× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Rybárovi a milovníkovi prírody radil aj Hudáček


23.07.2021

Nie každý týždeň príde do slovenskej extraligy hokejista, ktorý strávil v KHL dvanásť sezón a pripísal si v nej takmer dvesto štartov. Nováčikovi z Prešova sa ale takýto úlovok získať podarilo. V bránke tímu trénera Ernesta Bokroša bude stáť Nikita Bespalov.

Moskovský rodák spojil celú doterajšiu kariéru s účinkovaním na domovských ruských klziskách. Prešov bude vôbec jeho prvou zahraničnou zastávkou. „Istý čas som čakal na dobrú ponuku. S rodinou sme sa rozhodli, že chceme ísť do Európy. Zavolal som môjmu agentovi Glebovi Lučnikovovi a on mi našiel Prešov. Som za to rád, pretože s manželkou a deťmi sme vždy mali túžbu cestovať po Európe. Teraz si ju budeme môcť splniť. V čase môjho voľna môžeme objavovať miestne atrakcie,“ opísal Bespalov, ako sa zrodil jeho príchod na východ Slovenska. Veľmi dôležité pre neho bolo, aby sa v jeho novom pôsobisku komfortne cítila jeho najbližšia rodina. „Chcel som, aby sa v Prešove podarilo zabezpečiť praktické veci pre moju rodinu, potom sa už človek môže sústrediť len na hokej. Vedenie klubu sľúbilo, že nám pomôže s nájdením a zariadením bývania. Mám dve dcéry, klub im nájde školu, resp. škôlku,“ tvrdí tridsaťtriročný gólman, ktorý sa okrem hokeja môže na Slovensku venovať i svojim záľubám. „Na Slovensku som už bol, no bolo to dávnejšie. Vaša krajina sa mi páči, pretože je u vás pekná príroda, máte veľa hôr či vodných nádrží. Ja osobne mám veľmi rád oddych v prírode, napríklad rybárčenie. Slovensko mi teda vyhovuje aj v tomto smere,“ pochvaľuje si.

V kontinentálnej hokejovej lige bol Bespalov v akcii ako brankár troch klubov – Torpeda Nižný Novgorod, Sibiru Novosibirsk a napokon Spartaku Moskva (počas pôsobenia v CSKA Moskva do súťažných zápasov nezasiahol). „V KHL som odohral množstvo zaujímavých zápasov, pôsobí tam dosť kvalitných hráčov. Počas sezóny absolvujete niekoľko veľmi dlhých letov, či už do Chabarovsku, alebo Číny. Páčila sa mi aj atmosféra na tribúnach, mám rad, ak je na štadióne hlučno. V niektorých mestách majú ľudia k hokeju skvelý vzťah, sami ho zvyknú hrávať, čo je skvelé,“ spomína náš respondent. Zaujímavé je, že v posledných troch ročníkoch vytvoril v moskovskom Spartaku tandem so Slovákom Júliusom Hudáčkom, ktorému kryl chrbát z pozície brankárskej dvojky. „Julo je nielen výborný hráč, ale aj skvelý človek. Je pozitívne naladený, čo je v hokeji veľmi dôležité. Fanúšikovia ho milujú, najmä vďaka jeho show po zápasoch. Máme spolu výborný vzťah, vždy sa snažíme pomáhať si navzájom, či už v hokeji, alebo aj v živote celkovo,“ vyjadrila sa ruská posila Prešova na margo svojho bývalého brankárskeho kolegu. Neprekvapí, že sa s ním radil aj pred prestupom do našej extraligy. „O Prešove sme sa spolu rozprávali. Povedal, že býva neďaleko, čo ma ešte viac presvedčilo, aby som tam prestúpil. Podľa jeho slov ide o pekné mesto, v ktorom ľudia budú mať radi hokej,“ vysvetlil hráč, ktorý ma na svojom konte jednu striebornú medailu z MS do 20 rokov. 

 

zdroj: facebook HC Prešov

 

Na základe veku aj predošlých klubových pôsobísk možno Bespalova považovať za skúseného hráča, teraz však aj jeho čaká niečo nové. Ako už bolo spomenuté, mimo Ruska bude chytať premiérovo, a to v klube, ktorý je úplne novým subjektom na hokejovej mape. „Pre Prešov je podľa mňa dobré, že bude mať po dlhšom čase vlastný tím. My hráči urobíme všetko preto, aby ľudia v tomto meste mohli byť na nás hrdí. Chcem pomôcť tímu k čo najlepším výsledkom, verím, že, spolu ako tím môžeme poraziť každého súpera. Ja osobne som hráčom, ktorý rád víťazí a nechce prehrávať,“ prízvukuje fyzicky dobre stavaný brankár, ktorý je pred prešovskou anabázou optimistom. „Od pôsobenia v Prešova očakávam len to najlepšie. Myslím si, že mám dosť skúseností na to, aby som sa dokázal prispôsobiť novému hernému štýlu. Malým problémom možno je, že nehovorím veľmi dobre po anglicky, no verím, že túto jazykovú bariéru s novými spoluhráčmi prekonáme a nájdeme spoločnú reč,“ dúfa. 

Od nástupu pandémie koronavírusu sa hokej po celom svete zmenil. Počas minulej sezóny bolo veľmi bežné, že sa zápasy hrali bez divákov, resp. s výraznejšie obmedzeným počtom. Zostáva len veriť, že v nasledujúcom ročníku bude situácia o niečo lepšia. Fanúšikovia v Prešove určite majú veľký hlad po hokeji, čo ešte znásobuje aj vidina viacerých východniarskych derby súbojov. „Mám veľmi rád, ak je na zápase veľa ľudí. Verím, že tak to bude aj v Prešove. Samozrejme, veľa bude závisieť aj od toho, ako sa nám bude dariť, napríklad mne na brankárskom poste. Viem, že očakávania odo mňa budú tie najvyššie. Hlavné ale bude, aby koronavírus nezasahoval do hokeja a ľudia mohli prísť na štadión v normálnom počte. Hokej bez fanúšikov je totiž hroznou skúsenosťou,“ praje si Bespalov, ktorý plánuje prísť na Slovensko už čoskoro. Predtým si ešte stihol poriadne oddýchnuť.„S rodinou sme boli na dovolenke v Emirátoch a na Maldivách. Navštívili sme ruskú prírodu, spojili sme to aj s rybačkou. Na konci júna som sa zúčastnil tréningového kempu pre brankárov. Aktuálne sa pripravujem doma – cvičím, behám. Takisto si vybavujem potrebné náležitosti spojené s presunom na Slovensko.  Som pripravený odletieť, no ešte čakám na niektoré dokumenty. Ak všetko vyjde, na Slovensko prídem 25. júla,“ uzavrel.

 

autor: Samuel Brecko, Miroslava Meličková | grafika: Lukáš Ďugel

PODOBNÉ ČLÁNKY