× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Draftová nádej Šimon Nemec: Extraliga je dobrý odrazový mostík pre mladých hráčov


27.11.2021

Hoci má stále len sedemnásť rokov, už tretiu sezónu je stabilnou súčasťou defenzívy HK Nitra. Na svojom konte má aj účasť na seniorských MS či olympijskej kvalifikácii. Prebiehajúci ročník má pre Šimona Nemca o to väčšiu príchuť, že v nasledujúcom lete sa zúčastní draftu NHL.

Treba povedať, že vyhliadky pred týmto prestížnym výberom má úctyhodné. Renomovaní zámorskí analytici (napríklad Bob McKenzie či Craig Button) ho odhadujú ako adepta na vysoké draftové umiestnenie – takmer v každom predraftovom rebríčku sa nachádza v prvej desiatke, portál DobberProspects ho dokonca zaradil na druhú priečku za suverénna rebríčkov Kanaďana Wrighta. „Popravde, tieto prognózy na mňa veľmi nevplývajú. Občas sa ku mne dostane nejaký rebríček, no nejaký väčší tlak určite nepociťujem,“ ostáva nohami na zemi Nemec, ktorý sa za istých okolností môže stať najvyššie draftovaným Slovákom v histórii – tento primát aktuálne patrí Mariánovi Gáborikovi, ktorého si v roku 2000 vybrala Minnesota z 3. miesta.

Konkurencia v hokejovom svete je obrovská, rozhodnúť o presadení sa, resp. využití veľkej kariérnej šance môžu aj tie najmenšie detaily. Hlavne pre Európanov platí, že v konkurencii amerických a kanadských hokejistov musia ukázať pridanú hodnotu, ktorá presvedčí kluby NHL, a zároveň pracovať na minimalizovaní svojich nedostatkov. „Myslím si, že silné stránky mám na oboch stranách klziska, no o niečo lepšie to je zrejme v ofenzívnej časti. Čo sa týka rezerv, tie má každý hráč vo všetkom, takže v každej oblasti sa snažím zlepšovať a posúvať vpred,“ potvrdzuje rodák z Liptovského Mikuláša chuť tvrdo pracovať. Tá sa netýka len hokejových záležitostí, ale aj jazyka – pre presadenie sa v zámorí je totiž veľmi dôležité ovládať angličtinu. „Angličtinu sa snažím zlepšovať tým, že vo voľnom čase navštevujem hodiny tohto jazyka,“ povedal náš respondent.

Ako sme už načrtli a ako je asi každému hokejovému fanúšikovi známe, hernú prax získava Šimon Nemec v drese extraligovej Nitry. Pod Zobor prišiel v roku 2019, pričom ligový debut v A-tíme absolvoval vo veku pätnásť rokov, šesť mesiacov a dvadsať deväť dní, čím sa stal druhým najmladším debutantom v histórii našej najvyššej súťaže. Odvtedy odohral v extralige už sedemdesiat stretnutí. „Myslím si, že naša liga je veľmi kvalitná, no vo svete je veľmi podceňovaná. Podľa mňa je určite vhodná pre mladých hráčov, lebo predstavuje ten správny odrazový mostík do veľkého hokeja,“ tvrdí perspektívny bek. Začiatky v seniorskom hokeji nebývajú vždy najľahšie, no on ich zvláda solídne. Nápomocní sú mu aj jeho nitrianski spoluhráči. „So všetkými chlapcami z nášho tímu sa mi spolupracuje dobre, nerád by som vypichoval konkrétne mená, viacero z nich sa ma snaží viesť a poradiť mi,“ pochvaľuje si Nemec.

Zimné mesiace budú pre Šimona Nemca poriadne zaujímavé. Na prelome rokov sa už tradične uskutočnia juniorské MS, na ktorých by mal patriť k oporám nášho papierovo dosť silného výberu. Predraftovú sezónu môže Nemcovi spestriť aj účasť na olympijských hrách – v slovenskej obrane síce zrejme bude viacero borcov z NHL, mladý nitriansky hokejista má však aj tak dosť reálnu šancu dostať sa do výberu trénera Ramseyho. „Na MS do 20 rokov budú prvoradé tímové ciele, a to dosiahnuť čo najlepší výsledok a baviť naším herným prejavom ľudí na Slovensku. Z individuálneho pohľadu budem chcieť odohrať čo najlepší turnaj. Čo sa týka olympiády, na tú veľmi nemyslím. Ak príde šanca a budem nominovaný, určite ma to poteší,“ uzavrel hráč, ktorého vzorom je švédsky obranca Erik Karlsson.

 

autor: Samuel Brecko | grafika: Lukáš Ďugel

PODOBNÉ ČLÁNKY