ ČLÁNKY