× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

PREVIEW: Majster prvýkrát na ľade súpera, Slovan hostí nováčika


03.10.2021

Aj po tretíkrát v tomto týždni otvoria svoje brány extraligové štadióny. Bohatý hokejový program vyvrcholí piatym tohtosezónnym kolom. Do Steel Arény pricestuje nabudená Banská Bystrica, Prešovčania sa doma proti Trenčínu budú snažiť napraviť si reputáciu po výbuchu v Nových Zámkoch.

Zastavia Košice bystrickú sériu?

Košičania v piatok otočili stretnutie proti Liptovskému Mikulášu a konečne ukončili čakanie na úvodnú ligovú výhru. Po dvoch dňoch sa predstavia opäť doma. Tentoraz ich čaká zápas proti Banskej Bystrici, ktorá hrá úvodných vyše dvadsať kôl na klziskách súperov (pre rekonštrukciu svojho štadióna), no pozícia hosťujúceho tímu jej zjavne vyhovuje – po triumfoch na ľade Popradu a Nových Zámkov vyrabovala aj Trenčín. Banskobystrický fyzický štýl hokeja Košičanom nikdy príliš nevoňal, druhá tretina duelu proti Liptákom ale ukázala, že útočná sila „oceliarov“ sa vie prejaviť vo výraznej miere. Nebude prekvapením, ak sa Steel Aréne odohrá vyrovnaný boj, ktorý rozhodnú detaily.

Prešov s imperatívom napraviť debakel

Prešovčania dostali v poslednom kole poriadny výprask v Nových Zámkoch. Tréner „koňarov“ Ernest Bokroš netajil po prehre 1:8 veľkú nespokojnosť a pre médiá vyhlásil, že jeho tím má veľký problém a musí sa vrátiť k poctivému defenzívnemu hokeju. V domácom prostredí sa môže Prešov spoľahnúť na výbornú podporu fanúšikov, ktorých bude potrebovať aj dnes proti Trenčínu. Dukla takisto nezažíva najlepší vstup do nového ročníka, pozitívom pre Jána Pardavého je uzdravenie Andreja Meszároša, po menších problémoch je k dispozícii aj Radoslav Tybor. Dá sa očakávať, že pred domácim publikom sa dá Bokrošov tím dokopy a uvidíme vyrovnaný zápas s dramatickou koncovkou.

Popradská snaha o prvú domácu výhru

Všetky tohtosezónne výhry dosiahli popradskí „kamzíci“ u súperov, teraz by radi potešili aj svojich priaznivcov. Pod Tatry pricestujú hokejisti Nových Zámkov, ktorí sa na duel proti vicemajstrovi naladili piatkovou kanonádou proti Prešovu. Papierovo sú jasným favoritom domáci, ktorí udržali pokope značnú časť úspešného kádra z minulej sezóny, akékoľvek podcenenie „býkov“ by sa im ale mohlo vypomstiť. Hráči z juhu Slovenska už neraz ukázali, že vedia potrápiť favoritov, v tomto stretnutí prakticky nemajú čo stratiť.

Uspejú „líšky“ aj do tretice?

Michalovskí hokejisti zažívajú vydarený týždeň, počas ktorého zvládli derby s Košicami a premiérovo počas svojho pôsobenia v extralige vyhrali na ľade Zvolena. Zverenci Tomeka Valtonena by radi nadviazali na tieto výsledky v domácom prostredí proti Nitre. V drese „líšok“ sa strelecky rozbehol bývalý hráč „corgoňov“ Roman Žitný, bude zaujímavé sledovať, či sa mu podarí zaťažiť aj gólové konto svojho predošlého zamestnávateľa. Nitrania v piatok utrpeli premiérovú prehru v sezóne, proti Slovanu im nestačil ani hetrik Róberta Vargu a päť strelených gólov. Celkovo ale doteraz ukázali veľa pozitívnych vecí, na ktorých môžu stavať aj na Zemplíne. Stavjaňovci by si mali dať pozor na vylúčenia, poslední dvaja michalovskí súperi totiž ponúkli Dukle priveľa presiloviek, ktoré okrem iného priniesli víťazné góly týchto zápasov.

 Majster premiérovo vonku

Úvodné kvarteto zápasov odohrali Zvolenčania na domácom ľade, s bilanciou dve výhry – dve prehry nemôžu byť príliš spokojní. Zverencov Petra Oremusa čaká dnes prvá cesta na súperov štadión a to konkrétne do Liptovského Mikuláša. Liptákom sa naposledy nepodarilo zvládnuť dobre rozohraný zápas v Košiciach, čo budú chcieť odčiniť proti majstrovi. Táto konfrontácia môže priniesť zaujímavý súboj, oba tímy majú k dispozícii zdravý mix skúsených mien s mladými hráčmi.

Prejaví sa ofenzívna sila opäť?

Bratislavský Slovan sa aktuálne môže pochváliť slušnou streleckou formou, v štyroch zápasoch nastrieľal až dvadsať gólov, naposledy vyhral v prestrelke na ľade Nitry výsledkom 8:5. Vo výbornej fazóne hrá elitný útok „belasých“ v zložení Gašpar – Harris – Takáč, posledný menovaný stihol získať už desať kanadských bodov, pričom proti Nitre si ich pripísal hneď päť. Po troch zápasoch vonku sa Bratislavčania vracajú do domáceho prostredia, privítajú v ňom Spišskú Novú Ves. Špecifický zápas čaká kapitána „rysov“ Branislava Rapáča, ktorý nastúpi na ľade svojho predošlého tímu. Z hľadiska skúseností kádra sú hostia nováčikom len formálne, ak však dnes chcú bodovať, budú potrebovať nadštandardný výkon na brankárskom poste, disciplinovanosť a efektivitu v zakončení.

autor: Samuel Brecko | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY