× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Mladíci v hre: nečakaný líder produktivity!


28.10.2021

Po odohratí prvej pätiny zápasov základnej časti sme sa zamerali na vyťaženosť a čísla produktivity hráčov do dvadsať rokov, ktorí dostávajú šancu v jednotlivých tímoch extraligy. Pred sezónou by asi väčšina hokejových fanúšikov tipovala na čelo tohto ukazovateľa jedného z dvojice našich najperspektívnejších mladíkov, Filipa Mešára alebo Šimona Nemca. Obaja síce okupujú horné priečky štatistík a zaostávajú len minimálne, lídrov produktivity a počtu strelených gólov v tejto vekovej kategórie treba hľadať inde.

Rebríček produktivity juniorov, po odohratí prvej pätiny zápasov, prekvapivo vedie zvolenský útočník Maroš Jedlička. V jedenástich dueloch získal osem bodov za tri góly a päť asistencii, jeho ice- time na úrovni viac než 179 minút ho radí k najviac vyťažovaným juniorom. Jedlička je tak trochu v tieni perspektívnej dvojice Nemec – Mešár, no i on ukazuje svoju šikovnosť a potenciál do budúcnosti a v prebiehajúcej sezóne bude  pri udržaní výkonnosti platným hráčom pre HKM. Pod Pustým hradom dostáva pravidelne šancu aj dvojica Dalibor Ďuriš a Nikolas Gubančok. Duriš v drese „rytierov“ nastúpil síce v desiatich dueloch, na tri body za jeden gól a dve asistencie mu však stačilo iba necelých 22 minút. Vo Zvolene by mali tomuto hráčovi určite dávať viac priestoru.

Spomínaná dvojica Mešár – Nemec okupuje spolu druhú priečku produktivity, Popradčan je na tom lepšie v počte strelených gólov – štyri, Nitran zase v počte prihrávok – sedem. Aj Filip Mešár patrí k najvyťaženejším mladíkom v extralige, nastúpil vo všetkých dvanástich zápasoch Popradu a v jeho hre vidno v porovnaní s minulou sezónou výraznejší progres, čo sa však očakávalo. V Poprade pravidelne nastupuje aj ďalšia dvojica mladíkov – Adrián Valigura a Jakub Dziviak, ich vyťaženosť je však veľmi nízka.

zdroj: facebook HK Dukla Trenčín

V počte strelených gólov vedie Trenčan Samuel Honzek, zaznamenal už šesť presných zásahov, pričom mu na to stačilo iba pätnásť striel na bránu. Práve Honzeka si všimli aj v zahraničí a umiestnil sa v nedávno vydanom rebríčku Players to watch. V trenčianskej Dukle z mladíkov bodoval ešte Samuel Krajč, no na konte má zatiaľ iba jeden kanadský bod.

Suverénnym lídrom produktivity obrancov je už spomínaný Šimon Nemec, ktorý získal v jedenástich zápasov sedem kanadských bodov za sedem asistencii, no gól sa mu v prebiehajúcej sezóne ešte nepodarilo vsietiť. Pre obrancu v dôležitejšom ukazovateli – bodovaní +/- je však lídrom medzi hráčmi do dvadsať rokov. Nemec je zároveň aj najvyťaženejším mladíkom a jeho ice-time sa blíži k 200 minútam. Podstatne menej majú odohrané jeho spoluhráči Adam Sýkora a Martin Volko, ktorí zatiaľ bodovali iba v jednom zápase, no nastupujú pravidelne.

Juniorské želiezko v ohni vytiahli aj v Nových Zámkoch, a to v podobe sedemnásť ročného Martina Mišiaka. Rodák z Banskej Bystrice má za sebou skúsenosti z českej aj fínskej mládežníckej súťaže a práve u „býkov“ ich môže preniesť do slovenskej extraligy. So štyrmi asistenciami je zatiaľ lídrom štatistík juniorov Nových Zámkov. Šancu v drese „býkov“ dostal aj Ferdinand Tóth, ktorý však odohral iba necelých deväť minút, no i tak zaznamenal jeden kanadský bod za asistenciu.

Najproduktívnejším juniorom Banskej Bystrice je útočník Kevin Jendroľ, ktorý si doposiaľ pripísal tri kanadské body za gól a dve asistencie. „Barani“ však majú kvalitného juniora v bránke, a to v podobe Filipa Belányiho, ktorý má úspešnosť zákrokov na úrovni cez 90 % v deviatich odchytaných zápasoch. Belányi však už prekonal vekovú hranicu dvadsať rokov. Z juniorov Banskej Bystrice bodoval ešte Dominik Sojka, ktorý nastúpil iba v dvoch dueloch.

S troma kanadskými bodmi je mládežníckym lídrom Liptovského Mikuláša útočník Markus Michalík. Odchovanec domáceho celku dostáva pravidelne príležitosti v drese Liptákov a budeme pozorne sledovať, či sa prejavená dôvera trénerov odzrkadlí aj v jeho produktivite a predvedenej hre, nakoľko dôležité skúsenosti zo seniorského hokeja by po minulej sezóne už mal mať. Na Liptove pôsobí aj obranca Matej Ilenčík, ktorý má zase skúsenosti zo švédskej mládežníckej súťaže, určite sa preto oplatí sledovať aj tohto beka.

zdroj: facebook HK Nitra

Slovan Bratislava pred sezónou angažoval zaujímavého obrancu Andreja Goliana. Ten si v jedenástich odohraných zápasoch na svoje konto pripísal jeden gól a dve asistencie, v prípade zadáka sú nemenej dôležité aj jeho obranné povinnosti, ktoré si musí plniť. Aj v Michalovciach dostáva priestor perspektívny bek Dávid Mudrák, z pohľadu štatistík je na tom podobne ako jeho rovesník Golian, i keď Mudrák odohral o dva zápasy menej, jeho vyťaženosť je vyššia než je to v prípade obrancu „belasých.“ Zadné rady Zemplínčanov dopĺňa ďalší mladý bek, Dávid Hajnik, ten však v prebiehajúcej sezóne nedostal príliš veľa príležitostí – neodohral ani päť minút. Stihol si však pripísať bod za jednu asistenciu.

Dvojica Timotej Tomala, Gabriel Olejník nastupuje pravidelne v drese Spišskej Novej Vsi, ich vyťaženosť je však nízka, útočník Tomala odohral 23 minút a pripísal si dve asistencie, obranca Olejník nastúpil v jedenástich zápasoch na takmer 37 minút a zaznamenal jeden presný zásah. Podobne málo vyťažuje svojich mladíkov aj druhý nováčik, HC GROTTO Prešov. Denis Bakala odohral necelých štyridsať minút, Oliver Turan niečo málo cez šesťdesiat minút. Obaja zadáci majú na konte len jeden kanadský bod a v hodnotení +/- sú v záporných číslach. 

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY