× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

KOMENTÁR: Ako prospejú Michalovciam zmeny?


13.07.2021

Výrazná prestavba kádra, kompletne nové legionárske obsadenie. Obdobie medzi sezónami je v michalovskej Dukle pomerne rušné. Po úspešnom bronzovom ročníku došlo na Zemplíne k obsiahlym zmenám v kádri. Možno väčším, ako by sa vo všeobecnosti čakalo. Ciele ambiciózneho klubu sa však neznížili, práve naopak, „líšky“ opäť deklarujú zámer bojovať o najvyššie priečky.

V porovnaní s poslednou sezónou ostalo v tíme Tomeka Valtonena deväť hokejistov. Dres „líšok“ si aj naďalej budú obliekať obrancovia Vladimír Mihálik, Ján Ťavoda a Dávid Mudrák, ako aj útočníci Peter Galamboš, Marek Mašlonka, Pavol Regenda, Jakub Suja, Samuel Chalupa a Lukáš Lačný.

Omladenie tímu

Michalovčania sa rozhodli staviť na mladú krv a do svojich radov priviedli viacero perspektívnych mien. Ak máme na mysli korčuliarov, ide o 18-ročného Dávida Hajnika, 20-ročného Františka Gajdoša, 21-ročných Andreja Kukuču a Dominika Pasa (ten prišiel na skúšku) či 23-ročného Romana Žitného. Netreba zabúdať, že medzi spomínaných hráčov, ktorí v Michalovciach pokračujú, patria 20-roční Dávid Mudrák s Lukášom Lačným a 21-ročný Pavol Regenda. Vedenie „líšok“ prízvukovalo, že v porovnaní s minulou sezónou chce mať o čosi rýchlejší hrajúci tím a tieto kroky sú toho dôkazom. V aktuálnom kádri sa nachádza len sedem tridsiatnikov.

Zaberú noví legionári?

Od angažovania zahraničných hráčov si manažmenty tímov vo väčšine prípadov sľubujú nárast kvality, resp. to, že títo hokejisti budú v mužstve patriť medzi nosné piliere. Je nutné povedať, že počas dvoch sezón medzi ligovou elitou sa v Michalovciach mohli spoľahnúť na viacerých výborne hrajúcich cudzincov, ktorí patrili medzi lídrov tímu. Či už to boli útočníci Christophe Lalancette, (v oboch sezónach jasne najproduktívnejší hráč „líšok“), Ville Korhonen a Antti Erkinjuntti, alebo obrancovia Graeme McCormack s Jordonom Southornom. Na terajšej súpiske Dukly figuruje osmička legionárov, pričom vo všetkých prípadoch ide o nové posily. Brankárom sa budeme venovať v ďalšej časti článku, no minimálne od útočného tria Janne Keränen – Tony Cameranesi – Mikko Nuutinen sa očakáva, že v kľúčových momentoch urobí na ľade potrebný rozdiel a bude sa vo výraznej miere starať o tímovú produktivitu. V obrane sa zas veľké nádeje vkladajú do fínskeho zadáka Kalleho Valtolu, ktorého úlohou bude nadviazať na výkony spomínaných McCormacka so Southornom.

 

zdroj: projekttimeout.sk (Miroslava Maťašová)

 

Fínske mená v bránkovisku

O dôležitosti brankárskeho postu v hokeji nie je potrebné diskutovať. Michalovce ako jeden z mála účastníkov našej najvyššej súťaže dôverovali slovenským gólmanom – gólom najprv zabraňovalo duo Adam Trenčan – Filip Surák, v minulej sezóne ich na týchto pozíciách vymenili Tomáš Tomek so Stanislavom Škorvánkom. Tentoraz sa ale najvýchodnejší účastník extraligy rozhodol pre zmenu a angažoval dvojicu fínskych brankárov – dvadsaťtriročného Karolusa Kaarletha a o rok staršieho Juliusa Pohjanoksu. Keďže v extralige platí limit siedmich cudzincov na zápasovej súpiske a Michalovce ich majú celkovo osem, je veľký predpoklad, že jeden z týchto zahraničných gólmanov bude sedieť na tribúne. Miesto dvojky v zápasoch by mal zaujať mladý dvadsaťjedenročný Slovák Michal Vojvoda, ktorému sa tak môže naskytnúť zaujímavá šanca. Samozrejme, môže sa stať, že počet legionárov Michalovciam klesne, keďže poľský útočník Dominik Pas aj francúzsky obranca Pierre Crinon sú na Zemplíne zatiaľ iba na skúške. Každopádne, Michalovčania pri angažovaní fínskych gólmanov určite nešli do neznáma, keďže okrem trénera a športového riaditeľa pochádza z krajiny tisícich jazier aj nový tréner brankárov Dukly - Samuli Nordman.

Treba poznamenať, že skladba michalovského kádra vyvolala v hokejovej verejnosti rôzne ohlasy vrátane negatívnych, podľa ktorých je kvalita príchodov nižšia ako kvalita odchodov. V Dukle sa vyjadrili, že súčasný káder bol skladaný podľa predstáv trénera Tomeka Valtonena a nového športového riaditeľa Elma Aittolu. Prvý menovaný sa stal šéfom lavičky „líšok“ v priebehu minulej sezóny, vo vtedajšom tíme tak už veľké úpravy robiť nemohol. Napriek tomu sa mu podarilo vštepiť hráčom svoj systém a napokon aj priviesť mužstvo k bronzovej medaile. Predĺženie zmluvy, ako aj voľné ruky pri tvorbe nového tímu si Valtonen nepochybne zaslúžil. Či túto úlohu zvládol úspešne, ukážu až budúcosezónne ligové boje, v ktorých bude konkurencia, zdá sa, ešte väčšia ako v predošlom ročníku.

 

autor: Samuel Brecko | grafika: Marián Kubík

 

 

PODOBNÉ ČLÁNKY