× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Zoom na posily: Glazkov, Ljaľka, Bakala, Salituro, Pierog


30.11.2021

V tohtotýždňovej epizóde Zoom na posily si predstavíme päticu extraligových nováčikov prichádzajúcich do Prešova, Nových Zámkov, Spišskej Novej Vsi a Zvolena. V nasledujúcich riadkoch sa bližšie zoznámime s hráčmi východoeurópskej a kanadskej hokejovej školy.

Ivan Glazkov

Dvadsaťdeväťročný obranca pochádzajúci z ruského Novosibirsku prichádza do Prešova z euroázijskej Vyššej hokejovej ligy. Túto sezónu odštartoval v Nižnekamsku, za ktorý si v štrnástich zápasoch pripísal na svoje konto dve asistencie. Východná konferencia Kontinentálnej hokejovej ligy nebola jeho jediným tohtoročným pôsobiskom, nakoľko rovnako štartoval aj v spomínanej VHL za Iževsk, kde odohral sedem zápasov s bilanciou troch asistencií.

Glazkov sa dá charakterizovať ako produkt sovietskej hokejovej školy, keďže celú svoju kariéru strávil v ruských súťažiach MHL, VHL a KHL. Za zmienku stojí jednoznačne jeho pôsobenie práve v KHL, kde odohral stotridsaťpäť zápasov a nazbieral dvadsaťosem bodov. Do metropoly Šariša si teda so sebou prinesie množstvo cenných skúseností. Dobre stavaný Rus sa síce nikdy neocitol vo výbere "zbornej", no v juniorskom veku si zahral trikrát za výber sibírskej oblasti na majstrovstvách Ruskej federácie.

Vitalij Ljaľka

Spolu s obrancom Glazkovom prichádza posilniť káder "koňarov" aj dvadsaťpäťročný útočník z ukrajinského Donbassu. Vitalij rovnako ako jeho ruský spoluhráč disponuje dobrým fyzickým fondom, keďže meria stodeväťdesiat centimetrov. Narodil sa v mestečku Brovary neďaleko Kyjeva. Ljaľka podobne ako Glazkov strávil väčšinu svojej kariéry vo svojej rodnej krajine. Jeho jediným zahraničným pôsobiskom bola Ruská federácia, kde si zahral ako mladík za Krasnojarsk a Berdsk.

Šikovný strelec je dnes považovaný za jedného z najlepších ukrajinských hokejistov, na svojom konte má niekoľkonásobnú účasť na juniorských ako aj seniorských majstrovstvách sveta a je štvornásobným majstrom Ukrajiny. Pricestovať do metropoly Šariša sa rozhodol, pretože jeho aktuálny klub Donbass Doneck, za ktorý odohral šesť sezón, sa zmieta v problémoch a Ukrajinská hokejová liga sa ho rozhodla stiahnuť zo súťaže. Doteraz v stodeväťdesiatich dvoch zápasoch rozvlnil sieť súpera sto tridsaťkrát a celkovo si tak pripísal dvestopäťdesiatsedem bodov.

Dan Bakala

Teraz sa z východoeurópskej hokejovej školy presunieme do kanadskej. Reč je o tridsaťtriročnom brankárovi pochádzajúcom z Calgary, ktorý posilnil rady "býkov". Bakala prichádza do Nových Zámkov z ECHL, ktorá je jednou z nižších kanadsko-amerických súťaží. V tejto lige pôsobil po dobu dvoch rokov v americkom Indianapolise v klube Indy Fuel. Tam si v tridsiatich siedmich zápasoch uplynulej sezóny udržal bilanciu 90,7 %. Kanadský gólman si za svoju hokejovú kariéru vyskúšal pôsobenie v Kanade, USA, Švédsku, Nemecku, Rakúsku a Veľkej Británii.

Síce sa nikdy nestal súčasťou "javorových listov" na medzinárodnom podujatí, popýšiť sa môže ziskom viacerých ocenení a trofejí. V sezóne 2016/2017 sa mu so slávnym švédskym klubom Frölunda HC podarilo zdvihnúť nad hlavu trofej pre víťaza Champions Hockey League. Azda najúspešnejšiu sezónu z individuálneho hľadiska zažil v Británii, kde sa stal najlepším hráčom roku, najlepším brankárom roku, brankárom s najlepšou percentuálnom úspešnosťou zásahov a takisto bol členom prvého All-Star tímu. Do All-Star tímu sa opakovane dostal aj v univerzitnej súťaži NCAA. Počas uplynulej sezóny v ECHL sa raz stal brankárom týždňa.

Dante Salituro

Spišská Nová Ves rozšírila svoj káder o dvadsaťpäťročného rodáka z Ontária. Kanadský útočník pôsobil túto sezónu vo francúzskom Mulhouse, kde v trinástich zápasoch strelil deväť gólov a pripísal si šesť asistencií. V predchádzajúcom ročníku pôsobil v nórskom Narvik Hockey, v ktorého drese nastúpil do dvadsiatich siedmich zápasoch a získal dvadsať kanadských bodov. Okrem Nórska a Francúzska pôsobil na starom kontinente aj vo Fínsku, kde však v najvyššej súťaži odohral iba tri zápasy. V zámorských súťažiach nastupoval okrem juniorskej OHL aj v ECHL, kde naskočil do stošesťdesiatdeväť zápasov a v AHL do devätnástich. Keďže ide o kreatívneho hráča s výbornou strelou, ktorý bol vo Francúzsku a Nórsku lídrom produktivity, vedenie "rysov" očakáva, že sa stane lídrom ofenzívy a rovnako aj dirigentom spišských presiloviek.

Nicolas Pierog

Dvadsaťosemročný rodák opäť z kanadského Ontária túto sezónu posilní rady aktuálneho extraligového majstra. Svoju doterajšiu kariéru odohral výlučne na americkom kontinente, a teda Zvolen bude pre Pieroga prvé európske angažmán. Pierog podobne ako jeho krajan Bakala odohral minulú sezónu v Indianapolise v tíme Indy fuels, kde nazbieral štyridsaťšesť bodov za dvadsaťštyri gólov a dvadsaťdva asistencií. Nicolas neprichádza do úplne cudzieho prostredia, keďže v spomínanom Indy Fuels bol jeho spoluhráčom aj Peter Krieger. Túto sezónu započal v zámorskej AHL, kde dostal šancu len v jednom zápase. V ECHL naskočil do piatich zápasov a nazbieral štyri kanadské body za dva góly a dve asistencie.

Nicolas Pierog by sa dal charakterizovať ako silový hráč s dobrým ťahom na bránku. Platný je taktiež v pred bránkovom priestore. Rovnako dobre vie rozdávať prihrávky a disponuje herným prehľadom. Je obetavý a do súbojov chodí s veľkým nasadením. Jednoznačne treba spomenúť, že ako kapitán univerzitného mužstva v Massachusetts stál pri zrode nadácie Headway, ktorá sa zameriava na problémy športovcov pri úrazoch hlavy. Tá sa snaží udržať zasiahnutých športovcov vo vrcholovom športe čo najdlhšie.

 

autor: Sara Hrabinská | foto: FB/HKM Zvolen

PODOBNÉ ČLÁNKY