× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Bespalov a Pereskokov budú patriť k najlepším. Lučnikov vyzdvihuje slovenské kluby.


13.07.2021

Agentská práca Gleba Lučnikova je so Slovenskom spojená v oveľa vyššej miere, než to býva u iných zahraničných agentov. Bývalý hokejista sa po konci svojej hráčskej kariéry stará o angažmány jeho klientov. Viacerých z nich uvidíme v novej sezóne na extraligových klziskách. V druhej časti rozhovoru s Rusom sme sa pozhovárali o záujme hrať na Slovensku i jeho pohľade na angažovanie Ivana Višnevkijeho Popradom.

 

V posledných rokoch sa do slovenskej extraligy dostáva čoraz viac ruských hokejistov, čo v minulosti nebolo úplne zvykom. Predpokladám, že je to tvoja robota...

Z 95 % je to moja robota. Drvivá väčšina ruských hráčov na Slovensku sú moji hokejisti. Výnimku tvoria iba niektorí mladí hráči, tí však poväčšine hrajú juniorské súťaže. Poznám jazyk, ľudí, prezidentov klubov, u ktorých som si už vytvoril ako-takú reputáciu. Rusi už pomohli Michalovciam dostať sa do najvyššej súťaže, vo všeobecnosti som spolupracoval so všetkými klubmi a všade boli s mojou prácou spokojní. Mám dôveru klubov, za čo som vďačný. Aj preto sa na slovenských klziskách ocitá čoraz viac Rusov.

 

Aký je záujem ruských hokejistov o to, hrať na Slovensku?

Reagujú veľmi pozitívne. Všetci vedia, že na Slovensku sa hrá kvalitný hokej. Máte hráčov v NHL a ste konkurencieschopným protivníkom na medzinárodnej úrovni. Veď Rusov ste porazili aj na posledných majstrovstvách sveta (smiech).

 

Aj sa im tu páči?

Áno! Úplne všetci, ktorí u vás boli, hľadali iba slová chvály. Ešte som sa nestretol s negatívnou reakciou v žiadnom ohľade. Musím zložiť pomyselný klobúk dole pred manažérmi jednotlivých klubov za to, aké podmienky tvoria pre legionárov. Patrí im za to aj moja vďaka!

 

Podobná otázka, avšak smerujúca ku klubom. Aký je ich záujem o ruských hokejistov?

Záleží od toho, akého hráča im ponúkate. Ak by sme sa bavili napríklad o Denisovi Paršinovi, chce ho každý tím. Keby to bol nejaký priemerný, menej známy hokejista, záujem by nebol zo strany všetkých klubov.

Môžem prezradiť, že obrovský dopyt bol po Vadimovi Pereskokovi. Chceli ho takmer všetci lídri z prvej časti tabuľky. Napokon sa rozhodol pre Košice, s ktorými mám takisto veľmi dobrý vzťah. Od prezidenta cez sponzorov až po športového manažéra Spilara. Dohodli sme sa, že tam mu bude dobre.

 

 

zdroj: hc07detva.net

 

 

 

Veľa fanúšikov si na ruských hokejistov prichádzajúcich na Slovensko vytvorilo negatívny názor. Údajne sú nekvalitní, porušujú životosprávu a nemajú na to presadiť sa. Registruješ tieto nie príliš príjemné označenia?

Ako som spomínal, je dôležité spoznať hráča, ligu a jeho úlohy. Zároveň nie všetko, čo sa prezentuje, musí byť pravda. Spomeniem napríklad Poprad, ktorý počas play-off predčasne ukončil zmluvu s Ivanom Višnevskijm z dôvodu opakovaných meškaní na tréningy.

V posledný prestupový deň mi pán Jurínyi zavolal, či by som mu nevedel dohodiť skúseného a nie starého obrancu, dobrého pri presilových hrách. Okamžite som mu ponúkol Ivana, hokejistu s vynikajúcou strelou a skúsenosťami z NHL. Poprad bol predtým jediným klubom, s ktorým som nespolupracoval, avšak bol som ochotný pomôcť. Za jediný deň sme ukončili zmluvu v Togliatti a podpísali v Poprade, kam pricestoval už na ďalší deň.

Popravde, istým spôsobom som takýto vývin jeho pôsobenia očakával. Dávnejšie som totiž čítal rozhovor, kde sa pán tréner Mikula na adresu ruských hráčov nevyjadroval príliš prívetivo, vyslovil sa, že touto cestou sa uberá nerád. Pána Jurínyiho som sa na to, samozrejme, pýtal, avšak niečo takéto vyvrátil – ak bude Višnevskij dávať góly a hrať kvalitne, Mikula ho bude milovať. Nechcel som, aby bol môj klient za hlupáka.

S príchodom zápasov dostal Višnevskij úplne iné úlohy, ako boli pôvodne avizované. Chceli hráča na presilovú hru, avšak na tie nebol nasadzovaný. Prišiel robiť jednu robotu, no robil úplne inú. Na play-off už bol do zápasov nasadzovaný minimálne. Bolo mi to ľúto, nerozumel som, načo ho vôbec podpisovali. Predminulú sezónu patril spoločne s Dawesom, Da Costom a Parém v Jekaterinburgu k najlepším presilovkovým formáciám.

Keďže nechcel sedieť na tribúne, kontaktoval klub so žiadosťou o ukončenie zmluvy. Tí avizovali, že ho nasilu držať nebudú a nechali ho odísť domov. Dôvod, aký odprezentovali na svojom webe nebol pravdivý, z ich strany to bolo nefér. Po zápase vo Zvolene klub v spoločnej skupine informoval o programe na ďalší deň. Lekár, regenerácia a tréning pre tých, ktorí do zápasu nenastúpili. Višnevskij predošlý zápas nehral, preto šiel iba na ľad. Okamžite sa na neho spustila vlna kritiky, prečo nebol u lekára a na regenerácii.

Nespravil nič zlé, nebol opitý, je to obrovský profesionál a musím sa postaviť na jeho stranu a nie len preto, že je môj klient. V minulosti som dal za pravdu aj klubu, záleží iba od toho, čo je pravda.

 

Už teraz je známych hneď niekoľko zaujímavých ruských mien, ktoré v novej sezóne oblečú dres extraligových klubov – Nikita Bespalov a Vadim Pereskokov. Čo od nich môžu slovenskí fanúšikovia očakávať?

Obom v týchto dňoch pripravujem víza. Na Slovensko by mali doraziť približne do dvoch-troch týždňov. O brankárovi sa toho až toľko povedať nedá. Nikita je kvalitný brankár, ktorý okrem toho čo chytiť má, chytí aj čosi naviac. Prešov presne takéhoto gólmana hľadal a potreboval. Malú rolu pri jeho príchode zohral aj bývalý tímový kolega Július Hudáček. Extraligu mu opísal ako kvalitnú súťaž, z ktorej sa môže vrátiť do KHL, nemá čo stratiť. Najskôr však za mnou bol Anatoli Nikontsev, kapitán Spartaka Moskva. Zavolal mi, že má kvalitného brankára, či by som mu vedel pomôcť nájsť zahraničné angažmán. Podľa môjho názoru bude Nikita určite patriť medzi najlepších brankárov celej ligy.

Vadim Pereskokov je hokejista s rukami od Boha. Technicky je na elitnej úrovni, dokáže vykúpať aj Careyho Pricea. K tomu má silnú a presnú strelu. Ak by som ho mal ohodnotiť na stupnici od 1 do 10, dal by som 8-9 bodov. Keď začínal v KHL bol mladým hráčom, nedostával veľa príležitosti. Po prechode do Európy dostal rolu lídra a zmocnil sa jej perfektne. Dva roky po sebe patril k najproduktívnejším hráčom fínskej ligy, hrával aj v zlatej prilbe. Po návrate do KHL sa musel vysporiadať s trénerom, ktorý ho tam príliš nechcel. Hneď v prvom stretnutí proti SKA strelil gól, potom bol nešťastne pozitívne testovaný na koronavírus. Krátko po návrate sa zranil a od klubu neskôr nedostával priestor, maximálne v štvrtom útoku. Mal toho dosť, preto sa opäť vracia do Európy s rolou lídra.

 

Môžu fanúšikovia v najbližších dňoch, či týždňoch očakávať príchod ďalších ruských hráčov do Tipos Extraligy?

Áno. Prísť by mali ďalší dvaja hráči. Jeden na obrovskej kvalitatívnej úrovni. Zatiaľ to vyzerá na dvoch, avšak v auguste sa môže veľa zmeniť. Ak niektorí nepodpíšu v KHL, uberú sa do zahraničia.

 

Prvú časť rozhovoru s ruským agentom Glebom Lučnikovom, zameranú predovšetkým na jeho prácu, nájdete na našom webe a v mobilnej aplikácii Tipos Extraliga. Alebo jednoducho kliknite SEM.

 

autor: Silvester Bobko | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY