× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Tím rodákov: HC ’05 Banská Bystrica


12.11.2021

Aj napriek tomu, že sa snažíme väčšinou vytvoriť tím rodákov z hráčov, ktorí hokejovo vyrastali v klube svojho rodiska, v prípade Banskej Bystrice sme vybrali aj odchovancov iných mužstiev. Región v okolí Banskej Bystrice má silnú hokejovú tradíciu a nájdeme teda aj hráčov, ktorí s hokejom začínali v pár kilometrov vzdialenom Zvolene. Preto sme sa rozhodli zaradiť do nášho výberu aj hokejistov, ktorých materským klubom nie je Banská Bystrica.

Adam Trenčan

Pri formovaní mužstva rodákov z Banskej Bystrice by sa brankárskou jednotkou stal jednoznačne tridsaťjedenročný gólman, ktorý ako kmeňový hráč HKM Zvolen vypomáha prvoligovému Žiaru nad Hronom. Trenčan je síce bystrickým rodákom, ale hokejovo vyrastal vo Zvolene. Svoju extraligovú kariéru započal zvolenský odchovanec vo svojom materskom klube v sezóne 2011/2012, kedy nastúpil v dvadsiatich troch stretnutiach. V rámci extraligy si rovnako vyskúšal pôsobenie v Skalici, Nitre a Michalovciach, až sa napokon po deviatich sezónach vrátil späť do Zvolena, s ktorým minulú sezónu vybojoval majstrovský titul, čo je zatiaľ jeho najväčší hokejový úspech. Túto sezónu síce oblieka „iba“ prvoligový dres, ale svojou úspešnosťou zákrokov 93,9 % dokazuje, že si zaslúži stabilné miesto v extralige.

Tomáš Zigo

Pri tvorbe útoku, sa našou voľbou číslo jeden stal dvadsaťdeväťročný odchovanec Banskej Bystrice. Šikovný center odštartoval svoju profesionálnu kariéru v projekte „HK Orange 20“, kde štartoval v sezónach 2010/2011 a 2011/2012 dokopy dvadsať šesťkrát. V rovnakom roku debutoval aj v najvyššej slovenskej súťaži. Patril k dlhoročným a stabilným oporám „baranov“. Ich dres obliekal dlhých sedem sezón a pod Urpínom zaznamenal najväčšie úspechy. V sezóne 2016/2017 získal titul majstra a v ročníkoch 2014/2015 a 2015/2016 sa stal extraligovým vicemajstrom. V sezóne 2019/2020 po ňom siahol Slovan Bratislava a zdá sa, že urobil dobre. V súčasnosti patrí k významným pilierom mužstva. Jeho kvalitné výkony mu otvorili dvere aj do reprezentácie. V najcennejšom drese hájil slovenskú trikolóru v sezónach 2018/2019 a 2019/2020 šestnásťkrát a na svoje konto si pripísal tri asistencie.

Patrik Lamper

Banskobystrický odchovanec začal svoju extraligovú kariéru v sezóne 2011/2012 rovnako ako Zigo, pod Urpínom. Ako jeden z mála hráčov ostal verný počas celého pôsobenia v extralige materskému klubu. Dvadsaťosemročný útočník tak počas svojej desaťročnej profesionálnej kariéry získal trikrát titul majstra a dvakrát titul vicemajstra. V aktuálnej sezóne sa však rozhodol pre zmenu a upísal sa českému extraligovému Hradci Králové. Za zmienku stojí jednoznačne aj jeho pôsobenie na reprezentačnej úrovni, kde pôsobil v ročníkoch 2017/2018 a 2019/2020. V drese s dvojkrížom na hrudi sa predstavil deväťkrát vrátanie Zimnej olympiády v Pjongčangu.

Rastislav Gašpar

Dvadsaťsedemročný rodák spod Urpína debutoval v extralige už ako dvadsaťročný. V sezóne 2013/2014 sa v materskom klube v tridsiatich piatich stretnutiach strelecky presadil dvanásťkrát a asistoval šesťkrát. Nasledujúci rok odišiel skúsiť šťastie do Skalice, tam sa však príliš dlho nezohrial, a tak sa v ročníku 2015/2016 mohol tešiť z titulu vicemajstra vo farbách Banskej Bystrice. V nasledujúcom roku sa rozhodol upísať Detve, v ktorej strávil štyri sezóny. V roku 2020 podpísal zmluvu so Slovanom Bratislava, kde mu jeho kvalitná forma zabezpečila stabilné miesto v extraligovom kádri.

Marek Biro

Urastený obranca zo stredného Slovenska strávil väčšinu svojej športovej kariéry v drese „baranov“. V extralige sa presadil už ako dvadsaťtriročný v sezóne 2008/2009. Postupom rokov si vybudoval stále miesto v kádri, a tak sa môže pýšiť spolu s „baranmi“ titulom extraligového majstra z ročníka 2018/2019 a titulom vicemajstra v rokoch 2014/2015. V rámci extraligy krátko pôsobil aj v Trenčíne a Piešťanoch. V aktuálnej sezóne sa rozhodol podpísať zmluvu v Poľsku, kde pôsobí v tamojšej najvyššej lige.

Andrej Golian

Dvadsaťročný mladík je síce rodákom z Banskej Bystrice, ale hokejovo vyrastal vo Zvolene. V extralige sa začal objavovať v pomerne mladom veku. V osemnástich rokoch si ho v sezóne 2018/2019 vybrala Detva, ako jednu zo svojich posíl. Tam odohral nasledujúce tri sezóny. Aktuálnu odštartoval v drese extraligového Slovana a prvoligových „modrých krídel“. Spomenúť určite treba aj jeho reprezentačnú kariéru, keďže bol stálou voľbou v národnom výbere vo všetkých vekových kategóriách. Svojimi výkonmi a odhodlanosťou si však zabezpečil miestenku na dvoch juniorských svetových šampionátoch, a to na MS do osemnásť rokov vo Švédsku a na MS do dvadsať rokov v Kanade.

Brankári :

Adam Trenčan (HKM Zvolen/SR, MŠK Žiar nad Hronom/SHL), Matej Gajan (HK Brezno/SHL, HC ’05 Banská Bystrica/SR), Mário Lamper (HK 95 Považská Bystrica/SHL)

Útočníci:

Tomáš Zigo (HC Slovan Bratislava/SR), Rastislav Gašpar ( HC Slovan Bratislava/SR), Patrik Lamper (HK Mountfield Hradec Králové/ČR),

Tomáš Matoušek (HC Slovan Bratislava/SR), Lukáš Lunter (MŠK Žiar nad Hronom/SHL), Dominik Sojka (HK Brezno/SHL, HC ’05 Banská Bystrica/SR),

Lukáš Handlovský (HK Poprad/SR), Mário Lunter (HK Mladá Boleslav/ČR),  Peter Valent (HC Grotto Prešov/SR),

Michal Matoušek (HK Levice/SHL), Martin Faško-Rudáš (HK Bílí Tygři Liberec/ČR), Miloš Bubela (HC ’05 Banská Bystrica/SR),

Obrancovia:

Marek Biro (GKSTychy/Poľsko), Andrej Golian (HC Slovan Bratislava/SR, HC Modré krídla Slovan),

Michal Ganz (HK Brezno/SHL, HC ’05 Banská Bystrica/SR), Jakub Lopejský (HK Brezno/SHL, HC ’05 Banská Bystrica/SR),

Samuel Ivanič (Kiruna IF/Švédsko), Sebastián Hudec (MŠK Žiar nad Hronom/SHL),

Viktor Kucej (UMB Banská Bystrica/EUHL), Matúš Vongrej (HK Brezno/SHL), 

 

autor: Sara Hrabinská | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY