× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

KOMENTÁR: Aký bude nový ročník Tipos extraligy?


01.10.2021

24. septembra 2021 sa na extraligových zimných štadiónoch začala sezóna 2021/2022. Na rozdiel od tej predchádzajúcej sa prvých kôl ligy zúčastnili aj diváci, ktorí sa na extraligový hokej určite tešili. Titul obhajuje HKM Zvolen, adeptov na zisk majstrovskej trofeje bude opäť niekoľko. Aká bude v poradí 29. sezóna najvyššej hokejovej súťaže na Slovensku?

V ročníku 2021/2022 iba slovenské kluby

Zmenou oproti predchádzajúcej sezóne je neúčasť zahraničného celku v extralige, maďarský Miškovec, ako jediný zástupca spoza hraníc, v tomto ročníku už v slovenskej lige nepokračuje. V Tipos extralige uvidíme dvanásť slovenských klubov, ktoré v základnej časti odohrajú päťdesiat zápasov, po nich už tradične bude nasledovať baráž o štvrťfinále medzi celkami na siedmom až desiatom mieste. Tím na dvanástom mieste bude čakať baráž s víťazom prvej ligy, jedenásty celok po základnej časti končí. DVTK Miškovec bude v prebiehajúcej sezóne súčasťou maďarskej ERSTE ligy.

Viac hokeja na východe

Len pred nedávnom pôsobili vo východnej časti republiky iba dva kluby – Košice a Poprad. Neskôr si účasť v lige vybojovali Michalovce, no a v aktuálnej sezóne pribudli v tejto časti Slovenska ďalšie dva celky – víťaz prvej ligy, Spišská Nová Ves a tím z tretieho najväčšieho mesta krajiny – z Prešova, kam sa presunul klub z Detvy. Dovedna tak bude v Prešovskom a Košickom kraji v extralige pôsobiť až päť mužstiev. Zaujímavé to je najmä z regionálneho hľadiska, pribudne hneď niekoľko derby zápasov a celková konkurencia medzi týmito celkami sa zvýši a zatraktívni našu najvyššiu súťaž. Obaja nováčikovia majú na to, aby zamiešali kartami a pritiahli do extraligy ešte viac divákov. To sa ukázalo už v úvodných kolách, v ktorých Spišiaci potrápili Nitru, Prešov zase Banskú Bystricu, pričom návštevnosť na tomto zápase patrila k najvyšším v rámci prvého kola.

 

zdroj: facebook HC Grotto Prešov

Zápasy už aj s divákmi na tribúnach

Prvé kolo videli na vlastné oči aj stovky fanúšikov, vo väčšine miest sa diváci na tribúny dostali po dlhých osemnástich mesiacoch bez extraligového hokeja. Okrem fanúšikov sa určite potešili aj hráči, hrať ďalšiu sezónu pred prázdnymi tribúnami by určite nebolo príjemné. Hoci kapacity zimných štadiónov kvôli opatreniam nemôžu byť všade využité naplno, dúfajme, že situácia sa výrazne nezhorší, prípadne bude takéto zhoršenie len krátkodobé a väčšina zápasov bude mať patričnú divácku kulisu. Extraligový hokej si to určite zaslúži. Počty divákov síce na tribúnach nelámu rekordy a ľudia sa iba pomaly vracajú na štadióny, vo viacerých mestách sa počas úvodných kôl ukázalo, že dobrá hokejová atmosféra sa dá vytvoriť aj s menším počtom fanúšikov.

Obháji Zvolen majstrovskú trofej?

Zvolenčania, ako aktuálni majstri, deklarovali pred začiatkom ligy obhajobu majstrovského titulu, jednoduché to však určite mať nebudú. Majstrovské ambície netají Slovan ani Poprad, na popredné miesta budú určite útočiť aj v Trenčíne, Nitre, Košiciach či Michalovciach. Dá sa preto predpokladať  vyrovnaný ročník, napokon, inak tomu nebolo ani v lanskej sezóne. Väčšina zápasov bude nevyspytateľná, víťazi jednotlivých duelov sa budú tipovať ťažko. Potvrdzuje sa to v podstate od začiatku tohto ročníka, pred štvrtým kolom zostal bez prehry už iba jeden tím. To je pre atraktivitu zápasov a ligy len a len dobre. V prípade, ak by sa HKM predsa len podarilo obhájiť majstrovskú trofej, bol by to pre „rytierov“ už štvrtý titul majstra Slovenska, čím by sa v ich počte odpútali od dvojice Trenčín – Banská Bystrica. Odhadnúť v tomto momente víťaza aktuálneho ročníka je prakticky nemožné a zostalo by iba v rovine tipu. Isté však je, že nás opäť čaká zaujímavá sezóna s množstvom zápasov, ktoré snáď budú aspoň tak kvalitné, ako tomu bolo v predchádzajúcom ročníku.

autor: Radovan Slávik | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY