× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Čo nás čaká v extraligovom novembri?


03.11.2021

Extraliga sa v priebehu októbra svižne rozbehla, za nami je už viac než štvrtina základnej časti, a hoci do novembrového programu zasiahne reprezentačná prestávka, aj v tomto mesiaci nás čaká slušná porcia zápasov, doplnená semifinálovými duelmi Slovenského pohára. Ako tomu býva zvykom, pozície v tabuľke sa menia s každým kolom, rozdiely medzi tímami sú minimálne, no poradie klubov už čo to naznačuje do ďalšieho priebehu základnej časti a odhaľuje, s kým počítať na vyšších priečkach. Šancu ale stále majú aj mužstvá zo spodnej polovice tabuľky, v hre je totiž ešte veľmi veľa bodov.

Osemkolový november

Jedenásty mesiac roka prinesie osem ligových kôl, pričom tentokrát sú na programe okrem víkendových stretnutí aj dve kolá v priebehu týždňa, takže ani tento mesiac nebude porcia extraligových zápasov malá, práve naopak. Prekaziť to však môže zhoršená epidemická situácia, čo v závere predchádzajúceho mesiaca už pocítila Spišská Nová Ves, z bližšie nešpecifikovaných zdravotných dôvodov nenastúpil na dva zápasy ani Poprad. V prípade zhoršenia situácie teda môže dôjsť k zmenšeniu počtu duelov a ich odloženie, dúfajme však, že nepôjde o výrazné narušenie zápasového programu. 

Posledné miesto pre nováčika?

Hokejisti Spišskej Novej Vsi sa v priebehu októbra prepadli na poslednú priečku v tabuľke a počas tohto mesiaca budú mať Spišiaci náročné sa z tejto pozície dostať. Hoci na ôsme miesto Popradu strácajú iba päť bodov, nováčikovi nenahráva najmä spomínaná situácia s ochorením covid-19. Tá ich bude stáť stopku na niekoľko dní, zároveň aj vypadnutie niektorých hráčov z tréningového procesu a strata formy. I keď, tú na Spiši nemajú už od polovice októbra, v ostatných štyroch zápasoch ťahali za kratší koniec a vydolovali z nich iba jeden bod. Práve kvôli týmto faktorom bude mať Spišská Nová Ves pred sebou náročnú úlohu sa z poslednej pozície dostať. Napomôcť tomu môžu zlé výsledky Liptovského Mikuláša, ktorý je pred Spišskou Novou Vsou na jedenástom mieste iba zásluhou lepšieho skóre, resp. Nových Zámkov, ktoré majú „náskok“ iba dva body. V hre je dvadsaťštyri bodov, pozície sa preto môžu veľmi ľahko zmeniť.

Reprezentačná prestávka

V novembri je na programe aj prvá tohtosezónna reprezentačná prestávka v rámci extraligy, Slováci sa predstavia tradične na Nemeckom pohári v Krefelde, a to v termíne od 8.11 do 14. 11. 2021. Po reprezentačnom zraze v Bratislave odcestujú slovenskí hokejisti do Nemecka, kde nastúpia proti Švajčiarsku, Olympijskému výberu Ruska a napokon proti domácemu celku. Do nominácie na tento turnaj sa dostalo hneď desať hráčov extraligy – brankár Filip Belányi, obrancovia Daniel Gachulinec, Dávid Mudrák a Martin Vitaloš a útočníci Samuel Buček, Adrián Holešinský, Filip Krivošík, Filip Mešár, Pavol Regenda a Samuel Takáč. Podľa menoslovu hráčov tak bude mať najväčšie zastúpenie HK Nitra - štyroch hokejistov, nasleduje Slovan Bratislava a HK Dukla Ingema Michalovce, oba celky rovnako s dvojicou hráčov, po jednom zástupcovi bude mať v reprezentačnom výbere HC ´05 Banská Bystrica a HK Poprad. Výsledky prvého reprezentačného zväzu tak budú mať aj výraznú extraligovú stopu.

foto: Projekt Timeout (Miroslava Maťašová)

Udrží sa Slovan na čele ligovej tabuľky?

Na čelo tabuľky sa v priebehu októbra prepracoval Slovan Bratislava, treba povedať že zaslúžene. Celok z hlavného mesta prehral naposledy 15. októbra a v priebehu celého mesiaca zaknihoval v extralige iba dve prehry. To mu právom prinieslo priebežnú prvú priečku s náskokom piatich bodov pred druhými Michalovcami. Ak si Slovan udrží formu, bude náročné ho na čele ligy vystriedať, no nie nemožné. Na “dostrel” sú okrem spomínaných Michaloviec aj Zvolen, Nitra a Košice, medzi prvým a piatym je rozdiel na úrovni deviatich bodov. Bratislavský Slovan ťažil aj z výhody domáceho prostredia, posledné štyri zápasy odohral doma. Podobne to bude aj v novembri, z ôsmich stretnutí sa až päť odohrá na štadióne Ondreja Nepelu, čo určite bude nahrávať Slovanu, poraziť ho na vlastnom štadióne je totiž náročné a v aktuálnej sezóne sa to zatiaľ podarilo iba Banskej Bystrici, aj to až po samostatných nájazdoch.

Slovenský pohár

Počas reprezentačnej prestávky sa tiež odohrá semifinále Slovenského pohára v ktorom sa predstaví až trojica extraligistov - Prešov, Zvolen a Košice. Trojicu doplní celok z druhej najvyššej súťaže, Vlci Žilina. Duel medzi Prešovom a Zvolenom je na programe 11. novembra, o deň neskôr nastúpia proti sebe Žilina a Košice. Aktuálna forma týchto mužstiev napovedá, že z víťazstva by sa mali tešiť hosťujúce celky, teda Zvolen a Košice, no najmä v prípade Žiliny, ktorá je na čele SHL, je možné, že sa proti extraligovému súperovi bude chcieť “vytiahnúť” a ukázať v dobrom svetle.

Na záver ponúkame výber najatraktívnejších novembrových zápasov, ktoré sa určite oplatí sledovať a pri ktorých predpokladáme, že dokážu zamiešať poradím v tabuľke:

 

05.11.2021 17:30 HC Košice - HK Dukla Ingema Michalovce

05.11.2021 18:00 HK Poprad - HC GROTTO Prešov

05.11.2021 19:00 HC Slovan Bratislava - HKM Zvolen

07.11.2021 16:00 HKM Zvolen - HK Dukla Ingema Michalovce

17.11.2021 15:30 HK Nitra - HK Dukla Ingema Michalovce

19.11. 2021 17:30 HK Dukla Ingema Michalovce - HC Slovan Bratislava

19.11.2021 17:30 HKM Zvolen - HC ‘05 Banská Bystrica

19.11.2021 19:00 HC GROTTO Prešov - HC Košice

26.11.2021 17:30 HC Košice - HK Dukla Trenčín

26.11.2021 18:00 HK Spišská Nová Ves - MHk 32 Liptovský Mikuláš

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY