× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Zoom na posily: Engstrand, Ully, Jokinen


12.07.2021

Vrece s legionármi sa v tomto medzisezónnom období opäť poriadne roztrhlo a my fanúšikovia z toho môžeme mať len radosť. Jednotlivé kluby totižto nepodpisujú nevyspytateľných zahraničných hráčov, ale vsádzajú na overenú kvalitu. Dôkazom toho je aj trojica, ktorú si dnes predstavíme - Christian Engstrand, Cole Ully, Tommi Jokinen.

Christian Engstrand

Náhradou za Fína Henriho Kiviaha v bráne Nových Zámkov sa stal skúsený Švéd Christian Engstrand. Pre tridsaťdvaročného rodáka z Linköpingu to bude premiérový ročník v našej najvyššej súťaži. Vo svojej doterajšej kariére pôsobil prevažne v domácich súťažiach, kde okúsil dve najvyššie ligové úrovne. Za najvydarenejšie obdobie z pohľadu Christiana môžeme považovať ročník 2012/2013, keď vo farbách svojho rodného mesta odchytal štyridsaťtri duelov s úspešnosťou mierne nad deväťdesiatdva percent. Okrem iného sa rozhodol uspieť aj za hranicami. Najprv to skúšal v ICEHL, konkrétne v maďarskom Fehérvári, no a hneď na to strávil jeden rok aj vo fínskej Liige. Síce posledné sezóny z pohľadu štatistík rozhodne neboli podľa jeho predstáv, avšak gólman s takou silnou osobnosťou je vždy vynikajúcou posilou a určite bude patriť k oporám defenzívy „býkov“.

Cole Ully

Majstrovský Zvolen od vysokých ambícii nepoľavuje a svedčí o tom aj podpis dvadsaťšesťročného útočníka. Cole Ully prichádza do Tipos extraligy po dvoch rokoch strávených vo farbách South Carolina Stingrays. Pre celok z ECHL bol nesmierne dôležitý, veď v stodvadsaťjeden súbojoch nazbieral až stodvadsať kanadských bodov. Produktívny forvard prichádza prvýkrát do Európy a pod Pustým hradom si od neho v ofenzíve sľubujú veľa.dves Okrem tretej najvyššej zámorskej profesionálnej súťaže okúsil taktiež druhú najvyššiu, teda AHL, kde v stodvadsiatich troch stretnutiach skóroval dvadsaťkrát a pridal dvadsaťšesť nahrávok. Áno, tieto čísla nevyzerajú tak dobre, ako tie o pár riadkov vyššie, ale netreba zabúdať na vskutku vysokú kvalitu farmárskej ligy. Draftová voľba Dallasu Stars v piatom kole z roku 2013 má napriek svojmu ešte stále pomerne mladému veku množstvo skúsenosti, preto adaptácia na širšie klzisko pre neho podľa nás nebude predstavovať problém a v útoku by mal zaplátať dieru za Allana McPhersona, ktorý sa upísal Košiciam.

Tommi Jokinen

zdroj: liiga.fi

Prešov sa vracia do našej najvyššej súťaže po vyše dvadsiatich rokoch a rozhodne nechce byť do počtu. „Koňare“ podpísali už viacero skvelých hráčov, no zatiaľ jednoznačne ich najzaujímavejšou akvizíciou je príchod ostrieľaného Fína Tommiho Jokinena. Rodák zo Siilinjärvi prvýkrát v kariére opúšťa svoju rodnú vlasť, a to po dlhých pätnástich sezónach v tamojšej najvyššej súťaži. Za ten čas vystriedal len dva kluby, odohral úctyhodných osemstodvadsaťosem zápasov a nazbieral dvestosedemdesiatštyri kanadských bodov. Produktivitou nikdy nevynikal, ale jeho prednosť je najmä v líderstve, o čom svedčí fakt, že posledné štyri ročníky bol kapitánom KalPy. Ľavoruké tridsaťdvaročné krídlo rozšíri enklávu hráčov z krajiny tisícich jazier v Tipos extralige a v drese nováčika z krajského mesta bude patriť k najväčším osobnostiam v kabíne.

 

autor: Kamil Schreiber | grafika: Lukáš Ďugel

 

PODOBNÉ ČLÁNKY