× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

NHL draft 2022: Aké sú šance extraligistov?


19.10.2021

Tohtosezónny draft NHL bude určite veľmi sledovanou udalosťou aj medzi fanúšikmi slovenského hokeja. Ako inak, tri najväčšie želiezka v ohni slovenského hokeja by podľa všetkých predpokladov mali byť draftované hneď v prvom, prípadne druhom kole. Potvrdzuje to aj najnovší rebríček hráčov, ktorých sa oplatí sledovať, a ktorý dnes uzrel svetlo sveta. Okrem trojice Slafkovský, Nemec a Mešár však nájdeme v tomto zozname aj iné mená, a to aj z Tipos extraligy.

Tzv. „Players to watch“ rebríček, ktorý pravidelne vydáva NHL Central Scouting, pre draft v roku 2022 prináša hneď niekoľko hráčov, ktorí korčuľujú na extraligových klziskách. Samotní hráči sú rozdelení do troch kategórii, A – rating, ktorý predpovedá draft hneď v prvom kole, B – rating, ktorý indikuje draft hráča v druhom alebo treťom kole a C – rating, ktorý sa priraďuje hráčovi pre štvrté až šieste kolo.

Do A – ratingu spadá okrem Juraja Slafkovského, ktorý je hráčom TPS Turku, aj Šimon Nemec. Obranca Nitry je ostro sledovaný skautami jednotlivých organizácii, naposledy to bolo v nedeľu na zápase medzi Popradom a Nitrou, kam zavítali rovno dvaja a pozreli si tak nie len Nemca, ale aj Filipa Mešára.

Rating B bol v tomto rebríčku priradený Filipovi Mešárovi, čo znamená predpoklad, že si ho niektorý z tímov vyberie v druhom alebo treťom kole. Osobne sa skôr prikláňame k druhému kolu, útočník Popradu o tom zatiaľ presviedča aj svojimi výkonmi a veríme, že jeho forma sa bude v sezóne len zlepšovať.

Do zoznamu hráčov s C – ratingom sa prekvapivo dostalo až dvanásť Slovákov – Rastislav Eliáš, Jakub Kopecký, Jozef Viliam Kmec, Luca Krakovský, Jakub Križan, Sebastián Nahalka, David Nátny, Servác Petrovský, Alex Šotek, Adam Sýkora, Matej Tomas a Adam Žlnka. Štvorica Eliaš, Kmec, Petrovský a Žlnka pôsobia v zámorí, ostatných osem hráčov však hráva na Slovensku, pričom niektorých z nich sme mohli v prebiehajúcej sezóne vidieť aj na extraligových klziskách. Ide napríklad o útočníka Nitry Adama Sýkoru, hráčov Popradu Alexa Šoteka a Sebastiána Nahalku, či obrancu Dukly Trenčín Dávida Nátneho. Túto štvoricu sa určite oplatí sledovať podrobnejšie, je dosť možné, že niekotrý z nich v tejto sezóne ešte ukáže svoje hokejové kvality a zlepší svoje šance pre najbližší draft.

Okrem spomínaných hráčov, ktorí už okúsili „príchuť“ extraligy, sa do rebríčka dostali aj Jakub Križan a Jakub Kopecký. Títo dvaja sú juniormi Dukly Trenčín a je možné, že šancu v extralige v tejto sezóne ešte dostanú, rovnako tak aj Luca Krakovský, ktorý by sa mohol objaviť v tíme Slovana Bratislava, či Matej Tomas v drese Popradu. Zdá sa teda, že silný ročník 2004 by mohol zamiešať kartami aj v drafte NHL 2022 a sľubuje lepšiu budúcnosť pre celý slovenský hokej.

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY