× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

ROZHOVOR S HRÁČOM TÝŽDŇA: Michal Chovan


06.11.2021

Fanúšikovia Tipos extraligy ho poznajú ako kreatívneho hokejistu, ktorý si dlhodobo udržiava vysoký výkonnostný štandard. Jeho doménou je predovšetkým režírovanie hry, prakticky v každom ročníku si na svoje konto pripíše veľké množstvo asistencií. Počas posledných dvoch októbrových zápasov získal štyri kanadské body, vďaka čomu sa dostal medzi vybranú trojicu v našej rubrike „hráč týždňa“. Naším respondentom bol skúsený útočník a kapitán HC Košice Michal Chovan.

„Oceliari“ vstúpili do tejto sezóny troma prehrami v rade, po nich sa však mužstvo dokázalo naštartovať a z nasledujúcich jedenástich súbojov nebodovalo len v dvoch. Zo štatistického pohľadu sa hráči z metropoly východu môžu pochváliť jednou z najlepších obrán v lige, pričom v poslednom období sa im výraznejšie začalo dariť aj v ofenzíve – majstrovi zo Zvolena nastrieľali poltucet gólov, v Spišskej Novej Vsi sa presadili sedemkrát, v Nitre zaznamenali počas deviatich minút až štyri presné zásahy. „Naše mužstvo bolo vytvorené prakticky nanovo, zmena nastala aj na trénerských pozíciách. Začiatok nebol z našej strany možno úplne ideálny, no postupom času si to správne sadlo, vytvorila sa medzi nami správna chémia. Myslím si, že práve vďaka tomu sa nám začalo dariť aj strelecky. K efektivite nám takisto pomohlo zlepšenie v presilových hrách,“ obzrel sa za doterajším priebehom sezóny Chovan, ktorý hráva v útoku s ruským duom Denis Paršin – Vadim Pereskokov. Treba povedať, že tejto útočnej formácii sa doposiaľ naozaj darí – Chovan s Peroskokovom patria medzi najproduktívnejších košických hráčov, Paršin si po svojom príchode drží priemer vyše bod na zápas. „Čo sa týka spolupráce s mojimi ruskými spoluhráčmi, musím povedať, že sú to veľmi kvalitní hokejisti. Hrá sa mi s nimi naozaj dobre, veľmi rýchlo sme si porozumeli,” teší sa košický kapitán.

Okrem zisku kanadských bodov zaujal koncom októbra Michal Chovan aj fair-play gestom v stretnutí na ľade bratislavského Slovana. Na začiatku tretej tretiny košický útočník Allan McPherson nechtiac trafil pukom malého chlapca sediaceho v hľadisku, na čo Chovan zareagoval tým, že mladému fanúšikovi Slovana daroval svoju hokejku. „V prvom momente som nevedel, čo presne sa tomu chlapcovi stalo, no videl som, že sa okolo neho zbiehajú ľudia, tak mi došlo, že to bude niečo vážnejšie. To darovanie hokejky bolo spontánnou reakciou na danú situáciu,“ vyjadril sa zvolenský rodák k netradičnému momentu.

Michal Chovan pôsobí v Košiciach tretiu sezónu. Počas tej prvej bol súčasťou silného tímu, ktorý hral prakticky celý čas o čelo tabuľky, až kým súťaž neprerušilo vypuknutie pandémie. V ročníku 2020/2021 boli výsledky „oceliarov“ z rôznych príčin o čosi horšie, tentoraz sa však dal v druhom najväčšom slovenskom meste dokopy tím, ktorý v jubilejnej storočnicovej sezóne môže ukončiť dlhé košické čakanie na výraznejší úspech. „Ja osobne neobľubujem porovnávať silu tímov z rozličných sezón. Pred dvoma rokmi sme mali k dispozícii dobré mužstvo, ktoré mohlo dosiahnuť úspech, no vieme, aké okolnosti to prerušili. Teraz sme si síce nestanovili konkrétny výsledkový cieľ, no máme kvalitný tím, ktorý môže mieriť vysoko. V kabíne cítiť obrovskú túžbu po úspechu,“ zdôraznil majster Slovenska z roku 2013.

 

autor: Samuel Brecko | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY