× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

PREVIEW: Štyri zápasy v dvoch dňoch, bitka na diaľku o čelo tabuľky


25.11.2021

Uprostred trojkolového týždňa je na programe 20. kolo najvyššej súťaže, v ktorom nás vo štvrtok a piatok čakajú štyri zápasy. V dnešnej predohrávke privíta Slovan na domácom ľade Prešov, ostatné tri zápasy tohto kola sa odohrajú zajtra. Pre zdravotné problémy ešte stále pauzuje dvojica Nitra – Košice, ich zápasy s Popradom a Trenčínom sú preto odložené. Napriek tomu môžeme očakávať zaujímavé stretnutia, hoci momentálne, žiaľ,  bez akejkoľvek diváckej účasti.

HC Slovan Bratislava – HC GROTTO Prešov

Líder z hlavného mesta privíta Prešov, ktorý v predchádzajúcom kole prišiel o osemzápasovú neporaziteľnosť prehrou s aktuálnym majstrom. Aj tak však Prešovčanov víťazná šnúra vyniesla z posledných priečok tabuľky na šieste miesto, pričom majú dosah i k horným pozíciám, na čo na Šariši čakali od začiatku sezóny. Slovan naopak zažehnal svoju minikrízu a z ostatných troch duelov vzišiel víťazne, vylepšil si aj svoje ofenzívne štatistiky. Postavenie na čele tabuľky však vôbec nemá isté, na chrbát mu dýcha dvojica Michalovce – Zvolen, ktorá stráca iba dva, resp. tri body. Ak si budú chcieť „belasí“ zachovať svoju pozíciu aj po tomto kole, nemali by stratiť žiadne body. Prvý zápas týchto dvoch súperov skončil víťazstvom Slovana 4:2 v Prešove, „koňare“ teda budú určite chcieť túto prehru oplatiť.

HK Dukla Ingema Michalovce – HC ´05 Banská Bystrica

Favorit duelu medzi druhými Michalovcami a deviatou Banskou Bystricou je jasný, nenapovedá tomu len tabuľkové postavenie, ale aj momentálna forma oboch celkov, najmä toho stredoslovenského. „Baranom“ sa aktuálne príliš nedarí, prehrali štyri zápasy v rade, no nedá sa povedať, že by ich výkony bol zlé. Vo všetkých prípadoch boli viac-menej vyrovnaným súperom, nevyšli im však posledné tretiny zápasov, z tohto dôvodu nedokázali ani výraznejšie bodovať. Michalovce naopak v ostatných dvoch dueloch naplno bodovali, v oboch prípadoch sa ale stretli so súpermi zo spodných priečok tabuľky, preto bude zaujímavé sledovať, ako a či si poradia aj s Banskou Bystricou. „Líšky“ majú problém hlavne so svojou ofenzívou, z prvej pätky tímov majú najmenej strelených gólov a zároveň sú z tejto pätky na druhej najhoršej priečke v počte inkasovaných. Napriek tomu sú na horných priečkach tabuľky, len dva body za lídrom, čo značí, že dokážu bodovať aj s minimom strelených gólov. Potvrdzuje to aj jediný vzájomný zápas zajtrajších súperov z aktuálnej sezóny, v ktorom „líšky“ zdolali „baranov“ iba tesne, 1:0 po predĺžení.

HK Spišská Nová Ves – MHk 32 Liptovský Mikuláš

Pre oba celky určite dôležitý duel, o niečo viac však potrebujú vyhrať Liptáci. Tí sa rovnako ako minulú sezónu „krčia“ na dne tabuľky, nie sú však v natoľko bezvýchodiskovej pozícii ako tomu bolo pred rokom. Na predposledné miesto strácajú dva body, na svojho piatkového súpera iba štyri. Víťazstvom by sa priblížili na dosah svojmu súperovi, Spišská ale má ešte dva duely k dobru. Forma oboch celkov nie je príliš oslnivá, obe mužstvá nedokázali výraznejšie vyťažiť ani z nedávneho víťazstva nad Slovanom v prípade Spišskej Novej Vsi, či nad Nitrou v prípade Liptovského Mikuláša. V Mikuláši však v poslednom období ukazujú zlepšenú formu, okrem víťazstva s Nitrou potrápili aj Slovan a vyrovnanú partiu držali tiež s Michalovcami. V prospech Spišiakov hrá tohtosezónna forma Liptovského Mikuláša na klziskách súperov – dokázali z nich vyťažiť iba dva body a ani raz nezvíťazili. Bude to teda ich víťazná premiéra, alebo uspeje Spišská Nová Ves a priblíži sa k deviatej Banskej Bystrici?

HKM Zvolen – HC Nové Zámky

Aj v tomto dueli bude jasným favoritom úradujúci majster, stretne sa totiž tretie mužstvo s jedenástym. Nie vždy je však postavenie v tabuľke rozhodujúcim a najdôležitejším faktorom, veľa napovedá forma oboch celkov. Tá je na strane domácich, hoci si v utorok odniesli z Popradu tesnú prehru 5:6, sú na tom lepšie ako ich zápasový súper. Najmä v domácom prostredí je Zvolen silný, v jedenástich dueloch získal dvadsaťjeden bodov. Nie je však neporaziteľný, a to budú chcieť Nové Zámky dokázať. Nadviazať môžu na víťazstvo v Trenčíne, pravda, HKM je na tom v porovnaní s Duklou výrazne lepšie. Nové Zámky si v prvom rade budú musieť dávať pozor na zadné rady, „rytieri“ majú pravidelne ofenzívne chúťky, čo potvrdzuje najvyšší počet strelených gólov v rámci ligy. Naopak „býci“ sú mužstvom s najhoršou obranou, inkasovali už 66 – krát, preto bude pre nich dôležité najmä nedostať góly. Inak to budú mať ťažké, nenahráva im ani ich aktuálna forma – z desiatich duelov prehrali osem, a to aj vrátane duelu so svojim zajtrajším súperom. Vrátiť mu preto túto prehru nebude určite jednoduché. Zvolen bude naopak motivovaný posunom v tabuľke na vyššie miesta, prípadné zaváhanie Slovana či Michaloviec mu v tom môže výraznejšie napomôcť.

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Lukáš Ďugel

PODOBNÉ ČLÁNKY