× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Trieda a Bieda #48


27.10.2021

Prešiel ďalší týždeň a to znamená, že opäť sme si pre vás pripravili ďalší diel našej rubriky „Trieda a bieda“. Tentokrát okrem klasických dvoch kôl sme videli aj predohrávku medzi Popradom a Trenčínom, pretože „kamzíci“ budú hrať kontinentálny pohár. Boli sme svedkami najmä veľkej zmeny formy viacerých tímov. Dáme si teda špeciál, v ktorom sa zameriame práve na to.Poďte sa s nami pozrieť, komu sa darilo a naopak, kto si v tabuľke pohoršil.

Trieda

Stúpajúca forma Košíc

„Oceliari“ začali sezónu veľmi zle a prehrali prvé tri duely. Potom začali aj vyhrávať, ale ich forma bola kolísavá. Mnohí fanúšikovia boli nemilo prekvapení, najmä vzhľadom na ich káder. Obrovská kvalita sa poprieť nedala, len ostávalo pretaviť ju do výkonov. Bolo iba otázkou času, kedy si útoky sadnú a začnú vyhrávať. Fanúšikovia sa dočkali a dôkazom boli ich výkony za uplynulý týždeň, keď najprv deklasovali Spišskú Novú Ves 7:1 a následne aj Zvolen 6:2. Veľké pozitívum je, že sa dokázali presadiť všetky formácie. Vyrovnanosť v tíme je totiž základným kameňom úspechu. Najvýraznejšou postavou bol Alan Mcpherson, ktorý si v tomto dvojzápase pripočítal päť bodov za dva góly a tri asistencie. Vyrovnané výkony podali aj obaja brankári. Košarišťan za svoj chrbát pustil iba jeden puk a Riečický dva. Najbližšie ale Košičanov čaká trojica súbojov na klziskách súperov. Postupne ich budú hostiť Nitra, Slovan a Michalovce. Práve tieto tri tímy sú v tabuľke pred nimi, takže sa môžeme tešiť na skvelý hokej. Zároveň nám tieto stretnutia ukážu, či „oceliari“ našli svoju skutočnú formu.

Prešov na víťaznej vlne

Nikto nevedel, čo od prešovského nováčika čakať. Množstvo hráčov sa do tohto tímu presunulo z minulosezónneho kádra Detvy, pričom prišli aj nové zaujímavé posily. Vo veľkom očakávaní boli najmä fanúšikovia Prešova, pretože najvyššia hokejová liga zavítala do tretieho najväčšieho mesta Slovenska po dvadsiatich troch rokoch. Priania priaznivcov boli vypočuté a príchuť tohto momentu bola sladká, keďže doma zdolali trojnásobného majstra z Banskej Bystrice 5:4. Nadšenie ale netrvalo dlho a z ďalších ôsmich stretnutí vydolovali zverenci Ernesta Bokroša iba tri body. Minulý týždeň sa karta otočila a prvýkrát dokázali uspieť v dvoch zápasoch po sebe. Víťazstvá režírovali viacerí hráči, ale najvýraznejší bol Jonathan Charbonneau. V najbližšom dueli čakajú Prešovčanov Nové Zámky, a keďže sú tabuľkoví susedia a delí ich od seba iba jeden bod, pôjde o veľmi zaujímavý a dôležitý zápas. Ak by ho Prešov zvládol, mal by možnosť posunúť sa v tabuľke ešte vyššie, čo by bola obrovská psychická spruha. Zároveň treba povedať, že „koňare“ majú svojmu najbližšiemu súperovi čo vracať, keďže prvé vzájomné stretnutie týchto tímov sa skončilo výsledkom 8:1 v prospech „býkov“.

Bieda

Vicemajster bez bodu

Za posledné roky sme boli svedkami výrazného vzostupu „kamzíkov“. Minulý rok im už chýbal iba krôčik k vysnívanému titulu. Zbrane ale nezložili a rozhodne plánovali podobný úspech aj tento rok. Začali veľmi dobre a dokonca boli chvíľu prví. Neostali tam ale dlho. Čakali ich už iba súperi z kategórie silných a body do tabuľky im prestali pribúdať. Momentálne ťahajú sériu piatich prehier v rade. To už dlho nezažili a dokonca prehrali so Slovanom v riadom hracom čase po desiatich rokoch. Ich forma sa pritom stále zhoršuje. Poprad minulý týždeň odohral až tri stretnutia a nezískal ani jeden bod. „Kamzíci“ sa trápia najmä v koncovke. Herne a strelecky sa súperom vyrovnať dokážu, dokonca ich aj predčiť, ale v každom jednom dueli strelia o gól menej. Problémom sú nepresvedčivé výkony nových hráčov, čo vyústilo až do odchodu Basarabu, ale aj zranenia či choroby. Na súpiske pred zápasom s Michalovcami figurovalo až sedem juniorov a a na rozkorčuľovaní sa zranil brankár Marek Čiliak, a keďže ďalší gólman Popradu Tomáš Tomek je chorý, zastúpiť ho musel Valluš. Problémom tímu trénera  Mikulu je hlavne nedostatočne široký káder, ale v súčasnej situácii to majú kluby veľmi ťažké. Sme však presvedčení, že príde nejaký nový impulz, útoky do seba zapadnú, hráči, ktorí bodovo mlčia, sa začnú presadzovať a v tabuľke bude Poprad stúpať. No zatiaľ to tak nie je, a preto Podtatrancov musíme zaradiť do biedy.

Nelichotivá forma Nových Zámkov

„Býci“ mali od začiatku sezóny kolísavú formu. V jednom kole zdolali zverenci trénera Majorossa Prešov 8:1 a v ďalšom prehrali s Popradom 3:8. V posledných dvoch kolách síce predviedli pekné výkony, najmä v Nitre, kde svojho súpera prestrieľali v pomere 19:36, ale stačilo to iba na jeden bod po prehre v predĺžení. Následne sa nestratili ani v hlavnom meste, ale nepodarilo sa im skórovať. Najväčšou slabinou Novozámčanov je ofenzíva. V počte strelených gólov majú druhý najhorší útok. V jedenástich kolách rozvlnili sieť dvadsaťsedemkrát. Ako sme už vyššie spomenuli, najbližšie ich čaká veľmi dôležitý zápas proti Prešovu.

autor: Daniel Kopáč / grafika: Marián Kubík

 

 

PODOBNÉ ČLÁNKY