× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Trieda a Bieda #47


20.10.2021

Máme za sebou ďalší týždeň a tým pádom aj ďalšie dve extraligové kolá. Aj napriek malej porcii zápasov sa toho odohralo veľa a boli sme dokonca svedkami historických, unikátnych a možno aj neopakovateľných momentov. Posvietili sme si na tých päť najzaujímavejších a najdôležitejších.

Trieda

Gólové hody

V tomto ročníku padá veľké množstvo gólov a my sme za to vďační. Minulý týždeň bol vyrovnaný rekord v počte trinástich gólov za zápas. V súboji tabuľkových susedov Zvolena a Popradu sa rozhodlo až v predĺžení výsledkom 7:6 pre domácich. Videli sme pritom množstvo skvelých akcií, pričom tú najkrajšiu mali popradskí juniori. Okrem toho ale aj tri vlastné góly, všetky do bránky hostí. Popradčania trikrát prehrávali o dva góly, no nakoniec vedenie strhli na svoju stranu len preto, aby oň prišli jedenásť sekúnd pred koncom stretnutia po góle Petra Zuzina. Za „rytierov“ sa ukázala najmä prvá formácia so ziskom jedenástich kanadských bodov. Jednu asistenciu dokonca získal aj brankár Robin Rahm. V tom istom kole padlo v Nitre jedenásť gólov a debakel 8:3 si domov odniesol nováčik z Prešova. Hetrikom sa blysol najproduktívnejší hráč ,,corgoňov“ Marek Tvrdoň.

Škorvánkov shutout

Tohto talentovaného brankára poznáte najmä z košického dresu, ktorý si obliekal tri sezóny. V poslednom ročníku však hájil farby Michaloviec. Podával stabilné výkony s priemerom 2,35 inkasovaných gólov na zápas v základnej časti. V play-off toto číslo výrazne zlepšil a za jeho chrbát prešlo za jedno stretnutie iba 1,34 pukov. Percentuálna úspešnosť jeho zákrokov sa zastavila na 92,87 % , pričom v tomto ohľade sa stal druhým najlepším brankárom ligy. Obdivuhodné číslo aj napriek nižšiemu počtu odchytaných duelov. Tento rok sa pravdepodobne stratil z radarov viacerých extraligových fanúšikov. Zavítal totiž do druhej ligy, konkrétne do Žiliny, ktorá rozhodne nie je zlou destináciou, keďže patrí medzi najväčších adeptov na baráž o postup do extraligy. Momentálne za ,,vlkov“ inkasuje priemerne 2,12 gólu za zápas a s úspešnosťou zákrokov 92,82% je tretím najlepším brankárom ligy. Aj vďaka týmto výkonom a výkonom z minulej sezóny si ho vypožičali „líšky“ na zápas proti „baranom“. Tento krok sa ukázal ako veľmi správny, pretože napriek tomu, že Michalovce strelili iba jeden gól, vyhrali vďaka Škorvánkovej „nule“ a 35 úspešným zákrokom. Naša redakcia ho následne vyhlásila aj za hráča celého kola.

Jedinečný Obdržálek

Každý, kto aspoň jedným očkom sleduje našu najvyššiu hokejovú súťaž, určite zaregistroval meno Petra Obdržálka. Niet sa čo diviť. Český legionár odohral väčšinu svojej kariéry v rodnom Česku, no z posledných dvanástich sezón sa až v jedenástich predstavil pod Tatrami. Najväčšiu stopu zanechal v Skalici, kde od roku 2011 až po rok 2014 nazbieral v 119 dueloch až 108 kanadských bodov, čo znamená priemer takmer bodu na zápas. Následne sa mu darilo aj vo Zvolene, kde mal dve štyridsať bodové sezóny. Na ďalšie dva roky sa presťahoval do Nových Zámkov a v súčasnosti oblieka dres „liptákov“. Práve v ich drese prekonal úctyhodný rekord, ktorý len tak skoro nikto neprekoná, ak vôbec niekto, pretože svoj rekord určite ešte vylepší. V nedeľu totiž dosiahol 325. kanadský bod a predbehol legendárneho Kamila Brabenca. Petr Obdržálek už má síce 35 rokov, no vieme, že s dobrými výkonmi to môže potiahnuť ešte dlhšie. Jemu sa zatiaľ darí a nečakáme, že tak skoro skončí. V tejto sezóne doposiaľ získal v 9 stretnutiach už 8 bodov.

 

Bieda

Popradská „smola“

Štyri zápasy, štyri body. To je pre vicemajstra a jedného z favoritov na titul veľmi málo. Do istej miery za to môžu aj absencie Dávida Skokana, Mareka Hudeca, Dalibora Bortňáka, či ukončenie zmluvy s útočníkom Basarabom, od ktorého pod Tatrami zrejme očakávali viac. Môže za to aj množstvo nepremenených šancí a smolných gólov. Vo Zvolene dostali tri vlastné góly a vyrovnávajúci zásah inkasovali jedenásť sekúnd pred záverečnou sirénou. V zápase proti Nitre dostali opäť dva góly z kategórie šťastných a jeden sporný po pichnutí Adriana Holešinského do Tomekových betónov. Nepopierame, že Popradčania majú nezvyčajné množstvo smoly, ale rozhodne sa to nedá zhodiť iba na tento faktor. Takéto zlyhania sa dajú zhodiť na smolu, ak sa stanú raz za niekoľko kôl. Ak sa takéto zlyhania opakujú každé kolo, problém je niekde inde. Stratiť víťazstvo pár sekúnd pred koncom dva zápasy po sebe a v ďalšom stretnutí nastreliť pár sekúnd pred koncom konštrukciu bránky možno vypovedá o psychike tímu, neistote, chýbajúcej víťaznej mentalite či nedostatku motivácie. Každopádne zverenci trénera Mikulu majú pred sebou ešte kopec roboty.

Spišské trápenie na výjazdoch

Spišská Nová Ves v apríli šokovala nielen Žilinu, keď vyhrala finále druhej najvyššej súťaže a postúpila do extraligy. Následne ohlásila nových sponzorov, výrazne vyšší rozpočet a pochopiteľne aj viaceré posily, pričom silná kostra tímu ostala. „Spišiaci“ sa nenechávajú zahanbiť a podávajú slušné výkony. Momentálne okupujú deviatu priečku tabuľky s desiatimi bodmi, pričom od šiesteho miesta ich delí len jedno víťazstvo. Za to sme ich ale do tohto týždňovej biedy nezaradili. Zatiaľ čo doma sa im darí a prehrali iba s Popradom, vonku nedokázali zvíťaziť ani raz z piatich stretnutí a jeden bod vydolovali iba proti Nitre. Za to ich už pochváliť nemôžeme. Na druhú stranu, ak si zvyknú na klziská súperov a začnú na nich zbierať body, môže ich to vyšvihnúť do prvej šestky, čo by znamenalo priamy postup do play-off. Zatiaľ sme však iba na začiatku súťaže a môže sa toho stať priveľa. My budeme čakať na ďalšie zápasy a sme zvedaví, ako si bude nováčik počínať aj naďalej. Najmä na ľade súperov.

 

autor: Daniel Kopáč | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY