× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Kontinentálny pohár po jedenástich rokoch s extraligovým zástupcom


18.11.2021

Kontinentálny pohár je druhou najvyššou európskou klubovou súťažou, pričom ide o turnaj s relatívne dlhou tradíciou. Naposledy bol slovenský klub súčasťou tohto turnaja v sezóne 2008/2009, kedy sa víťazom stal hokejový klub z Martina. Medzitým nastalo obdobie jedenástich sezón bez slovenskej účasti, v minulom roku sa Kontinentálny pohár kvôli pandémii koronavírusu neuskutočnil. Po skončení predchádzajúcej sezóny však o účasť na tomto turnaji prejavil záujem HK Poprad, ktorý naň mal ako finalista nárok.

Lákadlom pre Poprad je najmä priamy postup do budúcoročnej sezóny hokejovej ligy majstrov, ktorý patrí víťazovi Kontinentálneho pohára. HK Poprad je nasadený priamo do tretieho kola tohto turnaja, prvé dve mužstvá z dvoch štvorčlenných skupín postupujú do finálovej fázy, v ktorej na seba narazí najlepšia štvorica. Hrá sa systémom jedného zápasu s každým tímom v rámci skupiny, na Poprad teda čakajú tri zápasy v treťom kole a v prípade postupu tri duely vo finálovej fáze. Skupina, ktorej súčasťou sú aj „kamzíci“ sa odohrá v poľskom Krakove. Ambície extraligového klubu sú jednoznačné, zápasy však určite nebudú jednoduché, hoci by sa to mohlo na prvý pohľad zdať. I keď sa náš zástupca stretne s tímami, z nie natoľko kvalitných a prestížnych líg, všetci traja súperi budú určite nepríjemní. Poďme si ich postupne predstaviť. 

 

Asiago Hockey (19.11.2021, 14:00)

Pre slovenského fanúšika zrejme neznámy klub, ktorý je zástupcom Alps Hockey League. Ide o talianskeho účastníka tejto ligy, v ktorej nastupujú najmä rakúske, slovinské a talianske mužstvá. Asiago sa do tretieho kola prebojovalo vďaka víťazstvu vo svojej skupine v rámci druhého kola, kde si postupne poradilo s rumunským Brašovom, slovinskými Jesenicami a francúzskym zástupcom Amiens. Asiago je momentálne na druhej priečke tabuľky Alps Hockey League, hneď za spomínanými Jesenicami a v posledných desiatich zápasoch zvíťazilo až osemkrát, takže má momentálne v rámci svojej ligy slušnú formu. Prevažná väčšina súpisky talianskeho zástupcu je tvorená domácimi hráčmi, ktorí sú doplnení jedným kanadským a jedným rakúskym obrancom, troma útočníkmi z Kanady a jedným Slovákom – 22 ročným rodákom z Dolného Kubína, Marekom Vankúšom, ktorý je súčasťou tímu od sezóny 2019/2020. Pre fanúšikov extraligy je však určite známejší kanadský útočník Steven Iacobellis, ktorý v predošlej sezóne obliekal dres Nových Zámkov. Popradčania by si mali dať pozor najmä na dvojicu najlepších strelcov mužstva – Kanaďana Salinitriho a Taliana Marchettiho, ktorí majú zhodne na konte po deväť gólov. Vysoko produktívny je aj ďalší Kanaďan, Mantenuto, ktorý má na konte dvadsať kanadských bodov. Tie získal v sedemnástich odohraných zápasoch. Pre oba kluby pôjde o premiérový vzájomný zápas a jednoznačným favoritom bude celok spod Tatier.

 

foto: hcnovezamky.eu

Comarch Cracovia (20.11.2021, 19:00)

Domáci tím, súper z neďalekého Krakova bude pre „kamzíkov“ asi najväčšou výzvou, náboj celému zápasu pridá aj fakt, že pôjde o akési „tatranské derby.“ Poprad sa s Krakovom v doterajšej histórii stretol zatiaľ iba dvakrát, vždy v rámci letnej prípravy, a v oboch prípadoch ťahal zástupca našej najvyššej súťaže za kratší koniec. Bolo tomu tak aj v poslednom vzájomnom zápase, v auguste tohto roku podľahol Poprad Krakovu tesne 2:3. Krakov má v ostatných desiatich stretnutiach v poľskej lige vyrovnanú bilanciu, päťkrát prehral a päť razy sa tešil z víťazstva a patrí mu štvrtá priečka v tabuľke. Hoci sa zdá byť v horšej forme než taliansky súper, môže ísť o klamlivý fakt. Poľská najvyššia súťaž išla v posledných rokoch kvalitatívne nahor a už viackrát sa ukázalo, že jej absolútna špička, do ktorej patrí aj hokejový klub z Krakova, dokáže byť vyrovnaným súperom aj extraligovým mužstvám. Do určitej miery za to môže množstvo legionárov v poľských hokejových kluboch, Cracoviu nevynímajúc. Na juhu Poľska pôsobí početná česká enkláva, niet sa čo čudovať, aj hlavný tréner klubu je z tejto krajiny. Dres Cracovie obliekajú štyria českí beci a traja útočníci. Z nich je pre slovenského diváka najznámejším menom zrejme 34 - ročný zadák Martin Dudáš, ktorý pôsobil štyri sezóny v Košiciach, extraligovú minulosť má aj Jiří Gula, ktorý počas jednej sezóny obliekal dres trenčianskej Dukly. Gula je zároveň s pätnástimi kanadskými bodmi najproduktívnejším bekom poľského celku. Pre fanúšikov Popradu je určite dobre známy útočník Aleš Ježek. Ten pod Tatrami pôsobil tri sezóny, dve v drese HK a jednu v drese HC Lev, ktorý bol účastníkom KHL, pre neho teda pôjde o zaujímavý zápas. Okrem českej enklávy je v Krakove prítomná aj výrazná ruská - tvorí ju až osem ruských korčuliarov (brankár, jeden obranca a siedmi útočníci). Okrem nej ešte jeden kanadský a jeden fínsky útočník. Zadné rady “kamzíkov” si však musia dávať pozor najmä na poľského reprezentanta Damiana Kapicu, ktorý v devätnástich zápasoch nazbieral dvadsaťsedem kanadských bodov (12+15) a je zároveň aktuálne aj najlepším strelcom poľského celku. Cracovia je rovnako ako Poprad nasadená až do tretieho kola Kontinentálneho pohára.

 

HK Saryarka Karaganda (21.11.2021, 14:00)

Tretím súperom Popradu počas nadchádzajúceho víkendu bude kazašský majster Saryarka Karaganda, ktorý je pomerne známy aj na Slovensku, keďže v ňom v minulosti pôsobilo viacero slovenských hokejistov. Dnes je tento klub na tretej priečke kazašskej ligy a momentálne má veľmi dobrú formu - z desiatich zápasov vyhral deväťkrát (z toho dvakrát po predĺžení) a iba raz prehral. Aj Saryarka bude mimoriadne nepríjemný súper, a to bez ohľadu na ich aktuálnu formu. V mužstve pôsobia prevažne mladší kazašskí a ruskí hokejisti, doplnení tromi Lotyšmi. Ani jeden z nich nepôsobil na Slovensku, najznámejším menom je zrejme Kiril Belyayev, ktorý odohral niekoľko zápasov aj v KHL a reprezentoval Rusko v mládežníckych kategóriách. Na pozore sa však treba mať najmä pred Kazachom Danyiarom Sayanom, ktorý je najlepším strelcom tímu - skóroval jedenásťkrát v sedemnástich zápasoch, produktívna je aj trojica Anokhovsky - Siksna - Kuliyev. HK Poprad sa vo svojej histórii s týmto mužstvom ešte nestretol, podobne ako s talianskym účastníkom pôjde o vzájomnú premiéru pre oba celky. Aj Karaganda bola nasadená priamo do tretieho kola Kontinentálneho pohára.

 

Dva najlepšie celky v rámci tretieho kola sa vo finálovej skupine stretnú s dvoma najlepšími z druhej skupiny, v ktorej sa predstavia tímy Aalborg Pirates z Dánska, Sheffield Steelers z Veľkej Británie a HK Olimp z Lotyšska. Či v tejto fáze, alebo neskôr, Poprad určite nebude mať ľahkú úlohu, a to aj z dôvodu jeho aktuálnej formy. Hoci sa v predohrávke 16. kola naladil na pohárové zápasy víťazstvom, predchádzajúcich šesť prehier v rade a momentálne ôsme miesto v tabuľke nie je príliš oslnivé. Počas reprezentačnej prestávky pod Tatrami došlo aj k zmene trénera, kým sa však hráči zžijú so systémom, ktorý od nich nový tréner bude požadovať, môže to chvíľu trvať. I tak je však Poprad favoritom a neočakáva sa od neho nič iné, než postup do finálovej časti turnaja.

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY