× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Extraligoví hráči na Nemeckom pohári


11.11.2021

Po ročnej prestávke sa slovenská reprezentácia v prebiehajúcej sezóne opäť predstaví na tradičnom prípravnom turnaji – Nemeckom pohári, ktorý sa uskutoční v termíne od 11. do 14. novembra v Krefelde. Výber SR nastúpi postupne proti Švajčiarsku, Olympijskému výberu Ruska a domácemu Nemecku. Z pôvodne desiatich nominovaných extraligových hráčov sa zo zdravotných dôvodov udialo v tíme trénera Craiga Ramsayho viacero zmien a aj vďaka svojej aktuálnej forme si vypýtalo miestenku na tento turnaj až dvanásť zástupcov našej najvyššej súťaže, ktorí sa predstavia na všetkých hráčskych postoch. Zastúpenie bude mať v Nemecku šesť extraligových mužstiev. 

Brankársku dvojicu bude tvoriť Matej Tomek, ktorého doplní Filip Belányi. Obaja majú len veľmi malé reprezentačné skúsenosti, no podľa slov generálneho manažéra Miroslava Šatana, ktorý sa vyjadril pre hockeyslovakia.sk, by mal Belányi dostať šancu minimálne v jednom zo zápasov, ktoré v Nemecku odohráme. Aktuálna brankárska jednotka Banskej Bystrice si nomináciu zaslúžila najmä svojimi výkonmi a potenciálom do budúcnosti, keďže má iba dvadsať rokov. Zároveň pôjde o jediného zástupcu „baranov“ v tomto reprezentačnom zraze. Mladý brankár nastúpil v prebiehajúcom ročníku ligy na 10 zápasov, z ktorých má úspešnosť na úrovni 90,71%. 

Zadné rady vystuží trojica extraligistov – Daniel Gachulinec, David Mudrák a Martin Vitaloš. Najskúsenejší z tejto trojice z pohľadu reprezentácie je obranca Slovana Daniel Gachulinec, ktorý má na konte pätnásť reprezentačných štartov, no zatiaľ sa mu počas nich ešte nepodarilo skórovať. Šancu dostáva aj v prebiehajúcej sezóne, v ktorej patrí k oporám zadných radov „belasých.“ Priestor opäť bude mať aj mladý obranca Nitry, Martin Vitaloš. Ten sa objavil v A – mužstve už v priebehu minulej sezóny, kedy debutoval v prípravnom zápase Kaufland Challenge 2021 proti Lotyšsku. Okrem toho si na svoje reprezentačné konto pripísal ešte dva duely, do výberu na majstrovstvá sveta v Rige sa však neprebojoval. Možnosť zabojovať teda bude mať aj v tejto sezóne. Debutantom medzi obrancami bude Michalovčan David Mudrák, skúsenosti s reprezentáciou má však už z juniorských kategórii a veľmi dobré miesto zastáva aj v tíme Michaloviec. Aj v jeho prípade ide o mladého hráča s dobrým potenciálom, dostáva preto šancu ukázať sa na medzinárodnom fóre.

Zvyšná osmička extraligistov sa predstaví v útoku, najväčšie zastúpenie má HK Nitra, a to až v podobe štyroch hráčov. Niet sa čo čudovať, útok „corgoňov“ je v prebiehajúcej extraligovej sezóne najproduktívnejší. Štvorica Nitry v zastúpení Samuel Buček, Filip KrivošíkAdrián Holešinský a Jozef Baláž by mala túto produktivitu preniesť aj do reprezentácie. Traja z nich už majú vo svojom mladom veku isté reprezentačné skúsenosti, týmto trom sa zároveň podarilo v slovenskom drese aj skórovať. Debutantom medzi “corgoňmi” bude šikovný a rýchly útočník Jozef Baláž, ktorý prišiel pod Zobor z druhej najvyššej českej súťaže, a v tomto ročníku sa javí v dobrom svetle. V pätnástich zápasoch zaznamenal sedem gólov a dve asistencie, čo ho síce neradí k najproduktívnejším, no do konca sezóny je ešte ďaleko.  Najlepšie reprezentačné „čísla“ má Filip Krivošík, nastúpil v siedmich dueloch a zaznamenal tri góly. O niečo väčšie skúsenosti s reprezentáciou má dvojica Buček – Holešinský, obaja odohrali 11 stretnutí a zaznamenali v nich tri, resp. dva presné zásahy. 

 

foto: Projekt Timeout (Tomáš Cicoň)

Druhým zástupcom michalovskej Dukly bude v Nemecku Pavol Regenda. Aj on má iba minimálne skúsenosti s medzinárodným hokejom, doposiaľ nastúpil v štyroch dueloch, no ani v jednom neskóroval. V drese „líšok“ sa mu však v prebiehajúcej sezóne darí pomerne dobre, zaznamenal deväť kanadských bodov za tri góly a šesť asistencii v pätnástich zápasoch. Aj pre neho bude účasť na Nemeckom pohári dôležitá najmä z hľadiska jeho hokejovej, a aj reprezentačnej budúcnosti. Útočnú oktávu doplní ďalšia trojica debutantov. Zatiaľ, čo prvý z nich, Filip Mešár, má iba sedemnásť rokov a podobne, ako v minulej sezóne Šimon Nemec či Juraj Slafkovský, bude medzi mužmi najmä naberať cenné skúsenosti. Pri jeho šikovnosti a potenciáli však zrejme môžeme očakávať aj nejaké kanadské body. Naopak druhý z nich, Samuel Takáč, bude v národnom drese debutovať až vo veku 29 rokov. Nomináciu na turnaj si vypýtal najmä aktuálnou formou a svojou vysokou produktivitou. V drese Slovana Bratislava, zaznamenal už devätnásť kanadských bodov (7+12) a očakáva sa, že si nejaké body pripíše aj v Nemecku, možno už hneď pri svojom debute. 

Do nominácie sa dodatočne dostal okrem Nitrana Baláža aj Juraj Šiska, aktuálne hráč HC Nové Zámky. Ten zažíva zrejme najlepšiu sezónu vo svojej kariére medzi mužmi, v drese “býkov” si doposiaľ pripísal 13 kanadských bodov za desať gólov a tri asistencie, na čo potreboval pätnásť zápasov. Zdá sa, že výmena z Nitry, v ktorej pôsobil päť sezón, do neďalekých Nový Zámkov mu výrazne pomohla a naplno sa prejavuje jeho herný potenciál, ktorý sa mu v rodnom klube nepodarilo rozbaliť. Šiška už má určité skúsenosti s reprezentačným hokejom, či už v mládežníckych kategóriách, alebo neskôr na univerziáde či v tzv. olympijskom reprezentačnom výbere, no v A -mužstve ešte nehral.

Nominovaní extraligisti majú na konte dovedna iba 51 odohratých zápasov, čo je dokonca menej ako najskúsenejší Peter Čerešňák, ktorý má za sebou 83 reprezentačných štartov, v počte gólov osem sa extraligisti takisto “iba” vyrovnali kapitánovi mužstva. V Nemecku teda pôjde v prvom rade o naberanie skúseností medzi mladými hráčmi, ktorí tak dostávajú šancu ukázať, čo v nich je a prípadne aj zabojovať o miestenku na februárovú olympiádu či následné majstrovstvá sveta v hokeji.  

 

NOMINÁCIA SR NA NEMECKÝ POHÁR 2021 V KREFELDE:

Brankári: Matej Tomek (HC Kometa Brno/ČR, 1/0), Filip Belányi (HC´05 Banská Bystrica, 0/0)

Obrancovia: Peter Čerešňák (HC Plzeň/ČR, 83/8), Daniel Gachulinec (HC Slovan Bratislava, 15/0), Michal Ivan (HC Bílí Tigři Liberec/ČR, 4/0), Samuel Kňažko (TPS Turku/FIN, 19/0), Patrik Koch (HC Vitkovice Ridera/ČR, 33/0), Dávid Mudrák (HK Dukla Ingema Michalovce, 0/0), Mislav Rosandič (HC Bílí Tigři Liberec/ČR, 32/0), Martin Vitaloš (HK Nitra, 3/0)

Útočníci: Jozef Baláž (HK Nitra, 0/0), Samuel Buček (HK Nitra, 11/3), Dávid Gríger (HC Bílí Tigři Liberec/ČR, 8/1), Adrián Holešinský (HK Nitra, 11/2), Patrik Hrehorčák (HC Oceláři Třinec/ČR, 4/0), Michal Krištof (HC Kometa Brno/ČR, 45/6), Filip Krivošík (HK Nitra, 7/3), Filip Mešár (HK Poprad, 0/0), Pavol Regenda (HK Dukla Ingema Michalovce, 4/0), Miloš Roman (HC Oceláři Třinec/ČR, 13/3), Juraj Šiška (HC Nové Zámky, 0/0) Samuel Takáč (HC Slovan Bratislava, 0/0)

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY