× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

TRIEDA A BIEDA #45


07.10.2021

Máme za sebou druhý týždeň najvyššej hokejovej súťaže a s ním aj množstvo zaujímavých momentov. Táto sezóna je špecifická tým, že sa v nej predstavili až dvaja nováčikovia a diváci konečne po dlhej dobe zavítali na tribúny. V tak špecifickej sezóne sa určite niečo vždy udeje a prvý týždeň nebol výnimkou. Poďme sa pozrieť na tie najzaujímavejšie udalosti.

TRIEDA

Individuálne výkony hráčov

Sezóna sa začala mimoriadne zaujímavo aj vďaka ofenzívnemu divadlu viacerých hráčov. Boli sme svedkami už niekoľkých hetrikov, päťbodových hráčov a v posledných dvoch kolách dostali až štyri tímy „osmičku“. Výrazne sa na tom podieľali jednotliví hráči alebo formácie. Najprv Slovan nadelil Nitre osem gólov a v zápase zahviezdili Samuel Takáč s jedným gólom a štyrmi asistenciami a Brant Harris s jednou asistenciou menej. Pridal sa k nim dvomi gólmi aj posledný článok ich útočnej formácie, Rastislav Gašpar, a dokopy nazbierali až jedenásť bodov. V tom istom kole porazili Nové Zámky nováčika z Prešova 8:1. Tam sa predviedol najmä Juraj Šiška s hetrikom a jednou prihrávkou. Spolu so spoluhráčmi z útočnej formácie získali až desať kanadských bodov. V ďalšom kole padli opäť dve „osmičky“. Nitra si napravila chuť v Michalovciach, kde sme mohli byť svedkami hetriku Tomáša Hrnku, ku ktorému pridal aj jednu prihrávku. Pridali sa k nemu Marek Tvrdoň s tromi nahrávkami a Samuel Buček s dvomi presnými zásahmi a jednou asistenciou. Dokopy nazbierali jedenásť kanadských bodov. Zas a znova, v tom istom kole padla osmička aj v Poprade, kde „kamzíci“ skrotili „býkov“. Najviac rezonovali mená Dávid Skokan, ktorý napodobnil Takáča a podarilo sa mu štyrikrát prihrať a raz skórovať, a Patrik Svitana, ktorý si pripísal dva zásahy a dve asistencie. Prvá formácia spolu s tromi asistenciami obrancu Adama Drgoňa bodovala až pätnásťkrát.

Vyrovnanosť ligy

Každý rok si vravíme to isté. Kvalita a najmä vyrovnanosť ligy stúpa. Táto sezóna nebude výnimkou a nikto nemôže podceniť nikoho. Ako dôkaz slúži aj prehra majstra zo Zvolena proti „Liptákom“, ktorí minulý rok zborili snáď všetky negatívne rekordy. Týmto zápasom to ale nekončí, práve naopak. „Corgoni dokázali zdolať „rytierov“, tí následne, ako zatiaľ jediní, pokorili bratislavský Slovan, ten v ďalšom kole naložil Nitre „osmičku“, ktorá si rovnakou „osmičkou“ napravila chuť v Michalovciach. Prešov, ktorého väčšina kádra je z Detvy, podľahol „rysom“ presvedčivo 5:0, no v ďalšom kole poriadne vytrápil Poprad. Prešovčania nabudení dobrým výkonom proti vicemajstrovi totálne pohoreli v Nových Zámkoch a prehrali 8:1. Následne boli vysokým víťazstvom motivovaní „býci“ rozdupaní „kamzíkmi“ v pomere 8:3. Takto by sa dalo ešte pokračovať, a to pripomíname, že máme za sebou iba päť kôl. Nepochybne nás čaká sezóna plná zvratov a prekvapení a nám ostáva si no to už iba počkať.

 

zdroj: facebook HK Dukla Trenčín

BIEDA

Pomalý štart Trenčína

Medzi najväčších favoritov patria každý rok aj „vojaci“ z Trenčína. Na horšej ako šiestej priečke skončili naposledy v sezóne 2016/2017. Minulý rok sa prebojovali do štvrťfinále, kde ich vyradili „líšky“, ale rozhodne neboli horším súperom a od semifinále neboli ďaleko. Teraz je situácia opačná a okupujú miesto, na ktoré nie sú zvyknutí, hoci aj po piatich kolách. Pohľad na posledné miesto a negatívne skóre 8:16 privedie k slzám nejedného skalného fanúšika. Nenahráva tomu ani maródka, no netreba zabúdať, že minulú sezónu sa Slovan dokázal udržať na vysokých priečkach aj s celoročne väčšími absenciami. Každý fanúšik nám dá za pravdu, že hlavným problémom je beztvárna hra tímu. Hráči nie sú zohratí a často si na ľade nerozumejú. Nepomohol ani návrat Josefa Mikysku, ktorý sa pred dvomi rokmi stal v žlto-červených farbách štvrtým najproduktívnejším hráčom ligy. Síce je aj teraz najproduktívnejším hráčom svojho tímu, avšak na konte má iba štyri asistencie. Po víťazstve nad „líškami“ z Michaloviec to vyzeralo, že všetko bude v poriadku, no opak je pravdou. Svedčí o tom najmä posledná prehra proti nováčikovi. Navyše Duklu v najbližšom kole čaká súper z úplne opačného konca tabuľky, líder spod Tatier. Poprad tiež nepredvádzal zo začiatku presvedčivé výkony, ale popracoval na zlepšení , čo dokázal v poslednom zápase, v ktorom zdemoloval Nové Zámky 8:3. Pre Trenčín pôjde o veľmi náročnú skúšku, ktorá ich skutočne preverí a ukáže, ako na tom „vojaci“ naozaj sú.

Kolísavé výkony majstra

Zvolen patrí medzi tímy, ktoré výraznejšie obmenili káder. Najzásadnejšie zmeny nastali v útoku, pretože prišli o veľké opory. Miloš Kelemen s Radovanom Bondrom odišli do Česka, Mikko Nuutinen do Michaloviec a Allan McPherson do Košíc. Straty nahradili veľmi zaujímavými legionármi, od ktorých ale nikdy nevedno, čo čakať. Majster zatiaľ určite neukazuje formu, ktorú si predstavoval. Na jednu stranu dokáže poraziť silný Slovan a na druhú prekvapivo podľahne Liptovskému Mikulášu. Ich výkony teda pripomínajú hojdačku, čo naznačil aj tréner Peter Oremus, ktorý volá po posilách. Potenciál tento tím ale má a s ďalšími posilami by mohol Zvolen opäť atakovať najvyššie méty. My sme zvedaví, či sa mužstvo chytí alebo budú musieť prísť noví hráči, ktorí ho oživia, prípadne, či s niekým rozviažu zmluvu.

autor: Daniel Kopáč | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY