× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

PREVIEW: Derby na Spiši, košický pokus o prvú výhru


01.10.2021

Úvod novej sezóny Tipos extraligy prináša nahustený program, jednotlivé kolá sa odohrávajú v rýchlom slede. To štvrté je na programe už dnes, pre tímy pôjde o štvrtý zápas v priebehu ôsmich dní. Tešiť sa môžeme napríklad na susedský súboj v Spišskej Novej Vsi či bitku tradičných rivalov pod Zoborom.

Susedský súboj po jedenástich rokoch

Spišskú Novú Ves a Poprad delí od seba len niečo vyše dvadsať kilometrov, dnes sa tieto kluby v extraligovom zápase stretnú prvýkrát od roku 2010. Domáci nováčik sa zatiaľ medzi ligovou elitou ukazuje v dobrom svetle – kvalitným výkonom potrápil majstra zo Zvolena, doma rozstrieľal Prešov a z Nitry si priviezol cenný bod. Spišiaci kvôli trestu stále nemôžu rátať s kapitánom Branislavom Rapáčom, otázne je, kedy a či sa do brány postaví Július Hudáček. Popradčania odohrali v tejto sezóne zápasy, ktoré sa vždy skončili výhrou hosťujúceho tímu 4:2. Týmto skóre doma podľahli Banskej Bystrici, no uspeli ním na ľade Liptovského Mikuláša a naposledy aj Prešova. Zrodí sa rovnaký výsledok aj vo štvrtom dueli „kamzíkov“?

Zdolá rozbehnutá Nitra tradičného rivala?

Zápasy Nitry proti Slovanu vždy pútali zvýšenú pozornosť a často prinášali aj nadmernú dávku nervozity. Nebude prekvapením, ak bude mať tento súboj povestnú šťavu aj tentoraz. O to viac, že po dlhej dobe sa na súťažné stretnutie týchto súperov budú môcť pozrieť diváci. Papierovo by bolo možné favorizovať hostí, v ktorých drese sa bodovo slušne darí novým posilám, no domáci „corgoni“ prežívajú výborný vstup do sezóny – aktuálne sú na čele tabuľky, pričom výrazne ich povzbudila cenná výhra na ľade zvolenského majstra. Tento duel sa dá označiť aj za šláger kola, oba tímy majú kvalitu na to, aby to potvrdili aj na ľade.

Zvolen proti obľúbenému súperovi

Aj po štvrtýkrát v tomto ročníku sa zvolenskí hokejisti predstavia na domácom ľade. Tentoraz zverenci Petra Oremusa vyzvú michalovskú Duklu. Oba tímy sú povzbudené víťazstvami z posledného kola. Zvolenčanov opustili počas leta viaceré útočné opory. Tie, ktoré zostali, v úvode sezóny mužstvo výrazne ťahajú. „Líšky“ obmenili káder v ešte výraznejšej miere a na ich hernom prejave je vidieť, že ešte potrebujú určitý čas na to, aby sa zohrali. Zaujímavé je, že odkedy Michalovce pôsobia medzi ligovou elitou, vo Zvolene ešte nebodovali. Celkovo HKM uspel proti Zemplínčanom v šiestich z ôsmich prípadoch, pričom bez bodu neodchádzal ani raz.

Chytia sa Košice premiérovým víťazstvom?

Košickí hokejisti si zrejme vstup do storočnicovej sezóny predstavovali inak ako tak, že za tri kolá nezabodujú ani raz. „Oceliarom“ sa nedarí v presilovkách, pričom na pohode im nepridávajú ani časté vylúčenia, ktorých si doteraz odsedeli najviac spomedzi celej ligy. Viaceré z posíl osemnásobného majstra Slovenska zatiaľ nenapĺňajú svoj potenciál a očakávania. Šancu prelomiť zlú sériu budú mať hráči z metropoly východu v domácom prostredí proti Liptovskému Mikulášu. Nič ľahké ich však určite nečaká. Hostia počas letnej prestávky obmenili prakticky celé mužstvo, ktoré nepochybne nabralo na sile. Vstup do sezóny síce takisto nemali najlepší, no po dvoch prehrách sa v utorok otriasli jasnou výhrou nad Trenčínom (4:0) a odhodlaní pocestujú aj do Steel Arény.

  Prvý výjazd Prešova na západ

Nové Zámky síce nepatria medzi ligových favoritov, tréner Majoross však už v minulej sezóne ukázal, že vie pracovať koncepčne a vytiahnuť zo svojich hráčov maximum. V úvode ročníka odohrali „býci“ vyrovnané zápasy, z ktorých vydolovali tri body. Dnes sa po tretíkrát v rade predstavia doma. Na svojom ľade privítajú Prešov, ktorý sa zatiaľ, podobne ako oni, ukazuje ako nevyspytateľné mužstvo. Dá sa povedať, že tento zápas nemá výraznejšieho favorita. Hostia potrebujú zlepšiť defenzívu, s trinástimi inkasovanými gólmi sú najhoršie brániacim tímom.

Repete jarného predkola

Trenčania sa v úvode ročníka trápia so zraneniami, kvôli ktorým im chýbajú dôležití hráči ako Mészároš, Bezúch, Šťastný či Berisha. Väčší priestor tak dostávajú mladí hokejisti, napríklad v elitnej formácii šesťnásťročný Honzek. Výsledky Dukly sú zatiaľ ako na hojdačke. Tentoraz v domácom prostredí privíta Banskú Bystricu, ktorej v minulosezónnom predkole play-off ukončila sezónu. Bystričania sú na začiatku sezóny v dobrej streleckej forme. Káder vystužili o niekoľkých legionárov aj navrátilcov, v dobrom svetle sa ukazuje najmä dvojica posíl Berger – Fossier. Debut za "baranov" by dnes mala absolvovať najnovšia akvizícia so skúsenosťami z NHL Nikita Sčerbak.

autor: Samuel Brecko | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY