× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Pri ceste na Slovensko sa stretol Bespalov s komplikáciami, teraz je nimi pre súperov on


09.12.2021

Takmer celú svoju hokejovú kariéru strávil v prestížnej nadnárodnej KHL, počas mládežníckych čias dostal príležitosť obliecť si reprezentačný dres a v 33 rokoch nabral smer Slovensko, aby čelil novej výzve. Ruský brankár Nikita Bespalov si veľmi rýchlo vydoloval post jednotky nováčika z Prešova a patrí k najlepším i najvyťaženejším gólmanom celej Tipos Extraligy.

 

Cesta na Slovensko neprebehla cez leto úplne podľa predstáv. Bespalov musel strpieť mierne komplikácie. „Pomerne dlhú dobu trvalo, kým mi boli udelené víza, potom prišlo k problémom na poľských hraniciach,“ v skratke konštatuje nateraz jediný ruský maskovaný muž v najvyššej slovenskej hokejovej súťaži. „Vo všeobecnosti však pre mňa príprava na novú sezónu nebola problémom. Využíval som posilňovňu, ktorú mám doma v Moskve a takisto som chodieval na ľad. Akurát to boli individuálne tréningy, chýbali mi spoluhráči, preto som po príchode do Prešova potreboval stráviť aspoň dva týždne na ľade s tímom,“ pokračuje Nikita.

 

Do tretieho najväčšieho mesta republiky sa tento rok vrátila súťaž po vyše dvoch dekádach. Hlad tamojších nadšencov je preto pre najrýchlejší kolektívny šport obrovský. „Páči sa mi mesto, rovnako to ako so mnou zaobchádzajú. Ľudia v Prešove hokej milujú a s každým ďalším víťazstvom ich je na štadióne viac a viac,“ teší sa ruská jednotka „koňarov“. „Máme skvelých fanúšikov! Keď si ich našlo cestu na štadión viac, bol som veľmi šťastný, pretože nám výrazne pomáhali a dodávali energiu, rád by som im poďakoval,“ vyjadruje chválu smerom k pomyselnému šiestemu hráčovi každého tímu. Fanúšikovia Prešova dokázali napriek obmedzeniam neraz vytvoriť búrlivú atmosféru i v menšom počte. „Bude nás určite tešiť, ak si nájdu čas na to zavítať na každý náš zápas a budú nás hnať vpred hneď ako to bude možné. Snažíme sa vyhrávať aj pre nich!“

 

Nažívanie bez krajanov je už minulosťou

Na východ Slovenska pricestoval Nikita Bespalov sám. V tíme Prešova bol navyše až donedávna jediným hráčom z Ruska. „Prednedávnom za mnou pricestovala aj rodina, takže všetko je super! Našli sme si už aj obľúbené miesta – samozrejme, mimo zimáku je to aj Steak House, Kaufland a obľúbili sme si Tatry,“ prezrádza 33-ročný hokejista.

 

V ostatných týždňoch do tímu pribudol jeho krajan Ivan Glazkov a ukrajinský útočník Vitalij Ljaľka. Ruština preto zrejme bude v kabíne rezonovať o čosi hlučnejšie. „Pozícia jediného Rusa v tíme mi problém nerobila, dokázal som sa porozprávať s každým členom tímu. Sme skvelá partia, od hráčov až po realizačný tím,“ pochvaľuje si svoje prvé pôsobisko mimo rodnej vlasti.

 

Nováčikovská daň splatená, čas stúpať nahor

Prešovu by sme mohli prideliť prívlastok akéhosi falošného nováčika. Klub nadobudol licenciu od Detvy, mnoho vecí preto ostalo po starom. Stále sa však zmenilo nemálo záležitostí, na ktoré si bolo potrebné zvykať, čo sa odzrkadlilo na počiatočných výsledkoch mužstva. „Sezónu sme začali zle, avšak dá sa to pochopiť – nový tím, noví hráči, stanovené požiadavky, takisto niektorí hráči ešte na tejto úrovni doposiaľ nehrali. Toto všetko malo vplyv na to, že sme v úvode robili veľa chýb a prehrávali. Pracovali sme však naozaj tvrdo, a to nielen na ľade. Mali sme tímové stretnutia, videomítingy, analyzovali sme naše nedostatky a posúvali sa vpred,“ poukazuje na profesionálnu prácu „koňarov“ brankár Nikita Bespalov.

 

„Keď sme prišli na to, čo robíme zle a správne pochopili herný systém, začali sme víťaziť. Vo všetkom spomínanom však pokračujeme, keďže naďalej je tu veľa vecí, na ktorých musíme pracovať, aby sme predvádzali perfektný hokej,“ upozorňuje rodák z hlavného mesta Ruska. Medzi tamojšou elitou obliekal dresy tímov ako CSKA Moskva, Torpedo Nižnij Novgorod, Sibir Novosibirsk i Spartak Moskva, kde tvoril brankársky tandem s Júliusom Hudáčkom.  

 

Čo sa percentuálnej úspešnosti zákrokov týka, Nikita Bespalov je momentálne druhým najlepším brankárom celej súťaže. Štatistika, ktorej však jasne dominuje sú zásahy. „Počas zápasov čelím naozaj vysokému počtu striel a mám plné ruky práce. Vo výsledku je to však pre mňa dobre. Štatistiky nie sú všetko. Ľudia, ktorí hokeju rozumejú, si vedia spraviť svoj názor,“ s úsmevom vraví držiteľ striebornej medaily zo svetového šampionátu do 20 rokov.  

 

Bespalov so zápasmi skrátka žije

Pozornému oku fanúšika neuniklo, že Bespalov patrí medzi hokejistov, ktorí sú so zápasmi vyslovene zžitý. Emócie absolútne neskrýva, svoju náladu dáva jasne najavo. „Milujem hokej! Keď som na ľade, chcem zo seba dať všetko. Hokej je šport pre chlapov, preto si myslím, že by som mal ako chlap hrať. Jedine rozhodcovia vedia kaziť emócie a popravde, mám viacero dôvodov, prečo s nimi byť nespokojný. Doposiaľ som dvakrát inkasoval gól, ktorý stopercentne nemal platiť,“ otvára pre niektorých športovcov tabu tému.

 

Prvý prišiel v zápase s Popradom, kde bol puk čisto kopnutý do bránky. Druhý som inkasoval proti Zvolenu, kde si dokonca arbitri u videorozhodcu overovali, či gól platiť má alebo nie. Uznali ho, no po zápase sa ospravedlňovali, že platiť nemal. Čo teraz?,“ s nepochopením sa ohliada za situáciami, ktoré mu pridali vrásky na čele.

 

Do pozornosti extraligových priaznivcov sa dostal i v druhom vzájomnom zápase proti „baranom“. Tesne pred koncom duelu vyzýval na diaľku k pästnej výmene Filipa Belányiho a posledné sekundy stretnutia napokon nedohral, keďže ho rozhodcovia predčasne poslali pod sprchy. „Kvôli ním mi v zápase proti Banskej Bystrici došla trpezlivosť. Ich hráči dobiedzali po puku trikrát po tom, čo som ho jasne prikryl vo svojom bránkovisku. Rozhodcovia absolútne nejavili záujem o to, robiť s tým niečo. Namiesto toho, aby vylúčili a upokojili hráča, ktorý do mňa dobiedzal, udelili mne trest za to, že som hokejkou buchol o ľad. Nie do hráča, nie do mantinelu a už vôbec nie do rozhodcu, proste o ľad,“ krúti hlavou brankár, ktorý je rozhodne oživením najvyššej slovenskej hokejovej súťaže.

 

V závere dodáva na typickú otázku týkajúcu sa ambícii jasnú odpoveď. „Momentálne nie som spokojný s hrou, ktorú predvádzame a taktiež postavením v tabuľke. Chcem, aby sme boli prví!,“ uzatvára Nikita Bespalov, brankár HC Grotto Prešov. 

 

autor: Silvester Bobko (Tipos Extraliga tím) | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY